KRUS składka społeczna od ŚP - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 04 kwie 2023, 15:22

Dzień dobry
Mamy taki problem. Kobieta otrzymała świadczenie pielęgnacyjne poprzez odwołanie do SKO. Wcześniej miała składki odprowadzane do KRUS. W tej chwili według lat składkowych do KRUS należałoby opłacać jeszcze dwa kwartały, ale kobieta nie złożyła do KRUS wniosku o odprowadzanie składek społecznych do KRUS w terminie 30 dni od otrzymania decyzji. Nie chcą jej przywrócić tego terminu. Czy my jako organ mamy jakoś zadziałać bo twierdzą ze nie jesteśmy stroną i nie możemy nic zrobić i każą do ZUS opłacać jak ona całe żyć KRUS miała. Teraz to my płacimy świadczenie tylko gdzie te składki????
Aga2
Stażysta
Od: 12 cze 2017, 10:19
Zajmuję się: FA/ŚR/ŚW/DW/DO

Napisano: 04 kwie 2023, 19:36

się niech powoła na 15zzzzzn2 ustawy covidowej :D chyba jeszcze obowiązuje
jak ma postanowienie o odmowie przywrócenia terminu to niech się zażala
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 05 kwie 2023, 7:00

No ja się nie zgodzę, że przepis obowiązuje. Przepis mówi.
W przypadku stwierdzenia uchybienia przez stronę w okresie obowiązywania stanu epidemii ogłoszonego z powodu COVID-19 przewidzianych przepisami prawa administracyjnego terminów...

W tym przepisie nie ma mowy o stanie zagrożenia epidemicznego a stan epidemii został odwołany.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 05 kwie 2023, 7:14

a no jeśli tak, to faktycznie nie obowiązuje, nie kojarzyłem właśnie czy tam jest tylko epidemia czy zagrożenie też a w domu nie chciało mi się szukać źródeł ;)

tak czy owak oznaczenie przepisu jest przekozackie :lol:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 05 kwie 2023, 8:29

U nas działa to tak, że my piszemy pismo do KRUS o objęcie ubezpieczeniem dołączając do tego pisma decyzję oraz wniosek strony - druk otrzymaliśmy z KRUS (druk w załączeniu) oraz kopię wniosku gdzie strona pisze od kiedy zaprzestała prowadzenia gospodarstwa rolnego (tak nasz KRUS sobie życzy).
Jeżeli nie możenie zgłosić od daty z decyzji o przyznaniu świadczenia to NA PEWNO MOŻECIE ZGŁOSIĆ od bieżącego miesiąca do ubez. w KRUS (osoba w trakcie przechodzi z ZUS na KRUS lub odwrotnie, nie raz już zgłaszaliśmy)
*Ilona
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 8:47
Zajmuję się: ŚR, FA i ...

Napisano: 05 kwie 2023, 8:31

teraz załącznik
*Ilona
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 8:47
Zajmuję się: ŚR, FA i ...

Napisano: 06 kwie 2023, 9:45

Dziękuję bardzo za pomoc. Będziemy walczyć w takim razie też myślałam że chociaż na bieżąco powinni ubezpieczyć bo teraz to my płacimy świadczenie i według mnie jednak stroną w jakimś stopniu jesteśmy. dzięki pozdrawiam
Aga2
Stażysta

Napisano: 13 kwie 2023, 13:07

Wiecie ten KRUS jednak mnie rozwalił. kobieta ma raptem 6 miesięcy do płacenia żeby uzyskać wiek emerytalny a Oni mi pismo walnęli że terminu nie dotrzymała i teraz to niech ZUS przejmuje te składki i co 20 lat mamy za kobietę płacić. No współpraca to wspaniała jest ręce opadają.
Aga2
Stażysta

Napisano: 13 kwie 2023, 13:07

A na bieżąco to nie chcą też jej ubezpieczyć
Aga2
Stażysta

Napisano: 13 kwie 2023, 13:15

:idea: :idea: :idea:
niech zrezygnuje z SP na kilka dni, wydoi krowę, pójdzie do KRUS i oświadczy, że wróciła na gospodarkę...
po 3 dniach złoży wniosek ponownie o SP, że jednak nie daje rady łączyć opieki z pracą w gospodarstwie, przyznacie a ona przypilnuje terminu w KRUS
:twisted:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x