Kurator na spotkaniu ZI - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 28 lis 2012, 16:26

Czy na Wasze spotkania przychodzą kuratorzy zawodowi, jeśli sprawca nie ma dozoru sądowego?
Przecież mamy razem działać na rzecz rodzin, zastanawiać się jak pomagać, więc dlaczego nie mieliby kuratorzy przychodzić na spotkania, żeby razem pomyśleć?
~AAA

Napisano: 28 lis 2012, 16:46

Jeśli jesteś przewodniczącą/cym, to zaproś kuratora na takie spotkanie, przecież to zależy głównie od osoby przewodniczącej
~Welka

Napisano: 16 gru 2012, 14:58

ale ja zawsze zadaje sobie pytanie : po co mi dana osoba, czy wniesie cos nowego do udzielania pomocy, czy zna rodzine, czy ma mozliwosc wplywu na ich funkcjonowanie itp. W tym przypadku po co Ci kurator ds.karnych skoro sprawca nie ma dozoru ? taki kurator nie zna rodziny, nawet gdy chcial nie moze podejmowac wobec rodziny czy sprawcy zadnych dzialan, skoro nie ma wyroku sadowego i zrozumialabym ze taki kurator odmowi uczestnictwa w gr, jezeli nie ma nic wspolnego z rodzina.
~....

Napisano: 17 gru 2012, 1:34

~, Twoje rozumowanie nie jest pozbawione logiki. Brawo!

Z mojej strony pełny szacun za myślenie i zachowanie dystansu wobec spontanicznych przedsięwzięć.

P.S. Kurator działa przy sądzie i na jego polecenie. Jest jakby jego organem wykonawczym. To nie jest czynnik społeczny, który, ot tak sobie, po powzięciu jakiejś wiedzy podejmie działania, bo \"tak trzeba\".
Kłania się wiedza prawna o trybie funkcjonowania Zespołów Kuratorskich.
~Jerry

Napisano: 17 gru 2012, 15:46

kurator przychodzi wtedy kirdy rodzina ma nadzór
~no pewnie

Napisano: 19 gru 2012, 23:56

...lub któraś ze stron ma dozór ....
~....

Napisano: 05 sty 2013, 23:54

Trzymajcie sie przepisow Ustawa Rozporzadzenie + ewentualnie regulamin ZI kuratora nie powluje sie do grupy roboczej jezeli nie ma w tej rodzinie nazdoru lub dozoru ich przepisy na to nie pozwalaja ale jesli ma dozor to spokojnie przewodniczacy moze go powolac. My zrobilsmy wspolne szkolenia dla wszytskich sluzb mieszane i wszyscy juz w miare wiedza jak postepowac i jak nie robic spychoterapii
~Robert

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem