Odpisałem dlaczego czytam art. 128, a nie dalsze.
Przeczytaj ze zrozumieniem jeśli potrafisz to się może dowiesz w końcu.
Bo to nie jest odpowiedź na moje pytanie. Po prostu mijasz się z prawdą, a ja chciałbym wiedzieć dlaczego, kto Ci tak powiedział, kto tak poradził i dlaczego w to wierzysz, skoro najwyraźniej jednak umiesz czytać ze zrozumieniem. Nie rozumiem mechanizmu blokady który powoduje, że lekturę KRiO kończy się na art. 128 - nie wynika to absolutnie z jakiegokolwiek zapisu w jakiejkolwiek ustawie.gmina pisze:Albo wiec art. 16a ust. 1 odsyła w zakresie obowiązku alimentacyjnego do katalogu osób z krio potencjalnie zobowiązanych do alimentacji, a ten katalog to ww. art. 128
Jak dla mnie jest jak najbardziej jednoznaczna. Obowiązek alimentacyjny wnuka powstanie automatycznie w momencie gdy wygaśnie obowiązek dziecka.1986 pisze:sami widzicie nie ma jednozczacznej odpowiedzi. ..w jakims sensie istnieje obowiazek alimentacyjny
Tylko że rolą urzędnika jest nie stwierdzenie wygaśnięcia obowiązku alimentacyjnego, tylko ustalenie czy zachodzą przesłanki z art. 132 kpa.1986 pisze: a ja myslałem całe zycie , ze wygasniecie obowiazku alimentacyjnego stwierdza jakis inny wazny organ ...