kontrola stanowiska - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 10 kwie 2015, 12:23

hej asystenci :)
Czy w Waszych ośrodkach w tym roku przeprowadzono jakieś kontrole? Z uwzględnieniem asystentów rodzin?
Czy ktoś mógłby podzielić się jakimiś szczegółami- na co zwracano uwagę, co było poddane najdokładniejszej kontroli, jak z dokumentacją, zalecenia pokontrolne itd?
Z góry dzięki za odpowiedź :)
asystentka11

Napisano: 17 kwie 2015, 8:00

nikt nie miał kontroli??
asystentka11

Napisano: 17 kwie 2015, 10:31

U mnie była kontrola przy okazji kontrolowania Niebieskich Kart u pracowników socjalnych. Kierownik miał przekazać informację ode mnie jak pracuję w rodzinach, w których karta jest założona. Potem chcieli zobaczyć jedną teczkę. Po kontroli teczkę oddali i nawet nie skomentowali, więc chyba było ok, albo nie chciało im się odszyfrowywać mojego hieroglificznego pisma :lol:
Monti

Napisano: 20 kwie 2015, 8:02

he he :) u mnie moze byc podobnie ;)
Monti a co masz w teczkach? Jakie dokumenty? ja mam: kartę informacyjną rodziny,wniosek o przydzielenie asystenta, zgodę rodziny, oceny sytuacji (co pół roku), plany pracy, protokoły z wizyt- w kazdej rodzinie, w zależności od sytuacji rodziny mam tez rózne dokumenty takie jak rózne pisma jakie w toku pracy kierowałam np do sądu czy pcpr-u, postanowienia sądu, opinie z poradni psychologiczno-pedagogicznych, dokumentacje potwierdzającą kontynuowanie terapii uzaleznienia albo leczenie w poradni dzieci itp. Masz coś u siebie ponadto?? Dzięki za odzew ;)
asystentka11

Napisano: 27 kwie 2015, 10:24

Ja mam podobnie :
-zgoda,
-plany pracy - aktualizacja co miesiąc, (w tamtym roku miałam ramowy pisany na okres pół roku i zdecydowanie bardziej mi to odpowiadało, mniej biurokracji a i większe pole manewru)
-dziennik wizyt,
-notatki służbowe z każdej wizyty,
-karta informacyjna dot. rodziny,
-opis warunków mieszkaniowych
-opis sytuacji zdrowotnej ogólnie i z rozpisaniem na każdego członka rodziny,
-analiza wyposażenia mieszkania,
-opis sytuacji szkolnej i wychowawczej uzupełniane przy pomocy wychowawców i pedagogów, -formularz z danymi kontaktowymi osób mogących udzielić wsparcia rodzinie,
-ocena okresowa (co pół roku),
-wszelkie pisma kierowane do PCPR czy Sądu i opinie z PPP.
-wniosek o asystenta jaki socjalny kieruje do kierownika - jest tam szczegółowy opis sytuacji rodziny, który służy mi jako wstępna diagnoza.

Do kierownika zdaję miesięczne sprawozdania, harmonogram miesięcznej pracy i kartę czasu pracy.
Monti

Napisano: 28 kwie 2015, 8:12

Monti strasznie dużo tego masz:) trochę się przeraziłam co TY piszesz w tych notatkach z każdej wizyty ;/ ja pisze tylko w dzienniku wizyt 2 - 3 zdaniach rozmowa na temat np. obecen jsytuacji rodziny, nawiązanie bliższego kontaktu i tyle.....a Ty masz bardzo szczegółowo widzę dokumentację.....a co piszesz w co miesięcznym sprawozdaniu dla Kierownika?
Edi!!

Napisano: 28 kwie 2015, 9:40

W moim dzienniku wizyt jest tylko miejsce i czas wizyty, bez żadnych opisów, a w notatkach służbowych pewnie to co u Ciebie w dzienniku - czasem krótko w dwóch trzech zdaniach o czym rozmawialiśmy, a jeśli coś istotnego się wydarzyło opisuję szerzej. W miesięcznym sprawozdaniu opisuję co w każdej z rodzin udało się wypracować - takie rozliczenie z comiesięcznych planów pracy + informacja o monitoringu jeśli akurat gdzieś byłam. Okropnie tego dużo i wiele rzeczy się powiela, bo to co jest w sprawozdaniu jest też w miesięcznym harmonogramie no i w tych notatkach służbowych. Niestety kierownictwo nie chciało z niczego zrezygnować.
Monti

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x