komu uwierzyć??????? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 13 lip 2015, 14:19

Kobieta po rozwodzie pobiera zasiłek rodzinny na córkę (ma zasądzone alimenty) - w czerwcu b.r. przyszedł do mnie jej były mąż i napisał mi oświadczenie, iż córka od stycznia b.r. zamieszkuje u niego (inna gmina) a matka nie łoży na utrzymanie córki. Wezwałam matkę , wstawiła się i oświadczyła pod odpowiedzialnością karną, że córka z nią przebywa a ojca czasami tylko odwiedza czego nie może jej zabronić. Czy mogę zwrócić sie do pracownika socjalnego o potwierdzenie czy córka u niej jest czy to zgodne???
Zuzanka

Napisano: 13 lip 2015, 14:23

do alimentów to chyba ojciec jest zobowiązany
Gość

Napisano: 13 lip 2015, 14:31

ojciec płaci alimenty zgodnie z wyrokiem tylko chodzi mi o to jak potwierdzić czyja jest racja kto utrzymuje córkę czy dalej mam płacić zasiłek rodzinny?
Zuzanka

Napisano: 13 lip 2015, 14:37

zobacz czy w wyroku rozwodowym jest wskazane przy kim zostaje dziecko, jeśli przy matce (a to wynika choćby z faktu, że sąd zobowiązał do łożenia alimentów), to wtedy dziecko prawnie ma przebywać u matki, a jeśli ojciec twierdzi, że u niego to zobowiązać go do dostarczenia postanowienia sądu o zmianie wyroku rozwodowego w przedmiocie przy kim jest miejsce zamieszkania dziecka.
Jozin

Napisano: 13 lip 2015, 15:38

czyli tylko w gestii ojca zmiana wyroku jak rozumiem?
Zuzanka

Napisano: 14 lip 2015, 10:19

Zuzanka pisze:czyli tylko w gestii ojca zmiana wyroku jak rozumiem?
wg. mnie tak
Jozin

Napisano: 14 lip 2015, 14:41

dodatkowo otrzymałam dzisiaj potwierdzenie od kuratora, który podtrzymuje wersję ojca czy w takiej sytuacji powinnam złożyć do prokuratury doniesienie o składaniu fałszywych oświadczeń pod odpowiedzialnością karną przez matkę?
Zuzanka

Napisano: 15 lip 2015, 14:42

To są rozgrywki pomiędzy rodzicami i lepiej mieć wszystko na papierze, to jest dokument z sądu o zmianie miejsca zamieszkania i alimentach od matki.
Gość

Napisano: 15 lip 2015, 15:23

w sumie... w takiej sytuacji to dziecko może być kilka dni u matki i tez będzie na jej utrzymaniu- nic tu nie zdziałasz. Ojciec powinien wystąpić do sądu o zmianę treści postanowienia aby ustalić miejsce pobytu dziecka u niego , ustalić alimenty od matki. A kurator- nie wie co w takiej sytuacji powinien zrobić ojciec???????? - jakiś niedouczony!!!!!!! Jeżeli sąd ustalił miejsce pobytu dziecka u matki a dziecko jest z ojcem to matka może go oskarżyć o przetrzymywanie dziecka ( nie przestrzega wyroku).
......>

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x