Kontorla RIO - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 24 sty 2014, 10:02

Już po zawodach bo w teczce były dwie decyzje i wcześniej jest dobrze tylko w tej się pomyliłem.
~MZ

Napisano: 28 sty 2014, 12:40

Mam pytanie, czy istnieje jakaś podstawa aby w postępowaniu o przyznanie DM zastosować przepisy ustawy o własności lokali? Kontrola zgłosiła wątpliwości, że nie wliczyłem do opłat czynszowych opłaty za prąd na klatce schodowej. I właśnie w tej sytuacji miałbym stosować przepisy ustawy o własności lokali. Ktoś coś podpowie w tej sprawie?
~MZ

Napisano: 28 sty 2014, 12:48

kiedyś była ustawa o najmie lokali mieszkalnych i dodatkach mieszkaniowych potem zrobiono ustawę o własności lokali oraz ochronie lokatorów ...... i te dwie ustawy są dopełnieniem ustawy o DM czyli co to jest czynsz lub powierzchnia użytkowa bo jak wiadomo w ustawie o DM tego nie ma
~małe ww

Napisano: 28 sty 2014, 13:23

No ale w kwestii ustalania wydatków za lokal ustawa nie ma zastosowania bo co liczymy do wydatków jest w ustawie o DM i rozporządzeniu?
~MZ

Napisano: 28 sty 2014, 15:15

Moim zdaniem zasadniczą sprawą jest tu definicja CZYNSZU, a raczej co czynsz może obejmować. Tę zaś kwestię reguluje ustawa o ochronie praw lokatorów (...).
To w wyniku odniesienia do tego zakresu zostały - jak sądzę - ustalony zakresy opłat porównywanych z czynszem przy dodatkach mieszkaniowych.
~jh

Napisano: 28 sty 2014, 16:03

Tylko, ze w ustawie DM jest nie brać kosztów energii elektrycznej a w ustawie o własności lokali jest, że trzeba brać (art. 14 dokładnie). Więc niejako dochodzi do sprzeczności przepisów?
~MZ

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x