komunikat MPiPS z 20 lutego 2015 - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 4    [ Posty: 39 ]

Napisano: 04 mar 2015, 15:48

Odpisałem dlaczego czytam art. 128, a nie dalsze.
Przeczytaj ze zrozumieniem jeśli potrafisz to się może dowiesz w końcu.
gmina

Napisano: 04 mar 2015, 15:54

No właśnie nie napisałaś. Napisałaś coś za to o rozprawach alimentacyjnych, sądach i wyrokach - gdzie to wyczytałaś?
gmina pisze:Albo wiec art. 16a ust. 1 odsyła w zakresie obowiązku alimentacyjnego do katalogu osób z krio potencjalnie zobowiązanych do alimentacji, a ten katalog to ww. art. 128
Bo to nie jest odpowiedź na moje pytanie. Po prostu mijasz się z prawdą, a ja chciałbym wiedzieć dlaczego, kto Ci tak powiedział, kto tak poradził i dlaczego w to wierzysz, skoro najwyraźniej jednak umiesz czytać ze zrozumieniem. Nie rozumiem mechanizmu blokady który powoduje, że lekturę KRiO kończy się na art. 128 - nie wynika to absolutnie z jakiegokolwiek zapisu w jakiejkolwiek ustawie.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 05 mar 2015, 10:53

hmm IKS mam pytanie:

czy na wnuczku ciazy na podstawie KRIO obowiazek alimentacyjny w stosunku do babci jak zyja dzieci ?

TAK/NIE
/nie oznacza, ze musi byc respektowany od wnuczka tylko czy ogolnie pojety ciazy/
1986

Napisano: 05 mar 2015, 11:27

tutaj zgodnie z KRiO nie ma odpowiedzi TAK/NIE
jest odpowiedź TAK ALE....
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 05 mar 2015, 11:42

j/w

Art. 132 KRiO

Obowiązek alimentacyjny zobowiązanego w dalszej kolejności powstaje dopiero wtedy, gdy nie ma osoby zobowiązanej w bliższej kolejności albo gdy osoba ta nie jest w stanie uczynić zadość swemu obowiązkowi lub gdy uzyskanie od niej na czas potrzebnych uprawnionemu środków utrzymania jest niemożliwe lub połączone z nadmiernymi trudnościami.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 05 mar 2015, 12:22

sami widzicie nie ma jednozczacznej odpowiedzi. ..w jakims sensie istnieje obowiazek alimentacyjny.

a kto ma stwierdzic : "gdy osoba ta nie jest w stanie uczynić zadość swemu obowiązkowi lub gdy uzyskanie od niej na czas potrzebnych uprawnionemu środków utrzymania jest niemożliwe lub połączone z nadmiernymi trudnościami."

pracownik ? na podstawie czego ? k
1986

Napisano: 05 mar 2015, 12:50

A niby czemu nie pracownik? To już teraz nie można prowadzić postępowania administracyjnego tylko iść na skróty? Czytałeś/aś kiedyś KPA?
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 05 mar 2015, 12:52

1986 pisze:sami widzicie nie ma jednozczacznej odpowiedzi. ..w jakims sensie istnieje obowiazek alimentacyjny
Jak dla mnie jest jak najbardziej jednoznaczna. Obowiązek alimentacyjny wnuka powstanie automatycznie w momencie gdy wygaśnie obowiązek dziecka.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 05 mar 2015, 13:21

czytalem KPA.

aha to według Ciebie pracownik stwierdza kto ma obowiazek alimentacyjny a kogo uchyla od obowiazku alimentacyjnego bo cos tam cos tam...... Ciekawe,... :>

a ja myslałem całe zycie , ze wygasniecie obowiazku alimentacyjnego stwierdza jakis inny wazny organ ...
1986

Napisano: 05 mar 2015, 16:04

1986 pisze: a ja myslałem całe zycie , ze wygasniecie obowiazku alimentacyjnego stwierdza jakis inny wazny organ ...
Tylko że rolą urzędnika jest nie stwierdzenie wygaśnięcia obowiązku alimentacyjnego, tylko ustalenie czy zachodzą przesłanki z art. 132 kpa.
Innymi słowy należy ustalić czy osoba spokrewniona w stopniu bliższym "jest w stanie uczynić zadość swemu obowiązkowi" względnie czy jest to "połączone z nadmiernymi trudnościami".
I to, przyznasz sam, w toku postępowania administracyjnego można ustalić. Co część z nas z powodzeniem robi, a kolegia przyznają nam rację.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 2 z 4    [ Posty: 39 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x