klauzula wykonalności - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 17 lut 2016, 10:53

Witam

pomóżcie

Komornik przesyła pismo o podwyższeniu alimentów dołącza kserokopie wyroku sądu z klauzulą wykonalności. Zgodnie z ustawą do akt sprawy musimy mieć odpis podlegający wykonaniu orzeczenia sądu zasądzającego alimenty. Wezwałam kobietę na dołączenie do akt odpisu podlegającego wykonaniu orzeczenia sądu zasądzającego alimenty. Kobieta doniosła wyrok z informacją ze jest prawomocny. twierdzi że sąd nie wyda jej wyroku z informacją ze jest wykonalny. Co teraz mam zrobić nalegać na dostarczenie dokumentu. Czy przyjąć wyrok prawomocny i opierać się na kserokopi od komornika z klauzulą wykonalności

Jak WY postępujecie w takich przypadkach ?
gops @ @

Napisano: 17 lut 2016, 11:39

to właśnie klauzula swiadczy o tym ze wyrok podlega wykonaniu
yomica

Napisano: 17 lut 2016, 13:39

czyli kobieta powinna donieść mi odpis wyroku z informacją o wykonalności wyroku :?:

wypowiedzcie się
gops @ @

Napisano: 19 lut 2016, 16:12

Każdy wyrok prawomocny jest wykonalny
Dorcia82
VIP
Od: 10 kwie 2014, 13:41
Zajmuję się:

Napisano: 19 lut 2016, 17:34

skoro prawomocność i wykonalność to to samo po co to zmienili nam kilka lat temu zapis ustawy z prawomocnego na wykonalny wyrok ?
rozmawiałam z radca prawnym który twierdzi ze kobieta winna wystąpić do sądu o wydanie wyroku z II nr klauzuli wykonalność

co o tym myślicie ....
gops @ @

Napisano: 21 lut 2016, 18:10

prawomocność a wykonalność to nie jest to samo. wykonalny to taki na podstawie którego np. komornik może egzekwować alimenty, a prawomocny to taki, od którego żadna ze stron nie wniosła odwołania. takie moje zdanie.
kropka86
Starszy referent
Od: 10 sty 2016, 21:21
Zajmuję się: ŚR,FA,ZDO i inne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x