Mam pytanie dotyczące kontynuacji orzeczenia. Studentka miała orzeczenie do 31 sierpnia tego roku. wniosek o wydanie kolejnego złożyła we wrześniu tj. po utracie ważności poprzedniego orzeczenia. w październiku złożyła wniosek o dofinansowanie nauki. wezwałam ją do uzupełnienia wniosku - o aktualne orzeczenie. minęło 30 dni nie uzupełniła wniosku. ponieważ stare orzeczenie było już nieważne, nowego nie dostarczyła przeprowadziłam negatywną ocenę formalną. w ubiegłym tygodniu dziewczyna złożyła skargę na niewłaściwe traktowanie itp. na dzień dzisiejszy nadal nie ma orzeczenia planowany termin komisji pod koniec grudnia. Kontaktowałam się z moim oddziałem PFRON i uzyskałam informację że ocena formalna została przeprowadzona prawidłowo - wnioskodawca nie spełnił warunku uczestnictwa w programie. dziś zadzwoniłam do PFRON w Warszawie i Pani poinformowała mnie iż po otrzymaniu nowego orzeczenia dziewczyna powinna złożyć wniosek o przywrócenie terminu na uzupełnienie wniosku. Powinniśmy przeprowadzić ponowną ocenę formalną i przyznać dodatek proporcjonalnie od wydania orzeczenia. Interpretacje o kontynuacji orzeczenia otrzymane z PFRON są sprzeczne. W jednej jest mowa że kontynuacja zachodzi gdy wniosek o wydanie orzeczenia jest złożony przed upływem ważności poprzedniego tak jak do przedmiotów ortopedycznych. w drugiej interpretacji jest mowa że pod uwagę nie bierze się daty wydania orzeczenia a datę powstania niepełnosprawności. Po tych interpretacjach zbaraniałam i nie wiem kiedy jest kontynuacja. pomóżcie.
jak dla mnie to nie ma kontynuacji. nie złożyła w terminie wniosku i nie ma kontynuacji. Lepiej nie przyznać, niż przyznać nie prawidłowo i zwracać później pieniądze. My odpowiadamy finansowo za to, a że przepisy nie do końca są jasne to lepiej być ostrożnym
Jeżeli od terminu ważności orzeczenia do daty złożenia wniosku o wydanie orzeczenia nie minęło 30 dni to będzie ciągłość orzeczenia, o ile ta osoba będzie miała na komisji w grudniu podtrzymany stopień.
Ja mam mnóstwo takich przypadków. Przy ocenie formalnej akurat osoba nie ma juz ważnego orzeczenia, ale czeka na komisję, bo u nas są obłędne kolejki i na orzeczenie czeka sie miesiącami. wtedy przyjmuję od osoby wyjaśnienie i tzw. prośbę o przedłużenie terminu przedłożenia kolejnego orzeczenia (bo to przecież nie wina osoby, tylko kolejek w orzecznictwie), przedłużam jej termin max do końca grudnia, żeby potem zdążyc rolziczyć umowę. jak doniesie to daję dofinansowanie jak nie to nie.
Ja robię tak jak Kasia 12, gdy wiem że student złożył wniosek o wydanie nowego orzeczenia ale przed upływem ważności poprzedniego. tutaj sytuacja jest inna ponieważ studentka złożyła wniosek po upływie ważności poprzedniego orzeczenia i w mojej ocenie nie ma ciągłości ale na stronie ministerstwa są dwie rożne interpretacje. Do zakupu przedmiotów ortopedycznych znaczenie ma data wydania orzeczenia a do innych celów data powstania niepełnosprawności. To znaczy że jak ktoś prześpi pół roku i nie złoży wniosku a w kolejnym orzeczeniu będzie miał że jest niepełnosprawny od "dzieciństwa" to znaczy że ma ciągłość ? właśnie tego nie rozumiem.
Ja otrzymałam taka interpretacje:
"Zgodnie z wyjaśnieniami Biura Pełnomocnika Rządu do Spraw Osób Niepełnosprawnych ciągłość trwania niepełnosprawności istnieje, jeżeli z treści orzeczenia wydanego po upływie ważności poprzedniego orzeczenia wynika, że niepełnosprawność trwała nieprzerwanie w okresie między utratą ważności poprzedniego orzeczenia i wydaniem obecnego. Informacja o ciągłości orzeczenia zawarta jest w orzeczeniu o niepełnosprawności lub stopniu niepełnosprawności zgodnie z § 13 ust. 1 pkt 9 i ust. 2 pkt 11 rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 15 lipca 2003 r. w sprawie orzekania o niepełnosprawności i stopniu niepełnosprawności (Dz. U. Nr 139, poz. 1328), w postaci daty lub okresu powstania niepełnosprawności."