Pytanie jak w temacie,
wiem że wg rozporządzenia starosta - ale co w sytuacji gdy Dom nie jest prowadzony przez starostwo?
Czy wówczas MOPS? Na jakiej podstawie prawnej?
Najpierw trzeba rozwiązać problem i zlecić Powiatowi prowadzenie Domu Samotnej Matki. U nas po kontroli trzeba było to uregulować. Wcześniej decyzje wydawały gopsy/mopsy. To zadanie własne powiatu.
Tak właśnie myślałem, że coś jest na rzeczy - rozporządzenie zakłada tylko opcję prowadzenia Domów i wydawania decyzji przez starostę.
Dom natomiast twierdzi, że nie jest prowadzony przez starostwo a organizację pożytku publicznego (lokalne starostwo jedynie wykupuje miejsca dla mieszkańców ze swojego rejonu, a nasza klientka nie jest "z ich rejonu").
I w ten oto sposób Dom proponuje nam zawarcie pisemnego porozumienia i wydanie decyzji przez nasz MOPS (bo inni tak robią).
Moim zdaniem, fakt że nie podlegają pod starostwo nie powoduje z automatu powstania konieczności wydania decyzji przez MOPS.
U nas również jest dom, który jest organizacją pożytku publicznego. Po kontroli dostaliśmy zalecenie, żeby zrobić konkurs i zawrzeć umowę zgodnie z przepisami o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie.
Chyba nie było jeszcze tam żadnej kontroli wojewódzkiej, skoro lokalne starostwo nie poczuwa się do ogarnięcia sprawy w zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Zerknąłem na art 25 ustawy o pomocy społecznej (o możliwości zlecania zadań z pomocy społecznej innym podmiotom).
Jak rozumiem, powinno to polegać na tym, że tamtejsze starostwo zleca to zadanie organizacji prowadzącej Dom - ale wtedy zleca nie tylko "dla siebie" lecz z całym dobytkiem przepisów, a więc również kierowaniem osób z innym powiatów (wg Rozporządzenia)?
Tak. Do nas przychodzą dokumenty z innych gmin/powiatów i zgodnie z rozporządzeniem kierujemy ich do DSM.
To od powiatu zależy czy zadanie własne będzie realizował samodzielnie czy przekaże je do realizacji na podstawie porozumienia administracyjnego - prawnego innemu powiatowi czy też innym podmiotom w formie zlecenia. Starosta powinien uregulować sytuację.