Koordynator rodziny zastępczej utrudnia kontakt z dzieckiem ojcu biologicznemu - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
Wybrane tematy:
socjoterapia Opieka prawna nad małoletnią wychowanką w ciąży Zwolnienie dziecka z placówki opiekuńczo- wychowawczej urlopowanie wszystkich wychowanków z placówki... Alimenty ponowne umieszczenie w POW odpłatność za pobyt pensjonariusza w ZOL

Napisano: 07 cze 2024, 0:49

Dzień dobry,

Nie wiedziałem, gdzie zamieścić nowy temat i postanowiłem go napisać tutaj, bo najbardziej mi pasuje pod względem mojego problemu.

Koordynator rodziny zastępczej wraz z rodziną zastępczą utrudniają od samego początku kontakty z synem, który został umieszczony tam, tylko na czas trwania postępowania i uregulowania jego sytuacji prawnej. W postanowieniu sądu rejonowego nie ma, żadnej informacji, że nie mogę się widywać z synem, ani tego że mam odebrane czy ograniczone prawa rodzicielskie.

Koordynatorka od samego początku od kiedy syn został tam umieszczony czyli od Marca br. utrudnia mi i mojej siostrze kontakty z synem, bo mówi, że to wszystko dla dobra dziecka.
I Ona nie wie w którą stronę pójdzie postępowanie czy SR przekaże opiekę nad synem mojej siostrze na czas trwania postępowania czy mi odbiorą prawa rodzicielskie i do tego czasu MOPR sam nie wie, co ma zrobić, ale wydaje im się, że dla dobra dziecka będzie lepiej, jak nie będę widywał się synem, czyli działają bezprawnie, bo w postanowieniu sądu nie ma żadnej informacji o tym, że nie mogę się widywać z synem. Mało tego moim obowiązkiem i prawem jest utrzymywanie kontaktów z dzieckiem chyba, że SSR postanowił inaczej, ale u mnie tak nie jest.

Na początku koordynatorka mówiła, że będę mógł syna widywać 2x w miesiącu na co ja powiedziałem, że jest to za mała ilość spotkań, żeby odbudować wieź z synem, to dostałem informację, że jak mi się nie podoba to mam składać wniosek do sądu o uregulowanie kontaktów.

Od samego początku koordynatorka broni tej rodziny zastępczej, mam przypuszczenia, że może znać osobiście tą rodzinę, albo jest spokrewniona z nią. Rolą rodziny zastępczej i koordynatora jest to, że wszyscy dla dobra dziecka powinniśmy współpracować ze sobą i pomóc mi odzyskać syna.

Przeszedłem dobrowolny detoks, terapię stacjonarną 6- tygodniową i aktualnie jestem na terapii podstawowej i kontynuuje leczenie. Mam zamiar zrobić szkolenie, warsztaty dla rodziców podnoszących kompetencje rodzicielskie. Ja pokazuje przed sądem, że zrozumiałem swoją chorobę alkoholową i rozumiem mechanizmy działa uzależnienia i chce wyjść na prostą i zmieniać swoje życie. Matka dziecka od Lutego nie zrobiła nic. W jej przypadku MOPR chcę odebrać jej prawa rodzicielskie z racji tego, że nie stawia się na komisję alkoholową, nie interesuje się sprawą w sądzie i nie próbuje kontaktować się z synem. Mnie też koordynatorka straszy, że pozbawią mnie praw rodzicielskich, a syna umieszczą w rodzinie adopcyjnej.

Koordynatorka bardzo daje mi do zrozumienia, że moje próby leczenia i starania wyjścia na prostą nie dają mi szans na odzyskanie syna i demotywuje mnie. We Wtorek miałem pierwsze spotkanie synem od 2 miesięcy, na którym była matka zastępcza, psycholog i ta właśnie koordynatorka, spotkanie trwało 30 min, bo syn był marudny i zmęczony po żłobku. Ja nie protestowałem i jeśli powiedzieli koniec spotkania to, to uszanowałem dla dobra dziecka. Na spotkanie z synem przygotowałem się i kupiłem mu zabawki, którymi syn się bawił ze mną na tym spotkaniu, ale pani koordynator nie pozwoliła z psychologiem zabrać tych zabawek, bo jak stwierdziła syn ma zabawki i następnym razem mam nie kupować. Na koniec spotkania, gdy syn i matka zastępcza pojechali to miałem rozmowę z tymi paniami i właśnie w tej sytuacji doszło do tego, jak panie próbowały mnie zniechęcić do dalszego działania i leczenia. Jak to pani psycholog powiedziała, że ja nie daje gwarancji, że nie wrócę do alkoholu. Nie biorą pod uwagę to, że w tak krótkim czasie zrobiłem tak wiele, jakim jest detoks, terapia stacjonarna i pozytywna opinia poradni w której aktualnie się leczę.

Wspomnę, gdy syn był w lutym w domu dziecka zanim trafił do rodziny zastępczej, mogłem go regularnie odwiedzać i zajmować się nim i nikt nie robił mi problemów i nie czekał na postanowienie sądu, co potwierdza pozytywna opinia od dyrektorki tej placówki.
Od tego czasu.

Proszę o pomoc informację zwrotną.
Ojciec_Mateusz92
Praktykant
Od: 07 cze 2024, 0:09
Zajmuję się: Magazyn

Napisano: 16 lip 2024, 11:22

jeżeli sąd nie wydał postanowienia regulującego kontakty to rodzic z ograniczonym prawami (poprzez umieszczenie dziecka w pieczy) ma prawo do tych kontaktów. i teoretycznie w sytuacji idealnej codziennie zabiera dziecko z RZ do szkoły i ze szkoły do RZ i idzie do lekarza z nim, i na zajęcia i spacery i reguluje swoją sytuację aby jak najszybciej odzyskać dziecko. i jak jest do dorosły mądry odpowiedzialny empatyczny zrównoważony bez nałogów, potrafiący stosować pozytywne metody wychowawcze i zapewnić podstawowe potrzeby życiowe dziecka to takie dziecko odzyskuje.
jeśli masz wątpliwości co do sposobu kontaktów z własnym dzieckiem nie możesz uzyskać porozumienia z RZ i Organizatorem to sąd jest właściwym miejscem aby to uregulować.
jeśli masz wątpliwości co ro realizacji zadań PCPR/MOPS to złóż skargę do Starosty/Prezydenta miasta na prawach powiatu ewentualnie do Wojewody.
PS: jeśli twoja siostra jest angażowana to składa wniosek do sądu o powierzenie jej pieczy tego dziecka i ustanowione jej rodzina zastępczą oraz zgłasza się do PCPR że chce zostać rodziną zastępcza dla tego dziecka.
ps2: skończ czekać aż ktoś coś za ciebie załatwi weź się na 200% do roboty , albo zrzeknij się spraw do dziecka nie idzie do adopcji bo mama nie może się zdecydować czy chce mieć dziecko, inaczej dziecko będzie w zawieszenie do usamodzielnienia.
PS3 . jak panie psycholog mówią ci takie rzeczy to sporządzcie od razu notatkę ze spotkanie którą każdy potwierdzi i- będziesz miała dowód a nie poówienia
inspektorw
Stażysta
Od: 22 sie 2017, 9:01
Zajmuję się: inspektorowaniem

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x