Mieszkanie chronione, Punkt Interwencji Kryzysowej - Ośrodki Interwencji Kryzysowej

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]

Napisano: 22 maja 2015, 13:56

Witam. Mam do Was parę zagadnień i bardzo proszę o rzeczowe porady i prosty opis:
1. Czym różni się Ośrodek Interwencji Kryzysowej od Punktu Interwencji Kryzysowej, na czym polega różnica: Ośrodek a Punkt?
2. Otrzymałam do wykonania zadanie: mam utworzyć mieszkanie interwencyjne i być może Punkt Interwencji Kryzysowej na terenie mojej gminy. Działania w sprawie utworzenia będą prowadzone wspólnie z Wydziałem Inwestycji Urzędu Gminy- mają być na to pozyskane środki unijne. Mam w związku z tym kilka pytań.
-Czy mieszkanie interwencyjne to zamienne pojęcie z mieszkaniem chronionym? Pomoc w postaci pobytu w takim mieszkaniu ma być skierowana do osób i rodzin, które w wyniku zdarzenia losowego (np. pożar, powódź, wybuch gazu ) straciły bezpieczne miejsce zamieszkania lub znalazły się w innej sytuacji kryzysowej.
3. Jest to ode mnie wymagane w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Dolnośląskiego 2014-2020 (opracowanego w grudniu 2014). RPO to taki dokument planistyczny określający obszary, a czasem szczegółowe działania, jakie organy samorządu województwa podejmują lub mają zamiar podjąć na rzecz wspierania rozwoju województwa lub regionu. W ramach tego programu mamy oś priorytetową 6 Infrastruktura spójności społecznej. Priorytet 6.1 Inwestycje w infrastrukturę społeczną.
4. Co jest potrzebne, aby utworzyć takie mieszkanie interwencyjne, no właśnie czy to nazwa zamienna z mieszkaniem chronionym? Jakie pomieszczenie, ile pokoi? Czy ma to być np. pokój z umywalką z czajnikiem, czy z aneksem kuchennym? I czy takie mieszkanie może funkcjonować samodzielnie czy np. tylko przy Punkcie Interwencji Kryzysowej? Kto kieruje Punktem Interwencji Kryzysowej? Dyrektor OPS?
Bardzo proszę o wyjaśnienie.
Martex
Referent
Od: 21 kwie 2010, 12:02
Zajmuję się:
Strona WWW: http://www.ops.pl

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x