powiedzcie czy uwzględniacie uzyskanie dochodu przy miesięcznych zleceniach? wiem, że temat był poruszany ale wypowiedzcie się. są wyroki sądów w tej sprawie? szukałem ale nie potrafiłem znaleść jeśli ktoś posiada proszę o linka
Ja dzwoniłam kiedyś w takiej samej sprawie do swojego LUW. Kobitka powiedziała mi, że jeśli jest ciągłość i nie ma ani dnia przerwy, to żeby traktować to jako ciągłość zatrudnienia.
Dlatego ja swoim mówię, żeby sobie chociaż jeden dzień przerwy robili (na wszelki wypadek żeby żaden imbecyl kiedyś nie zinterpretował ciągłości miesięcznych umów-zleceń), a umowy zawierali na nie dłużej niż dwa miesiące. Przy zleceniu idzie się porozumieć z pracodawcą na wszelakie sposoby i chętnie zleceniobiorcy idzie na rękę.
Nie wiem czy problem, czy nie problem. Przy umowie o pracę to problem. Tu na zleceniu też musi wyrejestrować i zarejestrować-kwestia 5 minut., a te zlecenia znowu tak długo nie trwają i nie jest to jakieś nagminne. Miesięczne bez przerwy też uznaję. Mam wielką fabrykę w pobliżu do której pracowników werbuje złodziejska firma pośrednicząca. Dają umowy o pracę na kilka dni. Świadectwo pracy jest na 5 stron i ma kilkadziesiąt okresów zatrudnienia. Nie jest dla nich problemem brak ciągłości zatrudnienia, ani stałe rejestrowanie, wyrejestrowywanie. Nikt tego nie widzi-ani ZUS, ani inspekcja pracy. Bandytyzm w biały dzień.