Brat 40lat , zespół Downa i inne-opiekun w tej chwili matka 85lat.
Wolą matki jest by po jej śmierci syn trafił do dps. Czy siostra będzie musiała ponosić odpłatność za pobyt brata?
to zależy jak babcia to napisze w testamencie ale wg,ustawy o pomocy społecznej siostra nie jest zobowiazana do alimentacji,może jedynie ze swojej dobrej woli uczestniczyć w kosztach odpłatnośći.
Jak to udowodnić? Gdyż ciągle Opieka Społeczna mówi, że to siostra musi opłacać pobyt brata w zakładzie, ponoć nawet konsultowali się z prawnikiem gminy, który mówi, że gmina nie zgodzi się na tak duże opłaty. A ja uważam, że gmina chyba nie ma wyjścia. Gdzie jest prawda?
Gmina nie ma racji siostra może tylko dobrowolnie dopłacać do pobytu brata w DPS.Ale gmina może założyć sprawę w sądzie o alimentację wtedy bedą spradzane dokładnie dochody ale nie zawsze sąd nakazuje opłatę.
I tu jest problem...bo siostra o której mowa ma dużo hektarów, które w teorii przynoszą wiele pieniędzy, a w praktyce wygląda to wręcz przeciwnie. Czy ten fakt może zaważyć na decyzji sądu?
Tak:) Ale jej życzeniem jest oddanie Darka do zakładu i musimy to rozwiązać jak najszybciej, gdyż ona nie może zaznać spokoju. A chcę znać trochę teorii, by mi ktoś głupot nie wcisnął. Ale dziękuję:)
A babcia ma zgodę sądu na umieszczenie w dps Darka? jeśli nie ma to powinna o taką zgodę złożyć wnosek w sądzie rodzinnym. Wg ustawy obowiązek alkmentacyjny maja tylko krewni w lini prostej czyli wstępni, zstępni. Ci z lini bocznej moga dobrowolnie zadeklarować kwotę do wpłaty.