Realizatorzy projektu „Standardy w Pomocy” oraz osoby i organizacje związane z inicjatywą "Forum Współpracy Empowerment"
zapraszają na konferencję pt. Czy samorząd powinien inwestować w pomoc społeczną?
Pracujesz w samorządzie, odpowiadasz za pomoc społeczną? Weź udział w konferencji (6-7 października br.) Zapraszamy pracowników samorządu terytorialnego, ta konferencja jest przede wszystkim dla Was. Kolejna - na początku listopada, będzie zorganizowana dla pracowników ośrodków pomocy społecznej.
Pierwsza konferencja będzie spotkaniem przedstawicieli Inicjatywy Forum Współpracy Empowerment z samorządowcami - m.in. osobami decyzyjnymi w sprawach pomocy społecznej na szczeblu gminy, powiatu, województwa samorządowego oraz przedstawicielami organizacji pozarządowych działających w obszarze pomocy i integracji społecznej. Organizatorzy pierwszej konferencji informują -"Zależy nam na obecności pracowników samorządu terytorialnego odpowiedzialnych za pomoc społeczną na swoim terenie (wójt, burmistrz, prezydent miasta, starosta, marszałek - moje uzupełnienie). Zapraszamy także kadrę kierowniczą ROPS i ośrodków pomocy społecznej, członków Rady Pomocy Społecznej, przedstawicieli MPiPS i sieciowych organizacji pozarządowych oraz partnerów projektu" – „Standardy w Pomocy” oraz innych instytucji realizujących zadania pomocy społecznej np. PCPR, ŚDS, DPS.
W listopadzie br. planowana jest druga konferencja dla pracowników ośrodków pomocy społecznej - informuje FB Profil "Standardy w Pomocy" https://www.facebook.com/StandardyPomocy
Do Dzibar ws. wątków "zwolniona z pracy cz.I i cz.II”. Nie wszystkie wątki ze starego forum ops.pl zostały przeniesione do nowej wersji forum, podobnie jak nie wszystkie archiwalne newsy serwisu ops.pl. Powiadają, że nic w przyrodzie nie ginie… ufam, że firma NetGraf, która jest właścicielem Portalu OPS.PL, nadal dysponuje wszystkimi archiwalnymi plikami zapisanymi na serwerach obsługujących Portal.
Angielskie słowo "empowerment" oznacza proces upodmiotowienia, podczas którego osoby, grupy, organizacje i społeczności zwiększają panowanie i kontrolę nad własnym życiem oraz stają się aktywnymi uczestnikami życia społecznego, podejmującymi działania zmierzające do poprawy sytuacji własnej, jak i całej wspólnoty. Empowerment to przeciwieństwo bezsilności – aktywna postawa zmiany i partycypacji w kierunku samo odpowiedzialności i samo decydowania.
Andrzej masz kontakt z nimi więc przekaż, aby ten post został odnaleziony bo to jest post niedokończony, a stanowi on historie mojej walki z OPS Gliwice w związku z niezgodnym z prawem zwolnieniu z pracy -i mobbingu - ( po Ogólnopolskiej Konferencji Pracowników Socjalnych w Czestochowie- 2009r której byłam honorowym członkiem i wygłosiłam referat - jak pokazało życie całą prawdę o funkcjonowaniu państwa Polskiego w dobie transformacji społecznej).
Mój proces jest na etapie przygotowań do kasacji przez SN obecnie w Prokuraturze Generalnej. Byłoby dobrze aby tego typu sprawy nie były obiektem mataczenia na portalu ops.
Bo jezeli i tu prawdę zatuszuje fałsz to gdzie jej szukać i prawa? Trzeba być spójnym, a nie - jak sie chce dojść prawdy - inaczej po co te wszystkie rozmowy, konferencje , szkolenia - żeby sie pokazać, dowartosciować? Czemu maja slużyc? Ewidentny brak korelacji i przesyt gadania w ujmując rzetelnemu dzialaniu i skutkom.
Warszawiakom już sie nie chce raz w roku jechać do Częstochowy na prawdziwą OKPS?
Lech Kaczyński w 2008r pokazal na OKPS jak sie dziala zgodnie z prawem nad upodmiotowieniem ( wysyłając swoją przedstawicielkę z Kancelarii Prezydenckiej - dalam wowczas niedokończony egzemplarz projektu obywatelskiej ustawy o zawodzie pracownika socjalnego, która miala być wg kolejności zgloszen rozpatrywana przez Prezydenta - taka jest historia)
To co dzisiaj się dzieje to tak jak z rzadem PO bicie piany, brak organizacji, chaos i matactwo, a do tego jeszcze groźba wojny.
Taka jest prawda o moim poście. I nawet wiem dla kogo jego ujawnienie jest bardzo niewygodne. Jednak na blędach sie uczymy wiec jeżeli to ma mieć rece i nogi to prosze aby jak najszybciej post "Zwolniona z pracy cz.I i cz.II znowu powrócil na portal ops.pl
Praktycy są w gronie twórców i sympatyków inicjatywy "Forum Współpracy Empowerment". 13.06.2014 odbyło się kolejne spotkanie w sprawie utworzenia Forum Współpracy Empowerment. Uczestnicy pracowali nad dwoma bardzo ważnymi dokumentami: Manifest i Statut. W spotkaniu w sprawie Ogólnopolskiego Forum Współpracy Empowerment, wzięli udział m.in. przedstawiciele: Stowarzyszenia Samorządowych Ośrodków Pomocy Społecznej „Forum”, Polskiej Federacji Związkowej Pracowników Socjalnych i Pomocy Społecznej, Ogólnopolskiego Stowarzyszenie Miejskich i Gminnych Ośrodków Pomocy Społecznej „Razem”, Polskiego Stowarzyszenia Szkół Pracy Socjalnej.