No właśnie czyli powinno się opodatkować ...i chyba należałoby tę osobę wpisać do programu płacowego i co miesiąc podatek przesyłać do U. Skarbowego na koniec roku
PIT-11 ???
I jak rozliczacie kuratorów? jaki trzeba przypisać im podatek? Rozmawiałam z koleżanką która jest kuratorem sądowym. Nie potrącają jej żadnych składek ZUS ani pdof. Na koniec roku dostaje PIT-R, jako dochody zwolnione i tyle. Mój kurator ma zasądzone 350 zł i jak to ....... Nie potrącałam jej podatku, płaciłam ile było w wyroku.
Jestem po rozmowie telefonicznej z infolinią podatkową i niestety mają taką interpretację iż wynagrodzenie dla opiekuna są zwolnione z opodatkowania , ale dla kuratora niestety NIE i należy je opodatkować ((
Podatek liczy się tak jakby od umowy- zlecenia, o dzieło(bo to jest taki śmieszny twór) koszt 20% od kwoty brutto i od tego podatek, ale tylko podatek bo składek zus nie trzeba odliczać....chociaż tyle ...pozdrawiam:-))
Wynagrodzenie kuratora zawodowego osoby częściowo ubezwłasnowolnionej nie podlega opodatkowaniu i oskładkowaniu ZUS, OPS nie posiada żadnej umowy z kuratorem na podstawie której miałby prawo do naliczania zaliczki na podatek dochodowy oraz składki ZUS a wynagrodzenie wypłacane jest na podstawie postanowienia Sądu. Inaczej wygląda sytuacja z kuratorem społecznym.