czy jak od 16 roku życia można doliczyć lata iz pomagało się rodzicom w polu i czy to jest honorowane do stażu i lat pracy i czy są jakies z tego jeszcze korzyści
a czy w tym okresie rodzice za dziecko powinni płacić krus i ubezpieczać to dziecko jako domownik czy bez składek i nie figurował w tym czasie jako domownik w krus odpowiedzcie proszę !!
powiem szczerze, że napewno rodzice dzieci raczej nie płacili składek krus za swoje dzieci uczące się w szkołach a z tego właśnie powodu mój pracodawca odmówił doliczenia mi do stażu pracy pracy w gospodarstwie rodziców po 16 roku życia bo nie byłam wciągnięta w krusie w tym czasie i przyczepił się że za ten okres rodzice nie płacili za mnie składek w krus, i tak 5 lat mojej szkoły i jednoczesnego pomagania rodzicom w gospodarstwie umyka mi od wielu lat . Niech ktoś jasno poda, czy za okresy po 16 roku życia rodzice mieli obowiązek opłacać składki krusowskie za dziecko pomagające im w gospodarstwie i jednocześnie dojeżdżające do szkoły ponadpodstawowej bo jeśli nie to wystąpię po raz drugi o doliczenie tego okresu do stażu pracy. Jak ktoś ma jakieś jeszcze opinie radców prawnych to proszę aby wrzucił na forum . Będę bardzo wdzięczna.
1) okresy prowadzenia indywidualnego gospodarstwa rolnego lub pracy w takim gospodarstwie, prowadzonym przez współmałżonka;
2) przypadające przed dniem 01.01.1983 r. okresy pracy po ukończeniu 16 roku życia w gospodarstwie rolnym prowadzonym przez rodziców lub teściów, poprzedzające objęcie tego gospodarstwa i rozpoczęcie jego prowadzenia osobiście lub wraz ze współmałżonkiem;
3) przypadające po dniu 31.12.1982 r. okresy pracy w indywidualnym gospodarstwie rolnym w charakterze domownika w rozumieniu przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników indywidualnych i członków ich rodzin.