Mądre głowy bardzo proszę o pomoc.

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
renka.
Stażysta
Zajmuję się: ŚR,FA,ŚW
Kontakt:

Mądre głowy bardzo proszę o pomoc.

Post autor: renka. »

dot. zasiłku rodzinnego. Rodzina pięć osób. Ojciec pracuje, matka bezrobotna. Rozliczali się wspólnie. Podatek w połowie dla niego i dla niej. Matka zero dochodu tylko podatek. Przekraczają kryterium dochodowe licząc jego dochody minus podatek (oczywiście w połowie), jeśli odjęłabym od jego dochodu tę drugą połowę podatku, który jest przy żonie z zerowym dochodem łapali by się.Proszę mi pomóc, czy można tak zrobić. Jeśli tak to jakiś artykuł.
zniesmaczona35
Podinspektor
Zajmuję się: świadczenia rodzinne
Kontakt:

Re: Mądre głowy bardzo proszę o pomoc.

Post autor: zniesmaczona35 »

zawsze odliczam cały podatek jeżeli druga osoba ma zero dochodu a skąd ona ma podatek skoro nie ma dochodu
renka.
Stażysta
Zajmuję się: ŚR,FA,ŚW
Kontakt:

Post autor: renka. »

Proszę, może jeszcze ktoś się wypowie, żeby mnie utwierdzić.
Zoja1
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Zoja1 »

renka. pisze: 24 paź 2019, 9:47 dot. zasiłku rodzinnego. Rodzina pięć osób. Ojciec pracuje, matka bezrobotna. Rozliczali się wspólnie. Podatek w połowie dla niego i dla niej. Matka zero dochodu tylko podatek. Przekraczają kryterium dochodowe licząc jego dochody minus podatek (oczywiście w połowie), jeśli odjęłabym od jego dochodu tę drugą połowę podatku, który jest przy żonie z zerowym dochodem łapali by się.Proszę mi pomóc, czy można tak zrobić. Jeśli tak to jakiś artykuł.
Cały podatek odliczasz mężowi bo tylko on miał dochód. Powyższa odpowiedź jest prawidłowa.
Zofia
Podinspektor
Zajmuję się: ŚR
Kontakt:

Post autor: Zofia »

Podatek nie jest po połowie na małżonków, tylko jest to podatek wspólny (czyli jeden podatek od łącznych dochodów męża i żony). Ja przeliczam podatek proporcjonalnie do dochodu każdego z małżonków (tez przy utratach dochodu). Akurat tu wyjdzie żonie 0,00 zł podatku, bo miała 0,00 zł dochodu. Były chyba nawet jakieś wyjaśnienia ministerstwa w tej kwestii i kazali liczyć proporcjonalnie.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
ODPOWIEDZ