Kotłownia - czy liczyć do powierzchni - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 22 wrz 2020, 10:52

Mam mały dylemat.

Przyszła do mnie Pani z pytaniem, czy mieściłaby się w powierzchni. Gdyby nie liczyła się kotłownia to Pani mogłaby mieć szansę na dodatek mieszkaniowy, ale niestety nie wiem. Potrzebuję Waszej porady.

Zgodnie z art. 2 ust. 1. pkt ustawy o ochronie praw lokatorów: powierzchni użytkowej lokalu – należy przez to rozumieć powierzchnię wszystkich pomieszczeń znajdujących się w lokalu, a w szczególności pokoi, kuchni, spiżarni, przedpokoi, alków, holi, korytarzy, łazienek oraz innych pomieszczeń służących mieszkalnym i gospodarczym potrzebom lokatora, bez względu na ich przeznaczenie i sposób używania; za powierzchnię użytkową lokalu nie uważa się powierzchni balkonów, tarasów i loggii, antresoli, szaf i schowków w ścianach, pralni, suszarni, wózkowni, strychów, piwnic i komórek przeznaczonych do przechowywania opału;

Ale nic nie pisze o kotłowni. Co byście zrobili?
Marek1992
Referent
Od: 14 lis 2019, 10:00
Zajmuję się: DM/DE/DO/ZP/Archiwum/40+/DW

Napisano: 22 wrz 2020, 20:08

Ja bym tego nie wliczała do metrażu. Śmieszne, że nie ma w rozporządzeniu kotłowni, a jest loggia. Ktoś kiedykolwiek miał do czynienia w swojej pracy w dodatkach z loggią?
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2020, 9:11

Odbyłem rozmowę z pracownikiem Urzędu Gminy zajmującym się lokalami socjalnymi. Powiedziała, że to zależy od położenia kotłowni. Jeżeli znajduje się w mieszkaniu to należy wliczać, jeżeli jest na zewnątrz to nie.
Rozmawiałem jeszcze z innym ośrodkiem, gdzie tam im mówiono na szkoleniu, że należy wszystko liczyć, w tym piwnice i inne.

ajj ;/
Marek1992
Referent
Od: 14 lis 2019, 10:00
Zajmuję się: DM/DE/DO/ZP/Archiwum/40+/DW

Napisano: 24 wrz 2020, 10:11

Piwnice też? Nieźle. No i widzicie, co warte są niektóre szkolenia. Jeszcze trzeba płacić za to, żeby ktoś, kto nie ma pojęcia o dodatkach, wprowadzał ludzi w błąd.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x