Kontrola nie uwzględniła jako wydatek na II półrocze faktury za komputer zakupiony gotówką w listopadzie I półrocza roku szkolnego. Zobowiązali gminę do zwrotu wypłaconego stypendium. Proszę o orzecznictwo, jeśli takie posiadacie, że stypendium przyznaje się na rok szkolny, a nie decyduje rok kalendarzowy.
jestem lekko zdziwiona szczerze mówiąc
kto przeprowadzał kontrolę?
przyczepili się jeszcze do czegoś?
nie mieliście przypadkiem w decyzji napisane, że rozliczanie drugiego okresu, na podstawie wydatków poniesionych właśnie w tym drugim okresie?
pomorskie UW, stwierdził Pan,że nie poniosła osoba żadnych wydatków w II półroczu i wypłacono nienależnie, mamy zwrócić pieniądze, fakturę za ten komputer mogłam policzyć tylko do grudnia, stypendium przyznawane jest na rok szkolny
to nie nasza wina,że dostajemy kasę na wypłatę stypendiów w II transzach
wiadomo,że wydatki poniesione na początku roku szkolnego są większe
zadzwoń może do Ministerstwa Edukacji do Pana Cezarego Zawistowskiego i zapytaj co on o tym sądzi. Ten Pan zajmuje się pomocą materialną.
to my też tak robimy jak autor tematu, że rozliczamy zakupy poniesione do grudnia na następny rok kalendarzowy. i z tego co wiem to dużo gmin tak robi. ciekawa sprawa...
xyz@ dziękuję gorąco za podpowiedź, napisałam e-meil do Pana Cezarego Zawistowskiego, bo muszę mieć na piśmie, gdy będę musiała ustosunkować się do protokołu pokontrolnego.
Prosiłabym numer telefonu do Pana Zawistowskiego, jeśli posiadasz, bo w internecie nie mgę znaleźć. Jeszcze raz wielkie dzięki.
22 3474739
moim zdaniem przyznajemy stypendium na rok szkolny
dostajemy pieniądze w 2 transzach, bo zahaczamy o 2 lata budżetowe i inaczej nie możemy dostać pieniędzy i rozliczyć dotacji
jak widać jest to kłopotliwe nie tylko dla nas,bo wystawiamy 2 razy decyzje, bawimy się w oświadczenia, zgody itp. itd, drukujemy, kopertujemy, stemplujemy
ale widać,że utrudniamy też życie naszym petentom
bo załóżmy, że ktoś robi duże zakupy we wrześniu - książki + plecak szkolny 500 zł, odzież sportowa 300 zł,a I transza jest na 4X85 zł= 340 zł
trzeba być bezdusznym panem z UW,żeby tych wydatków nie rozliczyć w II transzy
jestem ciekawa co odpisze Pan Zawistowski
bo może i ja się mylę
Z lex-a odpisali "zakup komputera POWINIEN być rozliczony w roku zakupu, a nie jako wydatek w II półroczu. Z jakiego przepisu wynika że faktury nie mogą być rozliczane w całym roku szkolnym. Jedna decyzja jest bazowa, a druga wydłuża okres pobierania stypendium. Pan z MEN-u nie odezwał się jeszcze.