Na pod¬sta¬wie § 2, § 3 ust. 2 i § 4 Roz¬po¬rzą¬dze¬nia Rady Mi¬ni¬strów z dnia 24 grudnia 2013 r. w spra¬wie szcze¬gó¬ło¬wych wa¬run¬ków re¬ali¬za¬cji rzą¬do¬we¬go pro¬gra¬mu wspie¬ra¬nia osób upraw¬nio¬nych do świad¬cze¬nia pie¬lę¬gna¬cyj¬ne¬go (Dz. U. z 2013 r., poz. 1741), art. 104, art. 107, art. 108 usta¬wy z dnia 14 czerw¬ca 1960 r. ko¬deks po¬stę¬po¬wa¬nia ad¬mi¬ni¬stra¬cyj-ne¬go tekst jednolity (Dz.U. z 2013 r. poz. 267) oraz upo¬waż¬nie¬nia Bur¬mi¬strza ……… nr …………………. dla Kie¬row-ni¬ka …………………….. do wy¬da¬wa¬nia de¬cy¬zji ad¬mi¬ni¬stra¬cyj¬nych w spra¬wach o świad¬cze¬nia ro¬dzin¬ne, z urzę¬du
ORZE¬KAM
przy¬znać Pani świad¬cze¬nie w for¬mie:
przy¬znać prawo do po¬mo¬cy fi¬nan¬so¬wej, re¬ali¬zo¬wa¬nej w ra¬mach rzą¬do¬we¬go pro¬gra¬mu wspie¬ra¬nia osób upraw¬nio¬nych do świad¬cze¬nia pie¬lę¬gna¬cyj¬ne¬go w związ¬ku z opie¬ką nad osobą: ……………, data uro¬dze¬nia ……….., który/a le¬gi¬ty-mu¬je się orze¬cze¬niem o ……………… w wy¬so¬ko¬ści 200,00 zł mie¬sięcz¬nie na okres od 01.01.2014r. do 31.03.2014r.
UZA¬SAD¬NIE¬NIE
W dniu 31 grudnia 2013 r. w Dzien¬ni¬ku Ustaw Rze¬czy¬po¬spo¬li¬tej Pol¬skiej ogło¬szo¬no Roz¬po¬rzą¬dze¬nie Rady Mi¬ni¬strów z dnia 24 grudnia 2013 r. w spra¬wie szcze¬gó¬ło¬wych wa¬run¬ków re¬ali¬za¬cji rzą¬do¬we¬go pro¬gra¬mu wspie¬ra¬nia osób upraw-nio¬nych do świad¬cze¬nia pie¬lę¬gna¬cyj¬ne¬go (Dz. U. z 2013 r. poz. 1741).
Zgod¬nie z § 2 ust. 1 wyż. cyt. roz¬po¬rzą¬dze¬nia, w spra¬wie szcze¬gó¬ło¬wych wa¬run¬ków re¬ali¬za¬cji rzą¬do¬we¬go pro-gra¬mu wspie¬ra¬nia osób upraw¬nio¬nych do świad¬cze¬nia pie¬lę¬gna¬cyj¬ne¬go, wy¬ni¬ka, iż prawo do po¬mo¬cy fi¬nan¬so¬wej, o któ¬rej wyżej mowa przy¬słu¬gu¬je oso¬bie ma¬ją¬cej usta¬lo¬ne prawo do świad¬cze¬nia pie¬lę¬gna¬cyj¬ne¬go za styczeń, luty lub marzec 2014r., przy¬zna¬ne na pod¬sta¬wie usta¬wy o świad¬cze¬niach ro¬dzin¬nych, speł¬nia¬ją¬cym wa¬run¬ki okre¬ślo¬ne w art. 17.
Na pod¬sta¬wie § 4 w/w roz¬po¬rzą¬dze¬nia, usta¬le¬nie prawa do świad¬czeń na¬stę¬pu¬je z urzę¬du. Za¬wia¬do¬mie¬niem z dnia ………….., wsz¬czę¬to po¬stę¬po¬wa¬nia o usta¬le¬nie prawa do po¬mo¬cy. Z akt spra¬wy usta¬lo¬no, iż ma Pan/i prawo do świad¬cze¬nia pie¬lę¬gna¬cyj¬ne¬go i speł¬nia wa¬run¬ki okre¬ślo¬ne w art. 17 usta¬wy o świad¬cze¬niach ro¬dzin¬nych. Dla¬te¬go przy-zna¬no Panu/i prawo do po¬mo¬cy fi¬nan¬so¬wej re¬ali¬zo¬wa¬nej w ra¬mach rzą¬do¬we¬go pro¬gra¬mu wspie¬ra¬nia osób upraw¬nio-nych do świad¬cze¬nia pie¬lę¬gna¬cyj¬ne¬go. Wy¬pła¬ta ww. po¬mo¬cy na¬stą¬pi w ter¬mi¬nie wy¬pła¬ty świad¬cze¬nia pie¬lę¬gna¬cyj¬ne¬go o czym sta¬no¬wi § 3 w/w roz¬po¬rzą¬dze¬nia. Przy czym naj¬wcze¬śniej po otrzy¬ma¬niu przez tut. ośro¬dek nie¬zbęd¬nych środ-ków fi¬nan¬so¬wych z bu¬dże¬tu pań¬stwa.
PO¬UCZE¬NIE
Od ni¬niej¬szej de¬cy¬zji służy od¬wo¬ła¬nie do Sa¬mo¬rzą¬do¬we¬go Ko¬le¬gium Od¬wo¬ław¬cze¬go za po¬śred¬nic¬twem or¬ga¬nu wy-da¬ją¬ce¬go de¬cy¬zję, w ter¬mi¬nie 14 dni od daty otrzy¬ma¬nia de¬cy¬zji.
W przy¬pad¬ku zmia¬ny Pana/Pani sy¬tu¬acji ro¬dzin¬nej, za¬wo¬do¬wej i do¬cho¬do¬wej lub sy¬tu¬acji osoby na którą przy¬zna-no świad¬cze¬nie pie¬lę¬gna¬cyj¬ne, ma¬ją¬cej wpływ na prawo do świad¬cze¬nie pie¬lę¬gna¬cyj¬ne¬go lub skut¬ku¬ją¬ce utra¬tą upraw-nień do tego świad¬cze¬nia na¬le¬ży bez¬zwłocz¬nie po¬wia¬do¬mić organ wy¬pła¬ca¬ją¬cy pomoc fi¬nan¬so¬wą re¬ali¬zo¬wa¬ną w ra-mach rzą¬do¬we¬go pro¬gra¬mu wspie¬ra¬nia osób upraw¬nio¬nych do świad¬cze¬nia pie¬lę¬gna¬cyj¬ne¬go.