macierzyński a świadczenie pielęgnacyjne - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 5    [ Posty: 50 ]

Napisano: 07 maja 2015, 7:27

dzięki za dyskusję!
nie wiem jeszcze jaką podejmiemy decyzję, muszę poczytać wyroki!
aaa
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 15 maja 2014, 13:31
Zajmuję się:

Napisano: 07 maja 2015, 7:40

ja wyznaje zasadę że jeśli nie mam 100 % czy przyznać to daje odmowę i sama mówię żeby wnioskodawca się odwołał
jak sko przyzna to śpię spokojnie i wszyscy zadowoleni a ja sie nie bede stresowała jak kontrol mi wpadnie np
asiak

Napisano: 07 maja 2015, 10:04

asiak pisze:ja wyznaje zasadę że jeśli nie mam 100 % czy przyznać to daje odmowę i sama mówię żeby wnioskodawca się odwołał
jak sko przyzna to śpię spokojnie i wszyscy zadowoleni a ja sie nie bede stresowała jak kontrol mi wpadnie np
ja też :D
gościu pisze:
Ale tu nie ma nic do śmiechu tylko współczuć kto u ciebie w SKO pracuje
Był to pewnie jednostkowy przypadek
a współczuj sobie do woli ... na zdrowie :lol: .. i tak się cieszę .. cieszę się, że płacę po odwołaniu 800 a nie 400 ; samotne dla mężatek ... :D
a ty gościu nadal nie podałeś mi powodu, dla którego ty nie dajesz w takim przypadku śp ... macierzyński to nie zatrudnienie ( mówimy o macierzyńskim po utracie zatrudnienia ) tak jak i renta rodzinna na przykład :)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 07 maja 2015, 10:15

ja miałam taki przypadek, dałam bo nie widziałam podstaw do odmowy i też spałam spokojnie :P
elcia1

Napisano: 07 maja 2015, 10:49

elcia1 pisze:ja miałam taki przypadek, dałam bo nie widziałam podstaw do odmowy i też spałam spokojnie :P
to jest nas dwie :D :D
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 07 maja 2015, 10:55

my też daliśmy, w końcu pracujemy na ustawie a nie na wyrokach , a jeśli nie mamy dawać to niech to uwzględnią w ustawie
Diabolina
Awatar użytkownika
Referent
Od: 03 lip 2014, 8:36
Zajmuję się:

Napisano: 07 maja 2015, 11:29

ewalu pisze: a ty gościu nadal nie podałeś mi powodu, dla którego ty nie dajesz w takim przypadku śp ... macierzyński to nie zatrudnienie ( mówimy o macierzyńskim po utracie zatrudnienia ) tak jak i renta rodzinna na przykład :)
Gościem nie jestem, ale mnie wyroki sadów przekonały

WSA w Warszawie:
Sąd orzekający w przedmiotowej sprawie podzielił w tej sprawie stanowisko organów obu instancji uznając, że pobieranie zasiłku macierzyńskiego wyklucza otrzymywanie w tym samym okresie czasu zasiłku pielęgnacyjnego. Należy zgodzić się ze stanowiskiem organu, że zasiłek macierzyński jest świadczeniem pieniężnym mającym na celu zapewnienie środków utrzymania w czasie kiedy osoba go otrzymująca nie wykonuje pracy w związku z urodzeniem dziecka i koniecznością opieki nad nim. Zasiłek ten zastępuje dochód z pracy ( wynagrodzenie za pracę) mając na względzie to, że osoba taka nie może w tym okresie wykonywać pracy zarobkowej. Jest on świadczeniem okresowym dla osób pozostających w zatrudnieniu ( które powrócą do pracy) ale przysługuje także tym osobom, którym umowa o pracę wygasła z dniem urodzenia dziecka.

