lata doliczone z rolnictwa - Kadry

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 05 cze 2014, 10:31

czy jak od 16 roku życia można doliczyć lata iz pomagało się rodzicom w polu i czy to jest honorowane do stażu i lat pracy i czy są jakies z tego jeszcze korzyści
BATIE
Bastek
Referent
Od: 24 kwie 2014, 13:22
Zajmuję się:

Napisano: 09 cze 2014, 9:01

no wlasnie czy ktoś moze sie wypowiedzieć, też mam taki dylemat,podobno do stażu jest honorowane i kilka % wiecej nalatuje
allla

Napisano: 09 cze 2014, 10:01

allla

Napisano: 10 cze 2014, 15:30

doliczasz do stażu pracy
paragraf

Napisano: 02 lip 2014, 14:48

a czy w tym okresie rodzice za dziecko powinni płacić krus i ubezpieczać to dziecko jako domownik czy bez składek i nie figurował w tym czasie jako domownik w krus odpowiedzcie proszę !!
anka=

Napisano: 03 lip 2014, 14:52

Dz.U. z 1990 r Nr 54 poz.310
alina999

Napisano: 08 lip 2014, 10:01

powiem szczerze, że napewno rodzice dzieci raczej nie płacili składek krus za swoje dzieci uczące się w szkołach a z tego właśnie powodu mój pracodawca odmówił doliczenia mi do stażu pracy pracy w gospodarstwie rodziców po 16 roku życia bo nie byłam wciągnięta w krusie w tym czasie i przyczepił się że za ten okres rodzice nie płacili za mnie składek w krus, i tak 5 lat mojej szkoły i jednoczesnego pomagania rodzicom w gospodarstwie umyka mi od wielu lat . Niech ktoś jasno poda, czy za okresy po 16 roku życia rodzice mieli obowiązek opłacać składki krusowskie za dziecko pomagające im w gospodarstwie i jednocześnie dojeżdżające do szkoły ponadpodstawowej bo jeśli nie to wystąpię po raz drugi o doliczenie tego okresu do stażu pracy. Jak ktoś ma jakieś jeszcze opinie radców prawnych to proszę aby wrzucił na forum . Będę bardzo wdzięczna.
anka=

Napisano: 09 lip 2014, 10:50

1) okresy prowadzenia indywidualnego gospodarstwa rolnego lub pracy w takim gospodarstwie, prowadzonym przez współmałżonka;

2) przypadające przed dniem 01.01.1983 r. okresy pracy po ukończeniu 16 roku życia w gospodarstwie rolnym prowadzonym przez rodziców lub teściów, poprzedzające objęcie tego gospodarstwa i rozpoczęcie jego prowadzenia osobiście lub wraz ze współmałżonkiem;

3) przypadające po dniu 31.12.1982 r. okresy pracy w indywidualnym gospodarstwie rolnym w charakterze domownika w rozumieniu przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników indywidualnych i członków ich rodzin.
alina999

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x