na jakiej podstawie mogę odmówic KRUSOWI przesłania kopii oświadczenia o zaprzestaniu pracy w gosp. rolnym??
i jeśli ktoś pamięta to na postawie jakich przepisów(chodzi mi o datę) jest wymagane takie oświadczenie jesli rolnik składa wniosek??
[quote="Gość"]na jakiej podstawie mogę odmówic KRUSOWI przesłania kopii oświadczenia o zaprzestaniu pracy w gosp. rolnym??
i jeśli ktoś pamięta to na postawie jakich przepisów(chodzi mi o datę) jest wymagane takie oświadczenie jesli rolnik składa wniosek??[/quot
Nie było przepisów ustawowych wymagających wpisanie daty zaprzestania. A to oświadczenie dotyczyło właśnie TYLKO nowej ustawy o ZDO.
To była tylko nadgorliwość i "głupota" niektórych pracowników OPS, którzy żądali wpisania takiej daty. Jedni rolnicy wpisywali z niewiedzy i ze strachu, drudzy bo było im to obojętne. Inni świadomie nie wpisywali. Dla tych co chcieli pozostać w KRUS dzisiaj nierzadko wychodzą "kwiatki" z tego powodu (nie we wszystkich KRUS-ach).
I jeszcze jedno. Odpisz im, że to oświadczenie dotyczy Ustawy z dnia 4 kwietnia 2014r. Wyłącznie tylko tej. Jak chcą wyjaśnić sprawę, niech wezwą sobie rolnika.
mam takie oświadczenie ale KRUS nie jest stroną w sprawie o przyznanie SZO ani świadczenia pielegnacyjnego więc chyba nie mogę im wysłac kopii takiego osw., tylko nie wiem na co się konkretnie powołać...
Jeszcze raz.
"Nie było przepisów ustawowych wymagających wpisanie daty zaprzestania. A to oświadczenie dotyczyło właśnie TYLKO nowej ustawy o ZDO.
To była tylko nadgorliwość i "głupota" niektórych pracowników OPS, którzy żądali wpisania takiej daty. Jedni rolnicy wpisywali z niewiedzy i ze strachu, drudzy bo było im to obojętne. Inni świadomie nie wpisywali. Dla tych co chcieli pozostać w KRUS dzisiaj nierzadko wychodzą "kwiatki" z tego powodu (nie we wszystkich KRUS-ach)."
...... i dalej
"I jeszcze jedno. Odpisz im, że to oświadczenie dotyczy Ustawy z dnia 4 kwietnia 2014r. Wyłącznie tylko tej. Jak chcą wyjaśnić sprawę, niech wezwą sobie rolnika."
możesz odmówić na podstawie art. 37 ust. 3 o ubezpieczeniu społecznym rolników który mówi, że organy wykonawcze jedn. samorządu teryt. są obowiązane udzielać nieodpłatnie Kasie INRORMACJI...... mamy udzielać informacji. ja na tej podstawie udzieliłam od kiedy oświadczył że nie pracuje w gospodarstwie, oświadczenia nie możemy wysłać.