komu należy się karta?

Wybrane tematy:
Opowiedz o swych traumatycznych przeżyciach z SI KDR Duplikat, krok po kroku Małżeństwo bez wspólnych dzieci zamiast nazwisko imię KDR- dziecko niepełnosprawne osoba wcześniej była posiadaczem KDR
ODPOWIEDZ
pracowniksocjalny100
Stażysta
Zajmuję się: ps
Kontakt:

komu należy się karta?

Post autor: pracowniksocjalny100 »

Witam,
mam kdr od niedawna i proszę o pomoc
Rodzina 5 osobowa: matka, jej partner oraz 3 dzieci z czego partner jest jedynie ojcem jednego dziecka. Czy kobieta powinna złożyć wniosek na siebie i 3 dzieci, bo partner przecież nie może mieć karty prawda? Inie można go wpisać we wniosek bo nie jest ani rodzicem ani małżonkiem rodzica
pracowniksocjalny100
Stażysta
Kontakt:

Re: komu należy się karta?

aktualizacja sytuacji rodziny: partner ma z poprzedniego związku jeszcze 2 dzieci, które mieszkają z ich matką. Moi zdaniem partnerowi również przysługuje karta bo jest ojcem 3 dzieci tylko czy we wniosku muszą być wpisane także te dzieci z poprzedniego związku czy nie?
pracowniksocjalny100
Stażysta
Kontakt:

czy jest kto w stanie podpowiedzieć?
Ania8311
Praktykant
Zajmuję się: FA KDR
Kontakt:

Post autor: Ania8311 »

wydaje mi się, że na jednym wniosku wypisują wszystkie dzieci, a na oświadczenia o władzy rodzicielskiej, każdy "swoje" dzieci (o ile sąd nie pozbawił władzy rodzicielskiej partnera na 2 dzieci które są u matki)
pracowniksocjalny100
Stażysta
Kontakt:

jak się okazuje, partner ma ograniczoną władzę w stosunku do tej 2 dzieci z poprzedniego związku....czyli jednak mu się nie należy, dobrze myślę?
Gabryśka
Stażysta
Zajmuję się: KDR
Kontakt:

Post autor: Gabryśka »

pracowniksocjalny100 pisze:jak się okazuje, partner ma ograniczoną władzę w stosunku do tej 2 dzieci z poprzedniego związku....czyli jednak mu się nie należy, dobrze myślę?
Zgodnie z art 4 ust. 3 prawo do posiadania karty nie przysługuje jeżeli rodzic ma ograniczoną władzę rodzicielską poprzez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej. jeżeli dzieci nie są (nie były) umieszczone w pieczy zastępczej to moim zdaniem rodzic powinien otrzymać kartę. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