kto był na szkoleniu z KPA???? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 27 cze 2017, 15:05

Te znaki zapytania w tytule to dlatego, że podobno tytuł musi mieć min. 30 znaków :shock:
Hej. Kto był na szkoleniu z nowego KPA niech się wypowie. Jak to jest teraz z tymi wszczęciami i zawiadomieniami przed wydaniem decyzji. Moja szefowa była wczoraj na szkoleniu i dziś jakieś straszne rzeczy mi tu opowiada...
Mój mały rozumek myśli, że chyba jest tak:
1. Pismo o wszczęciu postępowania powinno być przed wydaniem np. decyzji uchylającej, zmieniającej świadczenie np. przy zł za zł (czyli wtedy kiedy strona np. nie jest świadoma, że będzie jakaś zmiana decyzji).
2. Nie pisze się zawiadomienia o wszczęciu postępowania przy złożeniu wniosku o ustalenie prawa do świadczenia. Nawet wtedy gdy będzie decyzja odmowna.
3. Przed wydaniem decyzji odmownej (i kiedy jeszcze?) informuje się stronę o tym, że będzie odmowa itp (art. 79a KPA).
Piszcie czy coś jest inaczej bo już nie ogarniam.
asz
Stażysta
Od: 21 mar 2017, 12:52
Zajmuję się: mydło i powidło

Napisano: 27 cze 2017, 15:27

1. tak;
2. tak;
3. zawiadomienie piszesz tylko w przypadku gdy strona złoży wniosek i jej prośba nie zostanie rozpatrzona zgodnie z jej prośbą (czyli odmowy, częściowe odmowy, zł za zl itp.)
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 28 cze 2017, 8:13

Dzięki za odp.
Jeszcze jedno pytanie. Słyszałam, że po 1 czerwca niektóre ośrodki przy przyjmowaniu wniosku dają wnioskodawcy do podpisania informację, że zgodnie z art. 10 KPA strona ma prawo do czynnego udziału w postępowaniu... itd. Art. 10 się nie zmienił. U nas nigdy czegoś takiego nie robiliśmy, żadna kontrola się tego nie doszukiwała. Musi to być?
asz
Stażysta
Od: 21 mar 2017, 12:52
Zajmuję się: mydło i powidło

Napisano: 28 cze 2017, 9:44

Elmer pisze: 3. zawiadomienie piszesz tylko w przypadku gdy strona złoży wniosek i jej prośba nie zostanie rozpatrzona zgodnie z jej prośbą (czyli odmowy, częściowe odmowy, zł za zl itp.)
a ma ktoś wzór jak takie pismo napisać?
Qerty
Referent
Od: 06 sie 2015, 20:29
Zajmuję się: ŚR/FA/CP/SW/DO

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x