Kto kieruje, kto umieszcze, kto dowozi? - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 09 lis 2011, 12:59

Hej.
Jak wyżej.
Rozumiem, że kieruje OPS
Umieszcza zazwyczaj powiat lub gmina
A kto zawozi?
~Iga

Napisano: 09 lis 2011, 14:37

Jak sprawna osoba to rodzina. Rodzina także gdy potrzebny jest transport medyczny. Jeżeli jednak osoba jest np. samotna i nie ma czym dojechać , DPS może wysłać swój samochód, (przeważnie dpsy posiadają busy kilkuosobowe) wszystko do uzgodnienia z dyrekcją danej placówki.
~ja

Napisano: 09 lis 2011, 15:18

Ponoć w gestii OPSów to jest. Ale ja nie znalazłam żadnego rozporządzenia, które by to potwierdzało.
~Iga

Napisano: 09 lis 2011, 17:33

Nie przypominam sobie faktu żeby pracownicy ops przywozili do dps nowego mieszkańca, a trochę lat pracuję.
~ja

Napisano: 09 lis 2011, 19:53

Z nami można się dogadać ale jak daleko to trzeba pokryć koszty paliwa
~mikka

Napisano: 14 lis 2011, 19:05

ja jako pracownik socjalny ops - gdy trzeba sama zawożę - np. sanitarką
~prac.socjal.

Napisano: 07 paź 2021, 9:44

Zapewnienie realizacji postanowienia sądowego o przyjęciu do domu pomocy społecznej osoby bez jej zgody, należy do starosty powiatu właściwego ze względu na miejsce zamieszkania tej osoby (art. 40 ust. 1 ustawy o pomocy społecznej).
W wykonaniu orzeczenia mieści się także transport osoby do DPS.

Jeżeli osoba nie zgadza się na przewiezienie jej do DPS to wówczas należy wystąpić do sądu o zarządzenie zatrzymania i doprowadzenie osoby do DPS. Takie zarządzenie wykonuje Policja.
Doprowadzenie osoby zatrzymanej w trybie przepisów o ochronie zdrowia psychicznego do domu pomocy społecznej, stanowiące realizację zarządzenia sądu następuje w obecności lekarza, pielęgniarki lub zespołu ratownictwa medycznego. Jeżeli sąd w dokumentacji dotyczącej doprowadzenia, nie wskazał podmiotu leczniczego, z którego lekarz, pielęgniarka lub zespół ratownictwa medycznego będzie uczestniczył w doprowadzeniu, kierownik komórki lub jednostki organizacyjnej Policji mającej zrealizować doprowadzenie występuje do sądu o wskazanie tego podmiotu leczniczego, a następnie stosuje się do dalszych dyspozycji sądu.
OPS nie ma obowiązku zapewniania obecności lekarza/ratowników/pielęgniarki!
kokoshaglava
Stażysta
Od: 25 maja 2011, 23:20
Zajmuję się: PS

Napisano: 21 gru 2021, 9:42

Organ wydający decyzję.
graska
Praktykant
Od: 27 wrz 2019, 8:58
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 29 gru 2021, 16:24

Czasami dps przyjeżdża jak osoba nie jest leżąca, czasami rodzina sama deklaruje chęć przewozu, a jeżeli stan ciężki pracownik socjalny załatwia karetkę od lekarza prowadzącego.
Iza.dps
iza.dps
Praktykant
Od: 22 paź 2019, 13:27
Zajmuję się: Pracuje w DPS sekcja ds. DPS i OW

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x