Mam klientkę, której mąż od marca 2017 r. podjął pracę w Norwegii. Wysłałam zapytanie do ROPSu i odpisali mi, że mają zastosowanie przepisy o koordynacji. Więc- zgodnie z ustawą powinnam uchylić prawo do zasiłku rodzinnego i potem przesłać sprawę do województwa w celu ustalenia nienależnie pobranych. Ale klientka oświadcza, że jej mąż w ogóle w tej Norwegii nie składał wniosku o jakiekolwiek świadczenia i nic tam nie pobierał bo wiedział, że to się im nie opłaci.
Więc co mam zrobić? Przecież sam fakt, że ma uprawnienia do składania wniosku zagranicą nie jest tożsamy z pobieraniem świadczeń. Czy mam uchylić i przesłać do wojewody, czy może po prostu przeliczyć im dochody i dać uchylenie ze względu na przekroczenie dochodu?
Koordynacja - czy w tym wypadku uchylać?
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
-
- VIP
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Re: Koordynacja - czy w tym wypadku uchylać?
Jeżeli jest ustalona koordynacja to uchylasz swoje decyzje ze względu na zmianę organu właściwego do prowadzenia postępowania w sprawie świadczeń rodzinnych. Uprawnienia ustali wojewoda . To czy w Norwegii składali wnioski i pobierają świadczenia nie ma dla ciebie na tym etapie postepowania żadnego znaczenia.
To wojewoda będzie ustalał uprawnienia.
To wojewoda będzie ustalał uprawnienia.
Oprócz Koordynacja - czy w tym wypadku uchylać? - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Dorosła osoba ubezwłasnowolniona - wniosek o ZP
zawieszenie na 3 miesiące - od kiedy przyznać?
Zbieg prawa do świadczenia rodzicielskiego i świadczenia pie
Zł za zł, nienależne świadczenie, decyzja zakończona.
zasiłek pielegnacyjny a umieszczenie w ZOL-u
Podstawa prawna wymagań do wniosku o świadczenie pielęgnacyj
Zas. pielęgnacyjny a opiekun prawny
projekt budżetu 2017-2021 sprawozdanie
Krótki urlop wychowawczy - utrata???
Dziecko ukończy 21 r.z w maju 2018 r. zajrzyjcie
nienależnie pobrane świadczenia - ROPS
zapotrzebowanie na luty, ktos pomoze
zł za zł - jak dzielimy ten dodatek ?
Tom., ewalu, de Charette, heiland i inni - koordynacja
nienaleznie pobrane. Wszczęcie. Doniesione następne dokumant
Sygnity - gops zmienił numer rachunku bankowego