komu przyznać - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 23 wrz 2014, 8:14

Konkubinat. Wspólnie mają dwoje dzieci, ale wychowują jeszcze dwoje pani z poprzedniego związku. Pan jednak ma także dziecko z poprzedniego związku, które nie zamieszkuje z nimi. Ja chcę przyznać matce i jej czterem dzieciom, panu nie bo nie jest jej mężem? Czy zrobię prawidłowo?
kamila123

Napisano: 23 wrz 2014, 8:18

Zapomniałam dodać, że dzieci pani nie maja 25 lat i się uczą.
kamila123

Napisano: 23 wrz 2014, 8:19

A ja bym przyznała też Panu ma dwoje wspólnych dzieci z konkubiną i jedno gdzieś tam więc jest ojcem 3 dzieci. Moim zdaniem Panu się też należy.
MyBoo
Stażysta
Od: 05 cze 2014, 7:43
Zajmuję się:

Napisano: 23 wrz 2014, 8:29

Nie do końca prawidłowo. Panu i jego 3 dzieci też sie należy KDR. Poproś aby kobieta złozyła wniosek na siebie i czworke dzieci i Pana żeby złozył na siebie i swoje 3. Z tym, że u tej dwójki wspólnej zaznaczasz, że nie zamiawiasz kart
Marta93

Napisano: 23 wrz 2014, 8:49

Nie wiem w jakim wieku jest jego dziecko i czy się uczy, gdzie zamieszkuje, chyba nie w naszej gminie.
kamila123

Napisano: 23 wrz 2014, 9:03

Można przyznać jeśli każda z osób tworzących związek nieformalny jest rodzicem co najmniej trojga dzieci. Zatem w sytuacji, gdy w związku nieformalnym partnerzy mają wspólnie troje dzieci, to każde z nich jest rodzicem trojga dzieci i każdemu z nich przysługiwać będą uprawnienia. Natomiast w przypadku, gdy któryś z partnerów nie jest rodzicem trojga dzieci, wówczas uprawnienia nie będą mu przysługiwały. Np. w związku nieformalnym kobieta ma dwoje dzieci, a mężczyzna ma troje dzieci, wśród tych dzieci jedno dziecko jest wspólne - w takiej sytuacji uprawnienia wynikające z programu przysługiwać będą wyłącznie mężczyźnie (gdyż on jest rodzicem trojga dzieci). Uprawnienia wynikające z programu przysługują temu partnerowi, który jest rodzicem trojga dzieci (mogą być to dzieci z różnych związków). Inaczej natomiast kształtuje się sytuacja małżonka rodzica. Małżonkowi rodzica, w przypadku, gdy rodzic ma co najmniej troje dzieci, przysługują uprawnienia, nawet jeżeli małżonek ten nie ma żadnego własnego dziecka.
tysza

Napisano: 23 wrz 2014, 10:04

Mam problem. Rodzina w związku nieformalnym mająca jedno wspólne dziecko, a dwoje dzieci są rodzeństwem wnioskodawczyni, która jest dla nich rodziną zastępczą. Według mnie karta się nie należy, ale czy dobrze uważam? Proszę o pomoc.
justynadddd

Napisano: 23 wrz 2014, 10:26

Jeśli kobieta dla tej dwójki stanowi piecze zastępczą i ma jedno własne dziecko to ma 3 dzieci i moim zdaniem karta się należy.
tysza

Napisano: 23 wrz 2014, 10:38

Dziękuję. Ale dla partnera już nie. Prawda?
justynadddd

Napisano: 23 wrz 2014, 11:16

Jeśli nie są w formalnym związku to NIE - tylko współmałżonkowi się należy.
tysza

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x