Koordynacja jeszcze raz - proszę o pomoc.

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
zielonypłatek
Referent
Zajmuję się: SR
Kontakt:

Koordynacja jeszcze raz - proszę o pomoc.

Post autor: zielonypłatek »

Osoba pobiera świadczenie. Przyszła i zgłosiła, że członek rodziny wyjechał do pracy za granicę. Dostarczyła umowę. Wysłaliśmy zapytanie do ROPSu. W między czasie osoba doniosła oświadczenie o dochodzie za drugi miesiąc z pracy za granicy...przeliczyliśmy dochód i uchyliliśmy świadczenie na 1 dziecko. Teraz mam odpowiedź że zachodzi koordynacja i mam uchylić decyzję przyznającą świadczenie za okres koordynacji. A co z decyzją uchylającą świadczenie na 1 dziecko? Ją też mamy uchylić, czy wysłać pismo do SKO o stwierdzenie nieważności?
Natalia.św
Starszy referent
Zajmuję się: Św
Kontakt:

Re: Koordynacja jeszcze raz - proszę o pomoc.

Post autor: Natalia.św »

jak wysyłam do UW to nie uchylam decyzji
niki0
Referent
Zajmuję się: ŚW/FA
Kontakt:

Post autor: niki0 »

Art. 16 - W przypadku gdy wojewoda w sytuacji, o której mowa w ust. 2, ustali, że mają zastosowanie przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, organ właściwy uchyla decyzję przyznającą świadczenie wychowawcze za okres, w którym osoba podlega ustawodawstwu w zakresie świadczeń na rodzinę w innym państwie, o którym mowa w ust. 1, w związku ze stosowaniem przepisów o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego

Ja bym uchyliła tylko te przyznające. O uchylających nie ma mowy w ustawie. Swoją drogą to fajnie by brzmiało: "uchylić decyzję uchylającą". Natomiast z tym SKO to nie wiem czy to by się podciągnęło pod przepisy unieważniania decyzji wskazane w KPA...
Natalia.św
Starszy referent
Zajmuję się: Św
Kontakt:

Post autor: Natalia.św »

owszem, jak ustali, że koordynacja zachodzi. Dopóki nie ustali nie uchylam decyzji
ODPOWIEDZ