Koszty obsługi 500+
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Księgowa
- Kontakt:
Koszty obsługi 500+
Witam! Jak liczycie koszty obsługi 500+ za rok 2019 od dotacji czy od świadczeń ?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Księgowość OPS
- Kontakt:
Re: Koszty obsługi 500+
Oczywiście,że od wypłaconych świadczeń. Dotacje dostajesz taką jaką zapotrzebujesz więc chcąc mieć więcej na obsługę zapotrzebujesz więcej i to jest nie zgodne. Dlatego biorąc od wypłaconych świadczeń czujesz się bezpiecznie i nikt na pewno Ci nic nie zarzuci.
-
- Praktykant
- Kontakt:
To dlaczego w ustawie jest od otrzymanej dotacji?
-
- Praktykant
- Kontakt:
Wypowie się ktoś jeszcze? Czy Liczymy od otrzymanej dotacji czy od wypłaconych list?
-
- Referent
- Zajmuję się: KS
- Kontakt:
Ja naliczam od otrzymanej dotacji, tak jak jest w ustawie. Na szkoleniu z pracownikiem merytorycznym Urzędu Wojewódzkiego otrzymałam informację, że nie ma żadnych sankcji jeśli zamówi się więcej środków niż to wynika z potrzeb. Mój Urząd ma świadomość że środki na obsługę zadań są niewystarczające. Oczywiście nie nadużywam tego, zamawiam tyle środków ile potrzebuje u mnie dział merytoryczny, ale taką wiedzę mam.
Dodatkowo jeśli rozliczacie do wysokości wypłaconych świadczeń to zaniżacie należne Wam środki na koszty obsługi i Ministerstwo potem pisze że gminy nie wykorzystują należnych im środków, znaczy mają niżesz koszty obsługi zadań niż mogłyby mieć. O!
Dodatkowo jeśli rozliczacie do wysokości wypłaconych świadczeń to zaniżacie należne Wam środki na koszty obsługi i Ministerstwo potem pisze że gminy nie wykorzystują należnych im środków, znaczy mają niżesz koszty obsługi zadań niż mogłyby mieć. O!
-
- Stażysta
- Zajmuję się: księgowosc
- Kontakt:
Generalnie naliczamy od otrzymanej dotacji. Ale w 2019 było zamieszanie i według pisma z ministerstwa inaczej trzeba było rozliczyć VI, VII.Czerwiec miał być liczony od faktycznych wydatków na świadczenie wychowawcze x 1,5 % a lipiec od wpływu dotacji + to co pozostawało z VI x 1,20 %. Nie wiem czy dobrze bo wytyczne z tego pisma były skomplikowane
-
- Praktykant
- Kontakt:
Dziękuję !
-
- Praktykant
- Zajmuję się: PS/ŚW
- Kontakt:
Jednoznacznej odpowiedzi nie ma na pytanie czy naliczamy od otrzymanej dotacji czy dotacji na wypłatę świadczenia ?(Art.29. pkt 4. Koszty obsługi, o których mowa w ust. 3, w przypadku organu właściwego wynoszą 0,85% otrzymanej dotacji na świadczenie wychowawcze.)
Oprócz Koszty obsługi 500+ - Księgowość przeczytaj również:
KALSYFIKACJA BUDŻETOWA WYDATKU KURS I EGZAMIN
korekty w programie płatnik
Listy wypłat świadczeń gotówkowe
Archiwizacja list wypłat ze składką ZUS
ZFŚS - a emeryci
rolnik a zawodowa rodzina zastęcza
Prace społecznie użyteczne - konto księgowe
Szkolenia z Agatą Sygudą / sprawozdawczość - warto?
Sprawozdanie z zamówień publicznych
jak ująć w księgach opłatę za DPS
księgowanie zwrotu za lata ubiegłe św.rodzinne
Odpisy aktualizujące należności Funduszu Alimentacyjnego
Wynagrodzenie za sprawowanie opieki
osoba wyrejestrowana a "13" z jakim kodem
Waloryzacja wynagrodzeń rodzin zastępczych zawodowych
Rozksiegowywanie wpłat naleznosci