Natomiast świadczenie pielęgnacyjne ma na celu zrekompensować utracony zarobek osobie, która zmuszona była zrezygnować z zatrudnienia lub nie może podjąć zatrudnienia w związku z konicznością opieki nad niepełnosprawnym dzieckiem . Przyznanie tego świadczenia powoduje także opłacanie za osobę je otrzymujące składek na ubezpieczenie społeczne. Zdaniem Sądu świadczenie pielęgnacyjne przysługuje osobie bezrobotnej (tj. rezygnującej z zatrudnienia lub nie podejmującej zatrudnienia), a skarżąca taką osobą nie jest w rozumieniu powyższych przepisów, tj. zdolną i gotową do podjęcia zatrudnienia, ponieważ przebywanie na zasiłku macierzyńskim wyklucza taką możliwość tj. podjęcie zatrudnienia w pełnym zakresie. Jednocześnie Sąd zwraca uwagę, że po zakończeniu pobierania zasiłku macierzyńskiego, skarżąca może starać się o przyznanie jej świadczenia pielęgnacyjnego na niepełnosprawne dziecko, które wymagać będzie dalszej osobistej opieki któregoś z rodziców i uniemożliwi skarżącej podjęcie pracy zarobkowej.
Względnie WSA w Gorzowie:
Tym samym dla rozstrzygnięcia niniejszej sprawy istotne znaczenie ma ustalenie charakteru zarówno świadczenia pielęgnacyjnego, jak również urlopu macierzyńskiego oraz urlopu rodzicielskiego i przyznawanego w tym zakresie zasiłku macierzyńskiego. Instytucja, jaką jest świadczenie pielęgnacyjne stanowi pomoc dla podmiotu opiekującego się osobą niepełnosprawną. W wypadku osób rezygnujących z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej świadczenie pielęgnacyjne ma więc zrekompensować utratę szans zarobkowych na skutek poświęcenia czasu wyłącznie na opiekę nad bliską osobą niepełnosprawną . Z kolei urlop macierzyński jest uprawnieniem pracownicy, która w trakcie trwania stosunku pracy urodziła dziecko ( dział 8 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy Dz. U z 1998 r. , nr 21 , poz. 94 ze zm. określanej dalej jako k.p. ) . . Ma on służyć przygotowaniu się do porodu, odnowie organizmu pracownicy po porodzie oraz umożliwienie matce nawiązania więzi psychicznej z nowo narodzonym dzieckiem oraz roztoczeniu nad nim opieki w pierwszych miesiącach jego życia (por. A. Świątkowski , Kodeks pracy, Komentarz, C.H. Beck 2012, wydanie 4, s. 845).
(...)
Te szczególne uwarunkowania wskazują, że świadczenie w postaci zasiłku macierzyńskiego ma charakter ekwiwalentu wynagrodzenia za pracę i pozostaje w ścisłym związku ze stosunkiem pracy kobiety albo innym stosunkiem z którym wiąże się obowiązek albo możliwość ubezpieczenia chorobowego ( art. 11 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych Dz. U z 2013 r. nr 1442 ), zapewniając jej utrzymanie w okresie, który zgodnie z zamysłem ustawodawcy ma służyć zarówno jej rekonwalescencji jak i sprawowaniu opieki nad nowonarodzonym dzieckiem, zwalniając ją w tym okresie ze świadczenia pracy.
Oznacza to, że w okresie korzystania z urlopu macierzyńskiego ( a tym samym również korzystania zasiłku macierzyńskim ) w istocie nie można mówić o niepodejmowaniu, czy rezygnacji z zatrudnienia w rozumieniu art. 17 ust. 1 u.ś.r., bowiem okres ten w zasadzie wyłącza pracownicę z aktywności zawodowej, której nie może ona podjąć nie tracąc wynikających z tego urlopu uprawnień.
(...)
Wprawdzie ustawodawca pozostawia pracownicy decyzję co do korzystania z tego uprawnienia, a jej wybór oznacza rezygnację ze świadczenia pracy, w istocie jednak nie prowadzi do rozwiązania stosunku pracy, zaś służy – co zostało już powiedziane – umożliwieniu jej sprawowania osobistej opieki i nawiązaniu więzi psychicznej z nowo narodzonym dzieckiem. Z powyższych rozważań wynika, iż zasiłek macierzyński związany jest zatem co do zasady z pozostawaniem w stosunku pracy, przy czym przysługuje on również mimo rozwiązania tego stosunku po zajściu przez pracownicę w ciążę. Jak trafnie zauważył organ I instancji, otrzymywanie zasiłku macierzyńskiego po utracie zatrudnienia nie jest wymienione w art. 3 pkt 22 u.ś.r. i explicite zaliczone do zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej należy uznać, że otrzymywanie tego rodzaju zasiłku jest nierozłącznie związane z wcześniejszymi zatrudnieniem osoby i stanowi substytut świadczenia, jakie osoba otrzymywałaby, gdyby nadal pozostawała zatrudniona.
(...)
Tym samym stwierdzić należy, że w okresie otrzymywania zasiłku macierzyńskiego, nawet po ustaniu stosunku pracy, nie można otrzymywać równocześnie świadczenia pielęgnacyjnego z tytułu nie podjęcia lub rezygnacji z zatrudnienia w związku z koniecznością sprawowania opieki nad osobą niepełnosprawną, bowiem w istocie nie może tu zaistnieć przesłanka "niepodjęcia lub rezygnacji z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej" w celu sprawowania opieki nad niepełnosprawnym. W tym okresie pracownica z mocy samego prawa zwolniona jest z obowiązku świadczenia pracy, w celu realizacji opieki nad dzieckiem.
Przepis art. 17 ust. 5 pkt 1 u.ś.r. zawiera - jak słusznie zauważa skarżąca - zamknięty katalog negatywnych przesłanek przyznania świadczenia pielęgnacyjnego, nie obejmuje zasiłku macierzyńskiego jako wykluczającego pobieranie świadczenia pielęgnacyjnego. Nie może jednak umknąć uwadze, że w rozpatrywanej sprawie to nie spełnienie przesłanek negatywnych, lecz brak spełnienia przesłanki pozytywnej określonej w art. 17 ust. 1 u.ś.r. skutkował odmową przyznania skarżącej żądanego świadczenia.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 07 maja 2015, 11:40

