kontrakt socjalny część A - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 08 mar 2017, 13:21

WitaM
klient nie przejawia chęci odjęcia jakiegokolwiek zatrudnienia, a nie ma ku temu żadnych przeszkód (no może poza dojazdem. Ta przeszkoda urosła w oczach klienta do problemu nie do pokonania). Chcę zawrzeć z klientem kontrakt (Chcę tylko żeby zaczął szukać pracy, stażu ewentualnie szkolenia w PUP). I chcę jako cel główny podać zmianę sytuację zawodową klienta.
W celu szczegółowym chcę podać podjęcie zatrudnienia, podjęcie stażu lub podjęcie udziału w szkoleniu.
Moje działania to:
przekazanie ofert pracy (wydruk ze strony PUP lub z innych stron z ogłoszeniami z ofertami pracy).
pismo do PUP o przedstawienie klientowi oferty pracy, stażu lub udziału w szkoleniu.
umożliwienie klientowi skorzystania z faxu lub kserokopiarki w celu skompletowania dokumentacji niezbędnej do aplikacji o zatrudnienie.
Działania klienta:
- przyjęcie propozycji pracy, stażu lub udziału w szkoleniu proponowanych przez PUP
- poszukiwanie pracy
I teraz pkt VII
klient będzie przedstawiał kserokopię dokumentów (tj. CV, podanie o pracę , List motywacyjny itp.) z potwierdzeniem przyjęcia przez zakład pracy.
Czy powinnam coś jeszcze dodać?
nowaa

Napisano: 08 mar 2017, 19:51

Zastanawiam się, dlaczego kontrakt A, nie B
?
betta27

Napisano: 09 mar 2017, 13:06

Jeśli klient jest bezrobotny to kontrakt B. Chyba że jest bierny zawodowo i ma się dopiero zarejestrować w PUP i podejmować opisane ww działania to wtedy A
annaj

Napisano: 09 mar 2017, 14:43

klient jest zarejestrowany od paru lat. Czy jeżeli spoządze kontrakt B to będę musiała opłacić składki?
nowaa

Napisano: 09 mar 2017, 15:37

Trzeba zobaczyć czy spełnia warunki do skierowania go z PUP do kontraktu socjalnego w OPS. Jeśli tak to wtedy opłacamy składki. Opłacanie składek na ubezp.zdrowotne nie dotyczy wszystkich bezrobotnych mających kontrakt. Muszą być w szczególnej sytuacji na rynku pracy - patrz art. 49 ustawy o promocji zatrudnienia, w okresie 6 m-cy od dnia utraty zasiłku dla bezrobotnych lub w okresie 6 m-cy od dnia rejestracji. Jeśli klient spełnia te warunki wnioskujemy do PUP o skierowanie osoby do kontraktu socjalnego i wtedy opłacamy skałdki na ub.zdrowotne
annaj

Napisano: 09 mar 2017, 18:11

Postępujemy tak, jak pisze ~annaj
Obecne brzmienie art. 49 jest takie, że każdy korzystający z pomocy społecznej jest w szczególnej sytuacji na rynku pracy.
Co do składek jest jeszcze możliwość, że np. żona pracuje i może go dopisać do swojego ubezpieczenia. Wtedy nawet po wyrejestrowaniu z PUP nie opłacamy mu składek.
Od składek istotniejsze jest to, czy zależy nam na wyrejestrowaniu z PUP. Przyznam, że przestaliśmy to robić w większości przypadków. Rejestracja w PUP poszerza możliwości (kursy, staże, roboty publiczne itd. z PUP przysługują tylko zarejestrowanym). Nie zmienia to faktu, że z bezrobotnymi zawieramy kontrakt B.
PS Jeśli założenia kontraktu nie mają związku ze zmianą sytuacji zawodowej to oczywiście bierzemy też A. Jednak z opisu w pierwszym poscie wynikało, że to aktywizacja zawodowa.
betta27

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x