Koordynacja - czy w tym wypadku uchylać? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 24 sty 2018, 9:49

Mam klientkę, której mąż od marca 2017 r. podjął pracę w Norwegii. Wysłałam zapytanie do ROPSu i odpisali mi, że mają zastosowanie przepisy o koordynacji. Więc- zgodnie z ustawą powinnam uchylić prawo do zasiłku rodzinnego i potem przesłać sprawę do województwa w celu ustalenia nienależnie pobranych. Ale klientka oświadcza, że jej mąż w ogóle w tej Norwegii nie składał wniosku o jakiekolwiek świadczenia i nic tam nie pobierał bo wiedział, że to się im nie opłaci.
Więc co mam zrobić? Przecież sam fakt, że ma uprawnienia do składania wniosku zagranicą nie jest tożsamy z pobieraniem świadczeń. Czy mam uchylić i przesłać do wojewody, czy może po prostu przeliczyć im dochody i dać uchylenie ze względu na przekroczenie dochodu?
fajna dziewczyna
Stażysta
Od: 07 gru 2007, 22:10
Zajmuję się:

Napisano: 24 sty 2018, 9:58

Jeżeli jest ustalona koordynacja to uchylasz swoje decyzje ze względu na zmianę organu właściwego do prowadzenia postępowania w sprawie świadczeń rodzinnych. Uprawnienia ustali wojewoda . To czy w Norwegii składali wnioski i pobierają świadczenia nie ma dla ciebie na tym etapie postepowania żadnego znaczenia.
To wojewoda będzie ustalał uprawnienia.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x