witam, też mam taka sytuację i w składzie rodziny mam wszystkich.magda33 pisze:Mam taką skomplikowaną sytuację. Skład rodziny: matka, ojciec, dwoje dzieci do 18 roku, i jedna córka lat 19. Jest to małżeństwo,wnioskodawczynią była matka pobiera na dwoje dzieci świadczenie od października 2017r. Teraz przyszedł ojciec dzieci oświadczył, że matka wraz z młodszym synem mieszka osobno a on opiekuje się starszą córką i chce otrzymać na nią otrzymać świadczenie 500+. Zleciłam wywiad , potwierdziło się. Mieszkają osobno podzielili się dziećmi.Czy mam ta córkę która mieszka faktycznie z ojcem wliczać do składu rodziny matki i odwrotnie( syna co mieszka z matką do składu ojca). Wiem, że skomplikowane ale może ktoś mógłby mi pomóc
Kurcze... nie jestem przekonana.Krzysztof111 pisze:Nie ma żadnego problemu aby w opisanej sytuacji każde z rodziców pobierało świadczenie na jedno dziecko. W związku z tym że nadal pozostają w małżeństwie skład rodziny w obu wnioskach będzie identyczny tj. oboje rodziców i pozostające na ich utrzymaniu dzieci. Jedyna różnica to ta, że dochód liczymy u tego z rodziców, który ubiega się na pierwsze dziecko.