kieszonkowe - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 9 z 9    [ Posty: 87 ]

Napisano: 24 mar 2014, 13:22

Odwet jest wtedy jak on się zachowuje źle u mnie wiec ja w pierwszej nadarzającej się okoliczności robię mu na złość i zachowuję się niewłaściwie w stosunku do niego. Wtedy możemy mówić o odwecie.

Pokazywanie dziecku rozwiązań nie jest karą. Mylisz te dwie sprawy.

Jeżeli narzucę mu rozwiązanie pt: Dziś ty jesteś odpowiedzialny za zachowanie grupy to wówczas dzieciak musi wejść inną rolę. Musi stanąć po drugiej stronie barykady. czuje to co czuła druga strona. Widzi z innej perspektywy swojej zachowanie. Jest materiał do dalszej pracy. Do rozmowy z dzieckiem. Do przeanalizowania tego co się wydarzyło. Jak sie czuł po obu stronach. Dlaczego to ważne żeby zachowywał się stosownie do okoliczności, itp.

Mariusz nie bój się narzucać dzieciakom swojego rozwiązania. Tylko niech to będzie konsekwencja zachowania a nie kara.
~Marianna

Napisano: 24 mar 2014, 17:21

Marianno
\"W odróżnieniu od Ciebie ja nie boję się narzucić dziecku co ma zrobić. \"
- tu sie zagalopowałas chyba...
i mam wrazenie ze czytasz wiecej tresci niz jest napisane, aczkolwiek mi tez z literalnego tłumaczenia angielskiego tez nic nie wychodziło....
~mariusz

Napisano: 24 mar 2014, 18:36

przecież piszesz co chwila, że to DZIECKO SAMO wybrało, Ty nic nie narzucasz ... weź głęboki oddech, zrób krok do tyłu, nabierz dystansu do tego przypadku ... i przeanalizuj go jeszcze raz :)
~Marianna

Napisano: 25 mar 2014, 11:55

Moi drodzy, Marianno i Mariuszu,
\"będąc odpowiedzialnym za zachowanie naszej grupy\" ;)
proszę,
wyhamujcie złe emocje i nie traćcie energii na jakieś przekomarzanki słowne, bo lepiej to spożytkować dla naszych milusińskich ;)
Możecie sobie tym niechcący zrobić przykrość ;)

Pozdr.
~Wojtek

Napisano: 25 mar 2014, 16:49

Drogi Wojtku, czasami lepiej się pokłócić i pchnąć co nieco do przodu niż poklepywać się wzajemnie po d.u.p.a.c.h.
~Marianna

Napisano: 25 mar 2014, 18:25

Racja, choć nie wiedziałem, do którego momentu dojdziecie z Mariuszem ha ha - ale skoro kontrolowaliście swoje emocje to o.k. ;)
Pozdr.
~Wojtek

Napisano: 25 mar 2014, 19:26

My przecież wymieniamy spostrzeżenia nt. oddziaływań wychowawczych.
~Marianna

Strona 9 z 9    [ Posty: 87 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x