komornik sądowy mi nie odpisze bo "musi zachować tajemnicę" - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 13 kwie 2026, 12:40

Napisałam do komornika pismo czy dłużnik alimentacyjny w okresie ostatnich 6 miesięcy wywiązywał się z obowiązku alimentacyjnego, a komornik mi odpisał, że nie ma możliwości udostępnienia danych bo jest obowiązany zachować w tajemnicy okoliczności sprawy :shock: :shock: :shock:
Spotkaliście się z czymś takim? Co teraz zrobić?
root
Starszy referent
Od: 12 sty 2017, 11:59
Zajmuję się: ŚW/FA/500+

Napisano: 13 kwie 2026, 13:21

napisz mu jeszcze raz wniosek z podstawą prawną i dodaj, że w przypadku

Ośrodek przypomina, że zgodnie z art. 3 ust. 8 wyżej wymienionej ustawy w przypadku nie udzielenia odpowiedzi w terminie 14 dni od daty otrzymania wezwania będzie zmuszony wystąpić do sądu z informacja o opieszałości komornika sądowego prowadzącego postępowanie.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 13 kwie 2026, 13:59

dziwne to wszystko, bo to "stary komornik", zawsze odpowiadał na takie wnioski, ostatnio w grudniu 2025r. u innego dłużnika.
Może to dlatego, że wierzycielka nie pobiera świadczeń z funduszu, a złożyła jedynie wniosek o podjęcie działań wobec dłużnika?
root
Starszy referent
Od: 12 sty 2017, 11:59
Zajmuję się: ŚW/FA/500+

Napisano: 14 kwie 2026, 10:29

Pierwsze słyszę. Powołuje się na art. 3 ust. 6 oraz 5 ust. 3 pkt 1 i ust. 3a i zawsze odpisują. Ale też miałam batalie z komornikiem odnośnie innej spraw, wiec tak jak pisze utor powyższego postu możesz postraszyć art. 3 ust. 8 (oby skutecznie).
Ewcia85
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 12:38
Zajmuję się:

Napisano: 14 kwie 2026, 11:30

root pisze:
13 kwie 2026, 12:40
Napisałam do komornika pismo czy dłużnik alimentacyjny w okresie ostatnich 6 miesięcy wywiązywał się z obowiązku alimentacyjnego, a komornik mi odpisał, że nie ma możliwości udostępnienia danych bo jest obowiązany zachować w tajemnicy okoliczności sprawy :shock: :shock: :shock:
Ostatnio też pierwszy raz miałam taką sytuację w tej samej sprawie. Zadzwoniłam do kancelarii i poradzono napisać mi zwykłe pismo bez tytułowania go wniosek o udostępnienie danych i dostałam odpowiedź. Radzę zapytać się komornika, o co chodzi
Jola2016
Starszy referent
Od: 11 sty 2016, 9:52
Zajmuję się: FA ŚR DM CP BE

Napisano: 14 kwie 2026, 11:38

Ja pisze zwykłe pismo ( nie na wniosku o udostępnienie danych)
ZAPYTANIE
W związku z prowadzonym postępowaniem wobec dłużnika alimentacyjnego:
Pan
PESEL:
zam.
na podstawie art. 3 ust. 6 oraz art. 5 ust. 3 pkt 1 i ust. 3a ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (t.j. Dz.U. z 2026r. poz. 79 ze zm.), zwracam się z uprzejmą prośbą o udzielenie informacji:
czy wyżej wskazany dłużnik alimentacyjny przez okres ostatnich 6 miesięcy wywiązał się w każdym miesiącu ze zobowiązań alimentacyjnych w kwocie nie niższej niż 50% kwoty bieżąco ustalonych alimentów.
Proszę o wskazanie:
• wysokości należnych alimentów w poszczególnych miesiącach,
• wysokości faktycznie wyegzekwowanych kwot w poszczególnych miesiącach,
• informacji, czy spełniony został warunek regulowania co najmniej 50% bieżących alimentów w każdym z analizowanych miesięcy.
Informacja jest niezbędna do wydania przez organ właściwy dłużnika, decyzji o uznaniu dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych.
Proszę o udzielenie odpowiedzi w terminie 14 dni od dnia otrzymania niniejszego pisma.
Ewcia85
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 12:38
Zajmuję się:

Napisano: 15 maja 2026, 14:45

root pisze:
13 kwie 2026, 12:40
Art. 3 ust. 6 ustawy z dnia 7 września 2007 roku o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (tekst jednolity Dz. U. z 2026 r., poz. 79) nakłada na komornika sądowego obowiązek udzielenia informacji na wniosek organu w toku podejmowanych działań wobec dłużnika alimentacyjnego.
dłali11
Praktykant
Od: 07 sie 2025, 14:47
Zajmuję się: postępowaniem wobec dłużników alimentacyjnych

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x