kto płaci? - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 12 lip 2010, 16:05

Brat 40lat , zespół Downa i inne-opiekun w tej chwili matka 85lat.
Wolą matki jest by po jej śmierci syn trafił do dps. Czy siostra będzie musiała ponosić odpłatność za pobyt brata?
~gaja

Napisano: 12 lip 2010, 16:25

Nie bo nie jest zobowiązana.
~Magda

Napisano: 12 lip 2010, 16:53

Nawet jeśli weźmie po śmierci Babci opiekę prawną nad Darkiem?
Możesz mi polecić artykuł prawny, który popiera ten wariant ?
~gaja

Napisano: 12 lip 2010, 16:56

to zależy jak babcia to napisze w testamencie ale wg,ustawy o pomocy społecznej siostra nie jest zobowiazana do alimentacji,może jedynie ze swojej dobrej woli uczestniczyć w kosztach odpłatnośći.
~Magda

Napisano: 12 lip 2010, 19:14

Jak to udowodnić? Gdyż ciągle Opieka Społeczna mówi, że to siostra musi opłacać pobyt brata w zakładzie, ponoć nawet konsultowali się z prawnikiem gminy, który mówi, że gmina nie zgodzi się na tak duże opłaty. A ja uważam, że gmina chyba nie ma wyjścia. Gdzie jest prawda?
~gaja

Napisano: 13 lip 2010, 10:16

Gmina nie ma racji siostra może tylko dobrowolnie dopłacać do pobytu brata w DPS.Ale gmina może założyć sprawę w sądzie o alimentację wtedy bedą spradzane dokładnie dochody ale nie zawsze sąd nakazuje opłatę.
~Magda

Napisano: 13 lip 2010, 14:17

I tu jest problem...bo siostra o której mowa ma dużo hektarów, które w teorii przynoszą wiele pieniędzy, a w praktyce wygląda to wręcz przeciwnie. Czy ten fakt może zaważyć na decyzji sądu?
~gaja

Napisano: 13 lip 2010, 15:14

gaja nie zaplątaj sobie teraz tym główki babcia jeszcze żyję,a czas pokaże jak będzie w przyszłości.
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 13 lip 2010, 17:29

Tak:) Ale jej życzeniem jest oddanie Darka do zakładu i musimy to rozwiązać jak najszybciej, gdyż ona nie może zaznać spokoju. A chcę znać trochę teorii, by mi ktoś głupot nie wcisnął. Ale dziękuję:)
~gaja

Napisano: 14 lip 2010, 11:28

A babcia ma zgodę sądu na umieszczenie w dps Darka? jeśli nie ma to powinna o taką zgodę złożyć wnosek w sądzie rodzinnym. Wg ustawy obowiązek alkmentacyjny maja tylko krewni w lini prostej czyli wstępni, zstępni. Ci z lini bocznej moga dobrowolnie zadeklarować kwotę do wpłaty.
~Ilona

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x