kobieta zabiła siedzi w areszcie co z ZR - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 27 lip 2016, 7:49

witam,
mam na terenie dziewczyne pobierajaca ZR na swoja corkę oraz pobierajaca takze na sama na siebie zasiłek piel

niestety owa Pani zabiła inną osobę i siedzi aktualnie w areszcie , udało mi sie uzyskac zaswiadczenie z AS o jej zatrzymaniu

co do ZP wszczynam postępowanie z urzedu w sprawie uchylenia decyzji bo zachodzi art. 16 ust. 5 ustawy

a co z ZR na dziecko ? wszczynam z urzedu ale na podstawe jakiego art uchylam ?
chyba sie pogubiłam
jaśka86

Napisano: 28 lip 2016, 10:07

weszło ponad 80 osob i nikt nie zna odpowiedzi na moje pytania >
jaśka86

Napisano: 28 lip 2016, 10:30

moim zdaniem z rodzinnym to niekoniecznie moze sie skonczyc uchyleniem prawa...chyba powinnas wszczac postepowanie (zawiadomic o tym pania w areszcie) i ustalic co z dzieckiem - czy w zwiazku z aresztowaniem matki ma moze opiekuna prawnego,albo trafilo do rodziny zastepczej, albo nie wiem co tam jeszcze
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 28 lip 2016, 10:34

tak nieoficjalnie wiem ze babcia złozyła wniosek do sadu własnie o rodzine zastepcza dla dziewczynki

ale rozprawa moze sie odbedzie we wrzesniu
i nie mam pojecia co do tego czasu zrobic z tym rodzinnym czy sie nalezy czy nie ?
bo gdyby to dziecko było w takiej instytucji to ptosto z art. w ustawie bym uchyliła a tu matka jest wiec rozkładam poniekad rece
jaśka86

Napisano: 28 lip 2016, 10:49

nie ma co rozkladac rak,tylko jesli nie ogranioczono matce praw popzrec umieszczenie dziecka w pieczy albo ustanwoienie opiekuna prawnego - to znaczy ze ona nadal ma obowiazek utrzymywac dziecko:)osobiscie wiadomo juz tego nie zrobi,ale wszystko co ewentualnie zarobi lub otrzyma moze przekazac dziadkom na dziecko;-) moim zdaniem to ze rodzic jest umieszczony w instytucji zapewniajacej pelne nieodplatne utrzymanie:) ma znaczenie tylko takie,ze nalezy ponownie przeliczyc dochod - przy dzieleniu go na osobe nie uwzgledniac tego rodzica...oczywiscie dopoki ma pelna wladze rodzicielska i nikt inny nie moze prawnie reprezentowac dziecka
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 28 lip 2016, 10:57

kb

w sumie to co mowisz miałoby sens
tylko jak ta matka ma przekazywac kase gdy ma wyplaty na konto bankowe ?
zza krat nie da rady wybrac kasy ani tym bardzie ustawonwic kogos pelnomocnikiem

a jak juz ustanowia babcie opiekunem prawym wted uchylic z urzedu decyzje
jaśka86

Napisano: 28 lip 2016, 11:49

czemu nie da rady?:) wypisze przelew a pan wychowawca przelew przekaze do realizacji w banku:)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 29 lip 2016, 7:34

zgłupiałam z tym przeliczeniem dochodu
jak mam to zrobić ? w zwiazku ze zmiana sytuacji rodziny ? jako ze matka umieszczona w AS to upowazania mnie do ponownego przeliczenia dochodu ???
art.. 5 ust. 7 wskazuje tylko ze ustalajac dochod rodziny ... nie uwzglednia sie osoby przebywajacej w instytucji zapewniajacej całodobowe utrzymanie

ustalajac dochód a ja juz go raz ustaliłam
czy mam proawo teraz go ponownie przeliczac?
jaśka86

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x