KONIEC UMOWY NAJMU - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 19 gru 2016, 14:16

DODATEK PRZYZNANY DO KOŃCA GRUDNIA, UMOWA NAJMU BYŁA DO 28.10.2016R. CZY Z TYM DNIEM PANI POWINNA MIEĆ WSTRZYMANY DODATEK MIESZKANIOWY?
PRZY SKŁADANIU WNIOSKU NA NOWY OKRES ZOBACZYŁAM, ŻE UMOWA BYŁA DO 28.10.2016R.
NOWEDM

Napisano: 19 gru 2016, 14:48

Cześć :).
"Z tym dniem" to tamta Pani powinna się zgłosić i przedłożyć nową umowę na ten lokal (przedłużenie) albo osobiście złożyć rezygnację z dodatku na ten lokal jeżeli się z niego wyprowadziła. Jeżeli umowa była do 28.10 a dodatek do grudnia to na jakiej podstawie dalej dodatek był jej wypłacany? Nie było przecież tytułu prawnego w tym okresie, a to jeden z warunków pozwalających korzystać z dodatku. Wyjaśnij tę sprawę z nią. Jeżeli dalej tam mieszka to nie powinno być problemu z umową na tamten okres :>
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 19 gru 2016, 22:49

NOWEDM pisze:UMOWA NAJMU BYŁA DO 28.10.2016R. CZY Z TYM DNIEM PANI POWINNA MIEĆ WSTRZYMANY DODATEK MIESZKANIOWY?
Moim zdaniem NIE.
Klara27 pisze: 1) "Z tym dniem" to tamta Pani powinna się zgłosić i przedłożyć nową umowę na ten lokal (przedłużenie) albo 2) osobiście złożyć rezygnację z dodatku na ten lokal 3) jeżeli się z niego wyprowadziła. 4) Jeżeli umowa była do 28.10 a dodatek do grudnia to na jakiej podstawie dalej dodatek był jej wypłacany? 5) Nie było przecież tytułu prawnego w tym okresie, a to jeden z warunków pozwalających korzystać z dodatku. 6) Wyjaśnij tę sprawę z nią. ...
1) Poproszę o przepis, że powinna. :o A co, jeśli tę zasadę zignoruje? :o Lub takiej umowy chwilowo nie ma?
2) Osobiście??? Zgłaszam wątpliwość. Bo zapominamy m.in. o Internecie, o roli zarządcy itd. Zrezygnować??? A gdy tej łaski urząd nie doświadczy to co? :shock: 3) Element mitologii. Ja od jakiegoś czasu uparcie zauważam, że nie ma bezpośredniego prawnego i logicznego związku między „wyprowadzką” a końcem dodatku. :!: 4) Na mocy prawomocnej decyzji administracyjnej. 5) Kolejny element mitologii. 6) Wyjaśnić owszem, ale znów zapominamy o zarządcy. Tym bardzej że do niego idą pieniążki. W sumie z udziałem zarządcy lub wnioskodawcy należałoby moim zdaniem ustalić, czy z wnioskodawcy zszedł obowiązek płacenia za utrzymanie lokalu czy nie, a jeśli tak, to od którego dnia.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 21 gru 2016, 9:44

"1) Poproszę o przepis, że powinna. :o A co, jeśli tę zasadę zignoruje? :o Lub takiej umowy chwilowo nie ma?
2) Osobiście??? Zgłaszam wątpliwość. Bo zapominamy m.in. o Internecie, o roli zarządcy itd. Zrezygnować??? A gdy tej łaski urząd nie doświadczy to co? :shock: 3) Element mitologii. Ja od jakiegoś czasu uparcie zauważam, że nie ma bezpośredniego prawnego i logicznego związku między „wyprowadzką” a końcem dodatku. :!: 4) Na mocy prawomocnej decyzji administracyjnej. 5) Kolejny element mitologii. 6) Wyjaśnić owszem, ale znów zapominamy o zarządcy. Tym bardzej że do niego idą pieniążki. W sumie z udziałem zarządcy lub wnioskodawcy należałoby moim zdaniem ustalić, czy z wnioskodawcy zszedł obowiązek płacenia za utrzymanie lokalu czy nie, a jeśli tak, to od którego dnia."

1. No właśnie.. z tym przepisem to klops, bo rzeczywiście nie ma :/. Zwykle umawiam się w ten sposób z ludźmi i jak na razie nikt nie zawiódł. 2. Osobiście- bo tak mnie uczono tutaj, poza tym z tymi administratorami to różnie bywa.
3. Hm... w sumie nie wiem co Ci na to odpowiedzieć. Kwestia dyskusyjna. Ja rozumiem to tak, że jeżeli ktoś wyprowadza się z lokalu, rezygnuje załóżmy z wynajmowania i wypowiada umowę najmu to traci tytuł prawny wobec czego dodatek nie przysluguje bo to jeden z warunków które trzeba spełnić. 4. Owszem, na jej mocy, ale jeżeli się zdarzy, że własnie ktoś już od 2 miesiecy tam nie mieszka? Nie wzruszac tego? 5. To ja już zgłupiałam w tym momencie.. PCW weź poprowadź jakieś szkolenie to chętnie przyjadę :). 6. Bez odbioru :)
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 21 gru 2016, 22:47

Uff.. Dużo treści do wyjaśnienia. Spróbuję cokolwiek.
Ustawa nasza w zasadzie nie przewiduje skrócenia okresu wypłacania dodatku, więc choćby z tego powodu należy się powściągliwość. Nie operuje też pojęciem „wyprowadzki” czy podobnym(nie tylko ona), więc nie jest to pojęcie ścisłe. Może chodzić np. opróżnienie lokalu, zwolnienie, przekazanie, spisanie protokołu, rozwiązanie umowy, uregulowanie zobowiązań itd. (nota bene każde ma inne znaczenie). Moim zdaniem jest istotne OD KIEDY dokładnie dany wnioskodawca jest zwolniony z obowiązku płacenia za użytkowanie. Z zasady płaci się z góry i za pełny miesiąc, więc można zakładać, że już opłacono do końca miesiąca (może nawet kolejnego). Nikt na forum nie podał podstawy innego rozliczenia. Owszem, można inaczej, ale to raczej wymaga uzgodnienia stron umowy, wtedy dodatek wypada dostosować, jednak w ogólnym przypadku zostaje do końca danego miesiąca. W kolejnym miesiącu zarządca lub właściciel otrzymują (lub mają szansę otrzymać) pieniądze od kolejnego użytkownika, wtedy nasz dodatek staje się bezprzedmiotowy i oczywiście gmina ma prawo, a nawet powinna wypłaty zatrzymać. Zwyczajnie: nie płacić i basta. Dla porządku przyjęło się potwierdzić to decyzją stwierdzającą (po czasie) wygaśnięcie. Zarządca lub właściciel nie mają prawa otrzymywać podwójnych pieniędzy, łatwo ich rozliczyć, jednocześnie do nich należy rozliczanie wpłat i zawiadamianie o zmianach.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x