korepetycje - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 7    [ Posty: 62 ]

Napisano: 04 mar 2014, 22:39

Proponuję, byś wybrała trzy przykładowe problemy społeczne w badanej gminie - np. przemoc, problemy opiekuńczo-wychowawcze, bezdomność, i wykazała, że są braki w finansowaniu tych zadań, powodujące, że problemy te są nierozwiązane mimo wieloletnich działań pomocy społecznej w tym obszarze.
~betta

Napisano: 04 mar 2014, 22:45

Stosunkowo łatwy jest przykład bezdomności. Rozwiązanie tego \"problemu\" wymaga wdrożenia indywidualnego programu wychodzenia z bezdomności (tu kroki mogą być różne: podjęcie leczenia - to jest \"bezpłatne\", podjęcie pracy - umówmy się, że krokiem pośrednim będzie zdobycie kwalifikacji - na to pomoc społeczna nie ma odpowiednich środków, uzyskanie mieszkania - na to żadna gmina nie ma odpowiednich zasobów, potem jeszcze utrzymanie mieszkania, jeśli bezdomny sam nie podoła - itd. itd.).
Sposób \"zbadania\" potrzeb i stopnia ich niezaspokojenia musisz uzgodnić z promotorem, nie wiem, co preferuje.
~betta

Napisano: 04 mar 2014, 22:46

Wykaż też że za dużo kasy idzie na zasiłki (od których klienci się uzależniają przez co oddalają sie od rynku pracy) a za mało na programy aktywizacyjne.
Posłuż się też złym przykładem czyli POKL-em na który poszło mnóstwo kasy a który dla klientów okazał się bezużyteczny. Zyskały tu tylko firmy szkoleniowe i kateringowe. Szkolenia nie były dostosowane do potrzeb rynku.
~Adam

Napisano: 04 mar 2014, 22:50

Dziękuje Adam ! Bardzo mi się to przyda.

Mam wybrane trzy problemy , opisane jakie środki są wydatkowane na nie, ile osób z roku na rok się zmniejsza/zwiększa.
~pomoc

Napisano: 04 mar 2014, 22:51

Betta trochę autorce komplikujesz życie.
Jeśli weźmie pod uwagę twoją powyższą radę będzie musiała w swej pracy wgłębić się w samorządy, powiaty, gminy i ogólnie organy odpowiadające za lokale mieszkalne. Nie można tu pominąć także urzędów pracy które powinny zadbać o kwalifikacje (bo dziś liczy się fach w ręku a nie papierek ze szkoły).
Trzeba to uporządkować.
~Adam

Napisano: 04 mar 2014, 22:54

Adam ja mam właśnie zbadać na poziomie gminy
~pomoc

Napisano: 04 mar 2014, 22:55

pomoc społeczna działa w kontekście, nie pomijałabym tego
w bogatej gminie inaczej wyglądają i problemy, i rozwiązania
nie znam gminy, jaką opisuje autorka, ale moje myślenie pasuje do każdej opcji, wystarczy ją skonkretyzować
~betta

Napisano: 04 mar 2014, 22:56

~pomoc
Jakie są te 3 problemy, które masz opisane?
~betta

Napisano: 04 mar 2014, 22:57

Ogólnie pomoc społeczna w Polsce sprzyja biedzie, wyuczonej bezradności i bezrobociu. Nie pomaga jak należy. Niewielu klientów wychodzi na prostą.
Od jakiegoś czasu pomoc społeczna ma tendencję do zalewania klientów armią ludzi z mops i różnego rodzaju papierami. Klient którego codziennie nachodzi ktoś inny (socjalny, asystent, kurator) ma prawo stawiać opór i być przekorny. To osaczenie i inwigilacja a nie pomoc.
~Adam

Strona 2 z 7    [ Posty: 62 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x