KRUS, świadczenie pielęgnacyjne, ZUS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 26 lut 2015, 15:02

1. Czy jeżeli osoba ma 25 lat okres w rolnictwie, to jej nie ubezpieczamy w ZUS, jeśli wystąpi o świadczenie pielęgnacyjne?

2. Czy jeżeli jeżeli nie ma 25 i ją ubezpieczymy w ZUS to te okresy będą się sumować? Nie będzie kiedyś stratna na latach jak się zgłosi po emeryturę?
west
Starszy referent
Od: 11 gru 2014, 9:25
Zajmuję się:

Napisano: 26 lut 2015, 15:28

Ubezpieczasz w ZUS nawet jak ma wymagany minimalny okres w KRUS.
Składek ZUS nie wlicza się do okresów składkowych w KRUS. Natomiast składki w KRUS mogą być uwzględniane w ZUS, są tam jakie szczegółowe przeliczniki.
wwo

Napisano: 26 lut 2015, 15:35

Jeżeli ktoś uzyska emeryturę w KRUS to może potem ubiegać się o drugą emeryturę z ZUS? Za te 3-5 lat co będziemy opłacali to dostanie po jakiś 100 zł miesięcznie? Czy to tylko gdzieś wsiąknie?
west
Starszy referent
Od: 11 gru 2014, 9:25
Zajmuję się:

Napisano: 26 lut 2015, 15:57

Trudno wróżyć co będzie z emeryturami za 20 lat, skoro nie wiadomo jak będzie za 5 lat, teraz chyba tak jest, że jak się ma 25 lat ZUS to do wysokości ustalanej emerytury doliczają jakiś mały procent za każdy rok ze składek KRUS. W sumie w ZUS to emerytury kapitałowe (jakieś wirtualne pieniądze każdy zbiera) ale nie wiem jak to wypadnie kiedyś w rozliczeniu. KRUS liczy tylko swoje.
wwo

Napisano: 27 lut 2015, 10:54

Na takie sk.u.r.w... stwo musieli umówić się nieoficjalnie na poziomie ministerstw. Jedni wymyślają g.ł.u.po.tę i dalej rżną głupa, że tej głupoty nie mogą zmienić, a drudzy na podstawie tej głupoty krzywdzą jakąś grupę ludzi. Cel osiągnięty. Kilka milionów na premie zostanie. A jeszcze niedawno ściągali wszystkich ze świadczeniem pielęgnacyjnym, żeby dać im zniżki na składki. Sam im zaświadczenia pisałem. Ale k.u.r.w.y. Jak żona rolnika traci pracę to na siłę ją do KRUS wciągają i nie ma tłumaczenia. Jestem wypalony zawodowo, ale będę szukał rolnika chętnego na awanturę z KRUS. Już jednego chętnego mam.
betonowy

Napisano: 27 lut 2015, 14:11

Jest też odwrotnie t. jak ktoś ma 25 lat w KRUS i jakieś lata w ZUs to otrzymuje pełną emeryturę z KRUS i dodatek z ZUS
69gps

Napisano: 27 lut 2015, 14:39

czepiają się oświadczeń do świadczeń a dlaczego rolnik na podstawie oświadczenia złożonego do krus, że nie prowadzi gospodarstwa nie może zrezygnować z płacenia składek, też mam chęć z nimi powalczyć, poszukam chętnego i aż do WSA
Kati@

Napisano: 27 lut 2015, 15:11

Skoro to działa w obie strony, to może chodzi to by nam uniemożliwić zebranie 25 okresów składkowych u jednego ubezpieczyciela, bo wtedy byśmy mieli dopłaty od tego drugiego, u którego też coś uzbieraliśmy. A tak to jak będziemy mieli tu trochę i tu trochę to jedynym naszym szczytem marzeń będzie możliwość połączenia tych naszych okresów, żeby tylko otrzymać minimum świadczenia.
wwo

Napisano: 19 mar 2015, 14:05

wwo pisze:Ubezpieczasz w ZUS nawet jak ma wymagany minimalny okres w KRUS.
Składek ZUS nie wlicza się do okresów składkowych w KRUS. Natomiast składki w KRUS mogą być uwzględniane w ZUS, są tam jakie szczegółowe przeliczniki.

a jak osoba nie wniosła o opłacanie za nia składek społecznych tylko zdrowotne? co wtedy?? jeśli decyzja z KRUSU jest o wyłączeniu z ubezpieczenia zdrowotnego a nie ma tam mowy o społecznym? tylko, że jej zwrócili nadpłacone składki społecznei zdrowotne, to też mam ją ubezpieczyć społecznie?
nowa7777

Napisano: 19 mar 2015, 15:28

JA ma decyzję KRUS o wyłączeniu składek e,r i zdr
A u Ciebie pisze, ze ma nadpłacone skladki społ i zdr czyli wyłaczyli ja z obu? Wtedy z obu robisz korektę
warez

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x