małżeństwo żyjące osobno ! - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 10 kwie 2018, 13:49

Mam taką skomplikowaną sytuację. Skład rodziny: matka, ojciec, dwoje dzieci do 18 roku, i jedna córka lat 19. Jest to małżeństwo,wnioskodawczynią była matka pobiera na dwoje dzieci świadczenie od października 2017r. Teraz przyszedł ojciec dzieci oświadczył, że matka wraz z młodszym synem mieszka osobno a on opiekuje się starszą córką i chce otrzymać na nią otrzymać świadczenie 500+. Zleciłam wywiad , potwierdziło się. Mieszkają osobno podzielili się dziećmi.Czy mam ta córkę która mieszka faktycznie z ojcem wliczać do składu rodziny matki i odwrotnie( syna co mieszka z matką do składu ojca). Wiem, że skomplikowane ale może ktoś mógłby mi pomóc
magda33
Referent
Od: 12 lip 2016, 10:30
Zajmuję się:

Napisano: 10 kwie 2018, 14:17

magda33 pisze:Mam taką skomplikowaną sytuację. Skład rodziny: matka, ojciec, dwoje dzieci do 18 roku, i jedna córka lat 19. Jest to małżeństwo,wnioskodawczynią była matka pobiera na dwoje dzieci świadczenie od października 2017r. Teraz przyszedł ojciec dzieci oświadczył, że matka wraz z młodszym synem mieszka osobno a on opiekuje się starszą córką i chce otrzymać na nią otrzymać świadczenie 500+. Zleciłam wywiad , potwierdziło się. Mieszkają osobno podzielili się dziećmi.Czy mam ta córkę która mieszka faktycznie z ojcem wliczać do składu rodziny matki i odwrotnie( syna co mieszka z matką do składu ojca). Wiem, że skomplikowane ale może ktoś mógłby mi pomóc
witam, też mam taka sytuację i w składzie rodziny mam wszystkich.
mnt30
Praktykant
Od: 20 kwie 2017, 9:30
Zajmuję się: DM/ŚW

Napisano: 10 kwie 2018, 18:36

Nie ma żadnego problemu aby w opisanej sytuacji każde z rodziców pobierało świadczenie na jedno dziecko. W związku z tym że nadal pozostają w małżeństwie skład rodziny w obu wnioskach będzie identyczny tj. oboje rodziców i pozostające na ich utrzymaniu dzieci. Jedyna różnica to ta, że dochód liczymy u tego z rodziców, który ubiega się na pierwsze dziecko.
Krzysztof111
Praktykant
Od: 14 mar 2018, 22:36
Zajmuję się: świadczeniami dla rodzin

Napisano: 11 kwie 2018, 15:03

Krzysztof111 pisze:Nie ma żadnego problemu aby w opisanej sytuacji każde z rodziców pobierało świadczenie na jedno dziecko. W związku z tym że nadal pozostają w małżeństwie skład rodziny w obu wnioskach będzie identyczny tj. oboje rodziców i pozostające na ich utrzymaniu dzieci. Jedyna różnica to ta, że dochód liczymy u tego z rodziców, który ubiega się na pierwsze dziecko.
Kurcze... nie jestem przekonana.
Podpisując wniosek, oświadcza (wnioskodawca) że oni wszyscy razem mieszkają.
No to jak dwa wnioski??
I w dodatku jeden dochodowy, a drugi bez dochodów?

mnt30 - i bez problemu im przyznaliście? czy to było z kimś konsultowane?

Nie mogę tego ogarnąć...
Diana
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 30 mar 2016, 18:48
Zajmuję się:

Napisano: 11 kwie 2018, 18:32

z definicji rodziny wynika że tworzą ją m.in. małżonkowie i zamieszkujące wspólnie z nimi dzieci pozostające na ich utrzymaniu. W mojej ocenie nie ma konieczności by małżonkowie wspólnie mieszkali gdyż to że tworzą rodzinę jest wynikiem trwającego związku małżeńskiego a nie wspólnego zamieszkiwania. Dzieci zaś zawsze pozostają na wspólnym utrzymaniu rodziców żyjących w małżeństwie chyba że co innego wynika z orzeczenia sądu.
Dzieci zamieszkują również wspólnie z tymi osobami (rodzicami) przy czym jedno z matką jedno z ojcem.

W swojej praktyce miałem podobną sytuację przy czym każde z małżonków z dzieckiem zamieszkiwało na terenie innej gminny. Jako że było zaraz po wprowadzeniu świadczenia 500+ intuicyjnie napisałem odmowę, którą jednak uchyliło SKO i przyznało świadczenia.

I tak matka pobiera świadczenia na pierwsze dziecko w mojej gminie a ojciec na 2 i 3 w gminie sąsiedniej. Skład rodziny w obu wnioskach jest jednakowy.
Krzysztof111
Praktykant
Od: 14 mar 2018, 22:36
Zajmuję się: świadczeniami dla rodzin

Napisano: 12 kwie 2018, 8:41

We wniosku NIE MA oświadczenia o wspólnym zamieszkiwaniu
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 12 kwie 2018, 10:55

Art. 2 pkt 16 rodzina – oznacza to odpowiednio następujących członków rodziny: małżonków, rodziców dzieci, opiekuna faktycznego dziecka oraz zamieszkujące wspólnie z tymi osobami, pozostające na ich utrzymaniu dzieci w wieku do ukończenia 25. roku życia, a także dzieci, które ukończyły 25. rok życia, legitymujące się orzeczeniem ... ...
Diana
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 30 mar 2016, 18:48
Zajmuję się:

Napisano: 13 kwie 2018, 8:57

podobna sytuacja. ojciec-mąż pobiera na 2 dzieci. Matka złożyła wniosek w innej gminie twierdzac ze jedno dziecko mieszka z nia, a nie z ojcem-meżem.
Zlecony wywiad.
Jeśli wywiad to potwierdzi to:
-wszczecie w sprawie uchylenia ojcu na jedno dziecko
- uchylenie ojcu na jedno dziecko. ale od kiedy? wywiad w kwietniu. uchylenie od maja? Chyba ze w wywiadzie okaze sie ze dziecko z nim nie mieszkalo od dawna to wtedy nienależne?
monka123
Stażysta
Od: 20 kwie 2017, 9:51
Zajmuję się: sw

Napisano: 13 kwie 2018, 10:41

Chodziło mi o oświadczenie o wspólnym zamieszkiwaniu małżonków.Takiego nie ma.
Rodzina- małżonkowie.... czyli: żona + dzieci wspólnie z nią zamieszkujące oraz mąż + dzieci z nim zamieszkujące
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem