krus - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 21 mar 2016, 18:34

Mam pytanie.Od 2010r pobieram zasiłek dla opiekuna oddany przez Trybunał Konstytucyjny,bezterminowo,gdyż opiekuję się niepełnosprawną mamą i gops opłaca za mnie składki emerytalne,zdrowotne mam przy mężu w PUP,teraz w maju mąż ija staniemy się płatnikami KRUS,gdyż nasz areał ziemi zwiększy się.w związku z tym moje pytanie,czy ja jako opiekun pobierający ZDO,muszę pisać oświadczenie o rezygnacji z prowadzenia pracy w gospodarstwie rolnym i dostarczyć je do KRUSU,czy jeszcze coś innego mnie czeka,w sumie to nie wiem czy mam być dalej na ZUSIE,czy też gmina mogłaby opłacac mi moje składki do KRUSU.A może wogóle stracę ZDO i trzeba będzie starać się o SPECJALNY ZASIŁEK OPIEKUŃCZY?Bardzo proszę oodpowiedź,gdyż nic nie wiem w tym temacie.
Zgóry dziękuję,wiem ,ze to forum zawsze pomaga.
zainteresowany

Napisano: 21 mar 2016, 20:36

Mnie sie tez zwiekszył areał ziemi, ale z tego co sie dowiadywałam w KRUS, jesli pobieram świadczenie i w związku z jego pobieraniem składki em-rentowe odprowadzane są przez ośrodek do ZUS, to na obecny czas ich nie interesuje ile mam ziemi. Dopiero, z chwilą zaprzestania pobierania świdaczenia i podlegania pod ZUS, mam się do nich zgłosic, zeby podlegać pod ich ubezpieczenie.
Co do dalszego twojego ubezpieczenia , to nie wiem czy opłaca ci się przechodzić do KRUSu. Zdołasz nazbierac 25 lat ubezpieczenia w KRUS do wieku emerytalnego? A bez tych 25 lat składek na emeryturę w KRUS nawet nie masz co liczyć.
Czy w osrodku muszę zgłaszać fakt, że przybyło mi pola, pytałam tutaj, ale nikt nie raczył udzielic mi odpowiedzi. Ale trochę wcześniej był troche podobny temat i pisali w nim, że jezeli osoba nabyła świadczenie przy innym stanie faktycznym, a wiec kiedy tej ziemi nie miała, to teraz nie musi musi juz pisać oświadczenia o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa czy tez pracy w gospodarstwie. Poza tym wydedukowałam sobie, ze jezeli w KRUS nie figuruję, że mam jakiekolwiek gospodarstwo, to i nie mam podstawy pisać w ośrodku oświadczenia odnośnie zaprzestania pracy w nim.
Ale chyba jak znajdę czas to przejadę do ośrodka.
m&m

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x