komunikat KRUS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 11 lip 2014, 8:45

Czy czytaliście komunikat z KRUS dot. rolników . Czy dajecie odmowy rolnikom czy przyznajecie?
konik

Napisano: 11 lip 2014, 8:56

a co jeśli rolnik (z mocy ustawy)otrzymał już ZDO,gdzie teraz ma być ubezpieczony,ZUS nie przysługuje KRUS go wywala...?
zbulwersowany

Napisano: 11 lip 2014, 9:09

Takiemu rolnikowi to bym poradziła iść i wyjaśnić sprawę w KRUS. Zgłosić im fakt zasiłku wziąść decyzję przyznającą w której nie ma faktu objęcia ubezpieczeniem przez ZUS. KRUS zadecyduje, czy wyrejestrowywuje rolnika i potwierdza to w formie decyzji. I jeżeli się ma taką decyzję idzie się do ośrodka, że w związku z przyznanym zasiłkiem utraciło się ubezpieczenie w KRUS i w ten sposób nie podlega się ubezp. z mocy ustawy czyli ośrodek powinien zgłosić do ZUS. Również dobrze może KRUS zadecydować, że rolnik pozostaje, ja się wczoraj dowidywałam i się okazuje, że KRUS też tak do końca nie ma jednoznacznego stanowiska, tak jak my czekają na decyzję z góry. Ale jak się ma już decyzję o przyznaniu trzeba iść do KRUS, bo ważne jest ubezpieczenie zdrowotne i potwierdzić fakt zgłoszenia przez rolnika.
Gość

Napisano: 11 lip 2014, 10:13

@gość dzięki.A jeszcze jedno,gdyby jednak rolnik chciał pozostać w krus to jaka by była procedura wycofania się z zdo?
zbulwersowany

Napisano: 11 lip 2014, 14:17

Gość pisze:Takiemu rolnikowi to bym poradziła iść i wyjaśnić sprawę w KRUS. Zgłosić im fakt zasiłku wziąść decyzję przyznającą w której nie ma faktu objęcia ubezpieczeniem przez ZUS.
Na żadnej decyzji w sprawie SP/SZO/ZDO nie powinno być słowa o objęciu lub nieobjęciu ubezpieczeniem. Składka nie jest świadczeniem i nie decyduje się o niej w drodze decyzji administracyjnej.
Niemniej procedura jak najbardziej słuszna, nie ma co ukrywać przed KRUSem, ze otrzymało się świadczenie. A co z tym fantem zrobi KRUS, pokaże czas. Czy ich ewentualne decyzję o wyłączeniu z ubezpieczenia ostaną się w sądzie też pokaże czas.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 11 lip 2014, 16:01

od kiedy Krus z taką łatwością rezygnuje ze składek oto jeden z cytatów rolniczki
,,KRUS powołuje się na ustawę z 1990 r o ubezpieczeniach i uważa ,że rolnik nie wykonujący pracy w gospodarstwie powinien być poza ubezpieczeniem rolnym.Pytam,to dlaczego kiedy w 1997 r. straciłam pracę w przedsiębiorstwie nie miałam prawa do tzw. kuroniówki a obowiązkowo musiałam się ubezpieczyć w KRUS bo mąż był właścicielem 3 ha ziemi 300km od miejsca naszego zamieszkania i wykonywanie pracy w tym miejscu było fizyczną niemożliwością/patrz oddalenie od domu/.Musiałam wpłacić zaległe składki krus wraz z odsetkami w trybie przymusowym i nie pomogło tłumaczenie ,że w owym gospodarstwie nie pracuję.Czekam z utęsknieniem na rozstrzygnięcie sporu by wystąpić do sądu o zwrot nienależnie pobranych składek za nie wykonywanie pracy na roli''
Kati@

Napisano: 17 lip 2014, 10:16

gdzie ten komunikat?? mogę prosić o link??
abc

Napisano: 17 lip 2014, 10:58

abc pisze:gdzie ten komunikat?? mogę prosić o link??
np tu:
https://www.krus.gov.pl/komunikaty/dokum ... ku-opieku/
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem