KRUS żąda!!! - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 4    [ Posty: 36 ]

Napisano: 03 cze 2014, 12:10

Jestem, tez z woj. pomorskiego i tez dostałam takie pismo. Tylko nie wiadomo kogo dotyczy ro pismo :?: Kierownik KRUS podpisał się pod pismem nie podając żadnej podstawy prawnej prosząc o kserokopie oświadczeń dot. zaprzestania pracy w gospodarstwie rolnym w celu uzyskania zasiłków z tyt. świadczeń z opieki społecznej :!: Różnie można to interpretować ale z mojej wiedzy wynika, że ZDO to nie jest świadczenie z pomocy społecznej. Ponadto KRUS to nie prokuratura, że żąda kserokopii oświadczeń-gdzie do groma ustawa o ochranie danych osobowych.Nasz kochany Rząd znowu namącił i znowu zbierze pod swój gmach protestujących tym razem rolników.
Miki84

Napisano: 05 cze 2014, 12:52

a co grozi rolnikowi ze strony KRUSu, który podpisał takie oświadczenie i faktycznie nic nie robi w tym gospodarstwie rolnym? Co KRUS zamierza zrobić z takim oświadczeniem?
Dagg

Napisano: 05 cze 2014, 14:12

Na dzień dzisiejszy, to chyba sam KRUS nie wie co zrobić. Znów będzie wieloraka interpretacja.
jatoja

Napisano: 05 cze 2014, 14:42

Dagg pisze:a co grozi rolnikowi ze strony KRUSu, który podpisał takie oświadczenie i faktycznie nic nie robi w tym gospodarstwie rolnym? Co KRUS zamierza zrobić z takim oświadczeniem?
Nic. Wszystko jest zgodne z obowiązującym prawem.
Gość

Napisano: 05 cze 2014, 15:03

Przestańcie się nakręcać. KRUS to se może mnie cmoknać. Napisał mi rolnik oświadczenie? napisał. Mi to wystarczy. A KRUS niech się zajmie swoją robotą...policjanci pożal się Boże. Wkurzają mnie już te posty na temat rolników. Ileż można o tym samym w kółko.
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 05 cze 2014, 15:06

"Sipera" , to są trole.
Gość

Napisano: 05 cze 2014, 20:56

Gość pisze:"Sipera" , to są trole.
Kogo masz na myśli?
Pracownikom świadczeń moze nic ze strony KRUS nie grozi, ale jeżeli rolnik nabawi się kłopotów z KRUSem, przez to że podpisał coś, o co nie zostało wyjaśnione ani przez urzędnika przyjmującego wniosek, ani przez ustawodawcę, to już nikogo obchodzić nie będzie.
Dlatego my, rolnicy, chcielibyśmy aby było jasno wytłumaczone, co podpisujemy pod odpowiedzialnością karną.
jatoja

Napisano: 05 cze 2014, 21:06

istnieje obawa, że krus jak będzie wiedział ( np życzliwy sąsiad, ale nawet sam rolnik w/g przepisów krus ma obowiązek poinformować krus ), że rolnik zaprzestał prowadzenia gospodarstwa rolnego i otrzymał decyzję - zasiłek dla opiekuna to może wyrzucić rolnika z ustawowego ubezpieczenia na ubezpieczenie na wniosek, a jeśli by tak było to rolnik nie może sam płacić składek na wniosek w krus tylko składki te musi płacić ops, i tutaj później może być problem bo składki krus nie sumują się ze składkami zus przy emeryturze, jak będą krusy robić - nie wiadomo
...

Napisano: 05 cze 2014, 21:12

Człowiek rozumujący na poziomie przeciętnym, powinien wiedzieć, co oznacza zaprzestanie prowadzenia gosp. rolnego lub zaprzestanie pracy w gosp. rolnym. To tak samo jak kierowca zaprzestający kierowaniem samochodu .
Gość

Napisano: 05 cze 2014, 21:16

tu nie chodzi ani o mój rozum, ani o Twój tylko o przepis z ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników - jak go będzie stosował krus
...

Strona 3 z 4    [ Posty: 36 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x