Cześć, mam pytanie, czy wy jako OPS ponosicie koszty koordynatora pieczy zastępczej? Dostałam wyrównanie kosztów utrzymania koordynatorów od lutego i zastanawiam czy aby na pewno my powinniśmy to płacić a nie czasem Powiat?
Będę wdzięczna za jakąkolwiek podpowiedź
Ja nie płacę w art 192 nie ma wymienionych kosztów koordynatora. Jest to przekroczenie dyscypliny budżetowej. Słyszałam że niektóre PCPR zaczęły oddawać środki jakie zapłaciły im OPS-y.
U nas podali art. 191 ust. 7 i 9 .
art. 191 Finansowanie kosztów systemu pieczy zastępczej
1. Powiat właściwy ze względu na miejsce zamieszkania dziecka przed umieszczeniem go po raz pierwszy w pieczy zastępczej ponosi:
1)
wydatki na opiekę i wychowanie dziecka umieszczonego w rodzinie zastępczej albo rodzinnym domu dziecka;
2)
średnie miesięczne wydatki przeznaczone na utrzymanie dziecka w placówce opiekuńczo-wychowawczej, regionalnej placówce opiekuńczo-terapeutycznej albo interwencyjnym ośrodku preadopcyjnym;
3)
wydatki na finansowanie pomocy na kontynuowanie nauki i usamodzielnienie.7.Wynagrodzenia wraz z pochodnymi od wynagrodzenia dla zawodowej rodziny zastępczej, prowadzącego rodzinny dom dziecka, rodziny pomocowej oraz osób zatrudnionych w rodzinie zastępczej i rodzinnym domu dziecka oraz koszty objęcia rodziny zastępczej lub rodzinnego domu dziecka opieką koordynatora rodzinnej pieczy zastępczej finansuje proporcjonalnie do liczby dzieci powiat, o którym mowa w ust. 1–4.
9.W przypadku umieszczenia dziecka w rodzinie zastępczej albo rodzinnym domu dziecka gmina właściwa ze względu na miejsce zamieszkania dziecka przed umieszczeniem go po raz pierwszy w pieczy zastępczej ponosi odpowiednio wydatki, o których mowa w ust. 1 pkt 1, w wysokości:
1)
10% wydatków na opiekę i wychowanie dziecka – w pierwszym roku pobytu dziecka w pieczy zastępczej;
2)
30% wydatków na opiekę i wychowanie dziecka – w drugim roku pobytu dziecka w pieczy zastępczej;
3)
50% wydatków na opiekę i wychowanie dziecka – w trzecim roku i następnych latach pobytu dziecka w pieczy zastępczej.
Przepisy ust. 2–4 i 7 stosuje się odpowiednio.
Ja nie płacę w art 192 nie ma wymienionych kosztów koordynatora. Jest to przekroczenie dyscypliny budżetowej. Słyszałam że niektóre PCPR zaczęły oddawać środki jakie zapłaciły im OPS-y.
Wasz PCPR w takim razie zrezygnował z obciążania Was tymi kosztami?
Napisałam pismo powołując się na ten paragraf, zobaczymy co odpiszą.
PYTANIE
Gminy nie odmawiają partycypowania kosztach objęcia rodziny zastępczej opieką koordynatora rodzinnej pieczy zastępczej. Odsyłają noty księgowe twierdząc brak podstaw do ponoszenia przez nich tej odpłatności.
Jakie należy podjąć dalej działania?
ODPOWIEDŹ
Gminie, która odmawia partycypowania w kosztach objęcia rodziny zastępczej lub rodzinnego domu dziecka opieką koordynatora rodzinnej pieczy zastępczej, należy przytoczyć regulacje art. 191 ust. 9 ustawy z 9.06.2011 r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej – dalej u.w.r., w zw. z art. 191 ust. 7 u.w.r. z których wynika, że gmina powinna ponosić te koszty.
Uzasadnienie
Zgodnie z art. 191 ust. 9 u.w.r., w przypadku umieszczenia dziecka w rodzinie zastępczej albo rodzinnym domu dziecka gmina właściwa ze względu na miejsce zamieszkania dziecka przed umieszczeniem go po raz pierwszy w pieczy zastępczej ponosi odpowiednio wydatki, o których mowa w ust. 1 pkt 1, w wysokości:
1) 10% wydatków na opiekę i wychowanie dziecka - w pierwszym roku pobytu dziecka w pieczy zastępczej;
2) 30% wydatków na opiekę i wychowanie dziecka - w drugim roku pobytu dziecka w pieczy zastępczej;
3) 50% wydatków na opiekę i wychowanie dziecka - w trzecim roku i następnych latach pobytu dziecka w pieczy zastępczej.
Przepisy ust. 2-4 i 7 stosuje się odpowiednio.
W świetle w/w regulacji, do partycypowania przez gminy w wydatkach na opiekę i wychowanie dziecka umieszczonego w rodzinie zastępczej albo rodzinnym domu dziecka, stosuje się odpowiednio art. 191 ust. 7 u.w.r. W przepisie art. 191 ust. 7 u.w.r. mowa jest kosztach objęcia rodziny zastępczej lub rodzinnego domu dziecka opieką koordynatora rodzinnej pieczy zastępczej.
W efekcie, gminie, która odmawia partycypowania w kosztach objęcia rodziny zastępczej lub rodzinnego domu dziecka opieką koordynatora rodzinnej pieczy zastępczej, należy przytoczyć w/w regulacje art. 191 ust. 9 u.w.r. w zw. z art. 191 ust. 7 u.w.r. z których wynika, że gmina powinna ponosić te koszty.
Autor odpowiedzi:Kucharski Dominik Odpowiedzi udzielono:15 listopada 2023 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie
My na dzień dzisiejszy nie płacimy za koordynatora rodzinnej pieczy zastępczej. Skierowaliśmy pismo do RIO o wydanie opinii w tej sprawie czekamy co odpowie RIO.
Poznańskie RIO wypowiedziało się w tym temacie że gminy nie powinny płacić no ale jest ale "stanowisko prezentowane przez Izbę nie stanowi wiążącej interpretacji prawa a jedynie pogląd Izby.... "
Poznańskie RIO wypowiedziało się w tym temacie że gminy nie powinny płacić no ale jest ale "stanowisko prezentowane przez Izbę nie stanowi wiążącej interpretacji prawa a jedynie pogląd Izby.... "
Dzień dobry. Mam prośbę czy mogłabym prosić o tą opinię RIO bądż sygnaturę tego pisma. Bo my dalej czekamy na opinię RIO.Pozdrawiam.