Do mnie też trafiają argumenty sądów!
Będzie odmowa i zobaczymy co na to nasze SKO :)
aaa
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 15 maja 2014, 13:31
Zajmuję się:

Napisano: 07 maja 2015, 11:54

Co wy znowu ciemniaki pieprzycie jak potłuczeni?
Macie jak wół napisane przesłanki negatywne powodujące brak prawa do śp.
Nigdzie tam nie jest napisane, że pobieranie zasiłku macierzyńskiego, PO UTRACIE ZATRUDNIENIA, to podstawa odmowy prawa do śp. Taka osoba spełnia warunek art. 17 ust. 1 tj. warunek bycia osobą która nie podejmuje zatrudnienia. Skończcie te wydumane brednie i wymyślanie nieistniejących przesłanek negatywnych. Skończcie to bezmyślne powtarzanie jeszcze większych bredni jakichś niewydarzonych składów sadów administracyjnych - ten niewydarzony wsa w warszawie w tym co cytujecie, to nawet myli świadczenie pielęgnacyjne z zasiłkiem pielęgnacyjnym.

Ogarnijcie się w końcu "pseudoeksperci" - macie jak wół przesłanki negatywne w zamkniętym katalogu to wymyślacie nieistniejące jeszcze negatywne przesłanki do odmowy i durne organy odwoławcze te bzdury podtrzymują na dodatek dokładając jakieś swoje durne wymysły uzasadniające po prostu bezprawie. Teraz znowu będziecie pieprzyc jak potłuczeni że przepisy sa niejasne w tym zakresie?
magdii

Napisano: 07 maja 2015, 12:08

powiem tak .. :D tzn. napiszę : zawsze wydaję decyzję na podstawie ustawy ... nigdy wyroków .. wyrok mogę przeczytać jako ciekawostkę .. ale generalnie ich nie czytam .. chociaż polecam ludziom do odwołań ... tyle :D :D
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 2 z 5    [ Posty: 50 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x