Kontrola asystentów - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 25 sty 2016, 1:33

Witam drogich asystentów! Kto z was w tym roku będzie miał kontrolę i jak się do niej przygotowujecie? :-)
Asrodziny

Napisano: 25 sty 2016, 8:49

Pisze z każdą rodziną plany pracy i sprawozdanie co pól roku. Pilnuje aby nie mieć więcej niż 15 rodzin w danym momencie. I najważniejsze pomagam wszystkim jak potrafię. Kontrola bez jasnych wytycznych tzn wzorowej dokumentacji jest bezcelowa. Jeśli będzie kontrola to jej celem będzie zbadań jak działają gminne programy wspierania rodziny.
nik

Napisano: 25 sty 2016, 10:12

a GDZIE SPRAWDZIĆ GDZIE BĘDĄ KONTROLE??
MARTUSKA0902

Napisano: 25 sty 2016, 16:39

Kierownik powinien ci powiedzieć. Mój już dostał informację, że w 3 kwartale będzie kontrola. No ciężko się przygotować perfekcyjnie kiedy nie ma jasnych wytycznych. Była u mnie Pani, która zajmuje się sprawdzaniem dokumentów i patrzyła w moje teczki,powiedziała, że są bardzo dobre i kontrola nie powinna mieć do mnie zastrzeżeń. I mówiła też, że dużą uwagę zwracają czy nie za dużo czasu poświęcamy na konsultacje a za mało u rodzin.
Asrodziny

Napisano: 25 sty 2016, 18:00

Jakie województwo? Jakie masz dokumenty w teczkach?
tre asystent

Napisano: 25 sty 2016, 18:40

Wojewòdztwo małopolskie. Mam pismo pracownika socjalnego adresowane do kierownika o objęcie rodziny asystenturą, odpowiedź kierownika i zgodę podpisaną przez rodzinę. Pòźniej plan pracy i sprawozdanie. A w drugim segregatorze mam miesieczne karty opisu czynności, karty wizyt u rodziny, karty konsultacji i miesieczne karty czasu pracy asystenta. Oprócz tego jeszcze w aktach osobowych sprawdzają te wszystkie oświadczenia.
Asrodziny

Napisano: 26 sty 2016, 8:45

Dokumenty: Zgoda na współprace, plan pracy z rodziną, okresowa ocena sytuacji rodziny, notatki z konsultacji z rodziną i pracownikami służ, miesięczny harmonogram pracy, ewentualne pisma dotyczące rodziny i tyle.

Asrodziny ile dziennie tracisz na tę dokumentację?
magda asystentka

Napisano: 26 sty 2016, 10:18

Dziennie tyle co nic :-D tylko rodzina podpisuje mi dziennik przy każdej wizycie, a przy ostatniej wizycie w miesiącu wypełniam przy nich miesięczna kartę opisu wykonywanych czynności i podpisujemy :)
Asrodziny

Napisano: 26 sty 2016, 10:24

Moje dokumenty: zgoda, główny plan pracy sporządzany na okres roku i jego aktualizacje, które obecnie robię co 3 miesiące (kiedyś co miesiąc, ale za dużo czasu przez to traciłam), dziennik wizyt w środowisku rodzinnym,notatki służbowe z każdej wizyty, karta informacyjna dot. rodziny, karta z opisem warunków mieszkaniowych + karta z analizą wyposażenia mieszkania, karty z opisem sytuacji szkolnej i wychowawczej, które przynajmniej raz w roku aktualizuję, karta z analizą sytuacji zdrowotnej, kartę z danymi kontaktowymi osób mogących udzielić wsparcie rodzinie, oceny okresowe, sprawozdania do sądu, kseruję też opinie z PPP i opinie ze szkoły, postanowienia sądu. W osobnej teczce wnioski o objęcie asystenturą, półroczne sprawozdania, rejestr pism wychodzących no i w tym roku założyłam kartę konsultacji wychowawczych. Do kierownika zdaję miesięczny harmonogram, miesięczne sprawozdania i kartę czasu pracy.

Poświęcam na to dużo czasu. Dużo za dużo, ale skoro takie są wobec mnie wygania... Na dokumentację, telefony w spr. klientów, pisanie różnego rodzaju pism oraz przygotowywanie materiałów do pracy z dziećmi i pedagogizujących dla rodziców poświęcam średnio 3 godziny dziennie. Czasem trochę mniej, a czasem nawet więcej. Boję się, że kontrola może mieć zastrzeżenia.
Monti

Napisano: 26 sty 2016, 13:10

Monti pisze:Moje dokumenty: zgoda, główny plan pracy sporządzany na okres roku i jego aktualizacje, które obecnie robię co 3 miesiące (kiedyś co miesiąc, ale za dużo czasu przez to traciłam), dziennik wizyt w środowisku rodzinnym,notatki służbowe z każdej wizyty, karta informacyjna dot. rodziny, karta z opisem warunków mieszkaniowych + karta z analizą wyposażenia mieszkania, karty z opisem sytuacji szkolnej i wychowawczej, które przynajmniej raz w roku aktualizuję, karta z analizą sytuacji zdrowotnej, kartę z danymi kontaktowymi osób mogących udzielić wsparcie rodzinie, oceny okresowe, sprawozdania do sądu, kseruję też opinie z PPP i opinie ze szkoły, postanowienia sądu. W osobnej teczce wnioski o objęcie asystenturą, półroczne sprawozdania, rejestr pism wychodzących no i w tym roku założyłam kartę konsultacji wychowawczych. Do kierownika zdaję miesięczny harmonogram, miesięczne sprawozdania i kartę czasu pracy.

Poświęcam na to dużo czasu. Dużo za dużo, ale skoro takie są wobec mnie wygania... Na dokumentację, telefony w spr. klientów, pisanie różnego rodzaju pism oraz przygotowywanie materiałów do pracy z dziećmi i pedagogizujących dla rodziców poświęcam średnio 3 godziny dziennie. Czasem trochę mniej, a czasem nawet więcej. Boję się, że kontrola może mieć zastrzeżenia.
Monti, ja podobnie, z każdej wizyty notatka, dziennik wizyty z podpisami rodziny, ale bez godzin, do tego od 8 do 11 w biurze, potem teren. I również mam stracha. Jednego dnia posiedzisz u kogoś godzinę, a drugiego 5 minut.
Karolinaaa

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem