kontynuacja orzeczenia moduł II - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 24 lis 2015, 12:12

Mam pytanie dotyczące kontynuacji orzeczenia. Studentka miała orzeczenie do 31 sierpnia tego roku. wniosek o wydanie kolejnego złożyła we wrześniu tj. po utracie ważności poprzedniego orzeczenia. w październiku złożyła wniosek o dofinansowanie nauki. wezwałam ją do uzupełnienia wniosku - o aktualne orzeczenie. minęło 30 dni nie uzupełniła wniosku. ponieważ stare orzeczenie było już nieważne, nowego nie dostarczyła przeprowadziłam negatywną ocenę formalną. w ubiegłym tygodniu dziewczyna złożyła skargę na niewłaściwe traktowanie itp. na dzień dzisiejszy nadal nie ma orzeczenia planowany termin komisji pod koniec grudnia. Kontaktowałam się z moim oddziałem PFRON i uzyskałam informację że ocena formalna została przeprowadzona prawidłowo - wnioskodawca nie spełnił warunku uczestnictwa w programie. dziś zadzwoniłam do PFRON w Warszawie i Pani poinformowała mnie iż po otrzymaniu nowego orzeczenia dziewczyna powinna złożyć wniosek o przywrócenie terminu na uzupełnienie wniosku. Powinniśmy przeprowadzić ponowną ocenę formalną i przyznać dodatek proporcjonalnie od wydania orzeczenia. Interpretacje o kontynuacji orzeczenia otrzymane z PFRON są sprzeczne. W jednej jest mowa że kontynuacja zachodzi gdy wniosek o wydanie orzeczenia jest złożony przed upływem ważności poprzedniego tak jak do przedmiotów ortopedycznych. w drugiej interpretacji jest mowa że pod uwagę nie bierze się daty wydania orzeczenia a datę powstania niepełnosprawności. Po tych interpretacjach zbaraniałam i nie wiem kiedy jest kontynuacja. pomóżcie.
Basia0411

Napisano: 24 lis 2015, 12:46

jak dla mnie to nie ma kontynuacji. nie złożyła w terminie wniosku i nie ma kontynuacji. Lepiej nie przyznać, niż przyznać nie prawidłowo i zwracać później pieniądze. My odpowiadamy finansowo za to, a że przepisy nie do końca są jasne to lepiej być ostrożnym
pcprkolb

Napisano: 24 lis 2015, 15:44

Jeżeli od terminu ważności orzeczenia do daty złożenia wniosku o wydanie orzeczenia nie minęło 30 dni to będzie ciągłość orzeczenia, o ile ta osoba będzie miała na komisji w grudniu podtrzymany stopień.
ania_pcpr

Napisano: 25 lis 2015, 16:19

Ja mam mnóstwo takich przypadków. Przy ocenie formalnej akurat osoba nie ma juz ważnego orzeczenia, ale czeka na komisję, bo u nas są obłędne kolejki i na orzeczenie czeka sie miesiącami. wtedy przyjmuję od osoby wyjaśnienie i tzw. prośbę o przedłużenie terminu przedłożenia kolejnego orzeczenia (bo to przecież nie wina osoby, tylko kolejek w orzecznictwie), przedłużam jej termin max do końca grudnia, żeby potem zdążyc rolziczyć umowę. jak doniesie to daję dofinansowanie jak nie to nie.
Kasia12

Napisano: 26 lis 2015, 8:15

Ja robię tak jak Kasia 12, gdy wiem że student złożył wniosek o wydanie nowego orzeczenia ale przed upływem ważności poprzedniego. tutaj sytuacja jest inna ponieważ studentka złożyła wniosek po upływie ważności poprzedniego orzeczenia i w mojej ocenie nie ma ciągłości ale na stronie ministerstwa są dwie rożne interpretacje. Do zakupu przedmiotów ortopedycznych znaczenie ma data wydania orzeczenia a do innych celów data powstania niepełnosprawności. To znaczy że jak ktoś prześpi pół roku i nie złoży wniosku a w kolejnym orzeczeniu będzie miał że jest niepełnosprawny od "dzieciństwa" to znaczy że ma ciągłość ? właśnie tego nie rozumiem.
Basia0411

Napisano: 26 lis 2015, 11:52

Ja otrzymałam taka interpretacje:
"Zgodnie z wyjaśnieniami Biura Pełnomocnika Rządu do Spraw Osób Niepełnosprawnych ciągłość trwania niepełnosprawności istnieje, jeżeli z treści orzeczenia wydanego po upływie ważności poprzedniego orzeczenia wynika, że niepełnosprawność trwała nieprzerwanie w okresie między utratą ważności poprzedniego orzeczenia i wydaniem obecnego. Informacja o ciągłości orzeczenia zawarta jest w orzeczeniu o niepełnosprawności lub stopniu niepełnosprawności zgodnie z § 13 ust. 1 pkt 9 i ust. 2 pkt 11 rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 15 lipca 2003 r. w sprawie orzekania o niepełnosprawności i stopniu niepełnosprawności (Dz. U. Nr 139, poz. 1328), w postaci daty lub okresu powstania niepełnosprawności."
gav

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x