kto żąda nienależnie pobranego FA !!! - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 25 lis 2016, 9:46

Witam
Od X 2015 do I 2016 wierzycielka pobierała FA w innym OPS potem od II do IX u mnie teraz ponownie składa wniosek o FA i okazuje się, że w m-c X,XI i XII 2015 (czyli w okresie kiedy pobierała FA w innym OPS) wierzycielka otrzymała alimenty od komornika.
Który OPS żądać powinien nienależnie pobranego FA mój czy poprzedni.
mbbm.

Napisano: 25 lis 2016, 10:36

raczej Wy, m a Nas był przypadek trochę inny:
wierzycielka się przeprowadziła do nowej gminy i w trakcie wyszło ze cały poprzedni okres nie powinna pobierać , wiec wznowiliśmy postępowanie i następnie przekazaliśmy do nowego OWW żeby zrobiło NPŚ. I Oni ustalili NPŚ i zobowiązali wierzycielkę do zwrotu a Nas poinformowali ponieważ musieliśmy zmniejszyć dług dłużnikowi.
Był też inny przypadek ale dużo wcześniej, wyszło na jaw że osoba uprawniona przestała się uczyć. Ustaliliśmy NPŚ i przekazaliśmy do nowego OWW i oni potrącali z bieżących świadczeń. ( wtedy dopuszczalne było ustalenie i zobowiązanie na osobnych decyzjach.
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 25 lis 2016, 10:50

Właśnie wg mnie to poprzedni OPS powinien żądać zwrotu choćby nawet dlatego żeby zmniejszyć zadłużenie dłużnikowi.Z jakiego artykułu wynika to że teraz obecny OPS powinien żądać NP
mbbm.

Napisano: 25 lis 2016, 14:20

art. 2 pkt. 10 ustawy o pomocy.... -organ właściwy wierzyciela
art. 19 kpa Organy administracji publicznej przestrzegają z urzędu swojej właściwości rzeczowej i miejscowej.
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 14 gru 2016, 10:16

Ponawiam pytanie :)
mbbm.

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x