Spotkaliście się z czymś takim? Co teraz zrobić?
Ostatnio też pierwszy raz miałam taką sytuację w tej samej sprawie. Zadzwoniłam do kancelarii i poradzono napisać mi zwykłe pismo bez tytułowania go wniosek o udostępnienie danych i dostałam odpowiedź. Radzę zapytać się komornika, o co chodziroot pisze: ↑13 kwie 2026, 12:40Napisałam do komornika pismo czy dłużnik alimentacyjny w okresie ostatnich 6 miesięcy wywiązywał się z obowiązku alimentacyjnego, a komornik mi odpisał, że nie ma możliwości udostępnienia danych bo jest obowiązany zachować w tajemnicy okoliczności sprawy![]()
![]()
![]()
Art. 3 ust. 6 ustawy z dnia 7 września 2007 roku o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (tekst jednolity Dz. U. z 2026 r., poz. 79) nakłada na komornika sądowego obowiązek udzielenia informacji na wniosek organu w toku podejmowanych działań wobec dłużnika alimentacyjnego.root pisze: ↑13 kwie 2026, 12:40Napisałam do komornika pismo czy dłużnik alimentacyjny w okresie ostatnich 6 miesięcy wywiązywał się z obowiązku alimentacyjnego, a komornik mi odpisał, że nie ma możliwości udostępnienia danych bo jest obowiązany zachować w tajemnicy okoliczności sprawy![]()
![]()
![]()