Koordynacja jeszcze raz - proszę o pomoc.
-
- Referent
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
Koordynacja jeszcze raz - proszę o pomoc.
Osoba pobiera świadczenie. Przyszła i zgłosiła, że członek rodziny wyjechał do pracy za granicę. Dostarczyła umowę. Wysłaliśmy zapytanie do ROPSu. W między czasie osoba doniosła oświadczenie o dochodzie za drugi miesiąc z pracy za granicy...przeliczyliśmy dochód i uchyliliśmy świadczenie na 1 dziecko. Teraz mam odpowiedź że zachodzi koordynacja i mam uchylić decyzję przyznającą świadczenie za okres koordynacji. A co z decyzją uchylającą świadczenie na 1 dziecko? Ją też mamy uchylić, czy wysłać pismo do SKO o stwierdzenie nieważności?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Św
- Kontakt:
Re: Koordynacja jeszcze raz - proszę o pomoc.
jak wysyłam do UW to nie uchylam decyzji
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW/FA
- Kontakt:
Art. 16 - W przypadku gdy wojewoda w sytuacji, o której mowa w ust. 2, ustali, że mają zastosowanie przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, organ właściwy uchyla decyzję przyznającą świadczenie wychowawcze za okres, w którym osoba podlega ustawodawstwu w zakresie świadczeń na rodzinę w innym państwie, o którym mowa w ust. 1, w związku ze stosowaniem przepisów o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego
Ja bym uchyliła tylko te przyznające. O uchylających nie ma mowy w ustawie. Swoją drogą to fajnie by brzmiało: "uchylić decyzję uchylającą". Natomiast z tym SKO to nie wiem czy to by się podciągnęło pod przepisy unieważniania decyzji wskazane w KPA...
Ja bym uchyliła tylko te przyznające. O uchylających nie ma mowy w ustawie. Swoją drogą to fajnie by brzmiało: "uchylić decyzję uchylającą". Natomiast z tym SKO to nie wiem czy to by się podciągnęło pod przepisy unieważniania decyzji wskazane w KPA...
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Św
- Kontakt:
owszem, jak ustali, że koordynacja zachodzi. Dopóki nie ustali nie uchylam decyzji
Oprócz Koordynacja jeszcze raz - proszę o pomoc. - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Co w tym przypadku zrobić- skład rodziny????
upomnienie czy informujemy o przekazaniu do Big zadłużenia
problem z wyliczeniem dochodu do 50
czy liczymy jako uzysk to co dostają w obronie terytorialnej
kto rozpatruje i podpisuje decyzję dla wójta?
wniosek na nowy okres świadczeniowy złożony papierowo!!
świadczenie z funduszu - utrata????
Umowa o dzieło a uzyskanie dochodu....
Odwołanie męża od wyroku o rozwód. Co robić
WCZYTYWANIE WNIOSKU Z EMPATII DO SIGNITY
Szkolenie z firmy OTI w Zakopanem 19-22 sierpień
Dochód z zagranicy jak liczyć?
przekierowanie wczytanego wniosku Sygnity
zmiana pracy a 500 plus na pierwsze dziecko
uzysk zgłoszony już po jego utracie
Jak zmniejszyć ilość wniosków na 500+