Napisano: 31 sty 2023, 11:14
osoba złożyła mi w styczniu 2023 wniosek o dodatek mieszkaniowy. Osoba posiada spółdzielcze prawo do lokalu. Mieszkanie znajduje się w bloku. Zarządcą bloku jest spółdzielnia mieszkaniowa. Blok spółdzielni mieszkaniowej nie znajduje się w zasobie gminy. Osoba przedłożyła mi pismo ze spółdzielni: OPŁATY ZA MIESZKANIE: 1. CENTRALNE OGRZEWANIE 624 zł, 2. CIEPŁA WODA 360 ZŁ, 3. EKSPLOATACJA 114,40 ZŁ, 4. kosz 3 zł, 5. energia 5 zł, 6. woda 77,90 zł, 7. ścieki 114 zł, 8. opłata śmieciowa 180 zł. Powinnam przyrównać do czynszu w gminie bo lokal nie znajduje się w zasobie gminy. Ale co mam przyrównać jeśli zarządca nie podaje jasno opłat pod nazwą CZYNSZ. Jeśli zliczę te wszystkie opłaty oprócz kosz i energii to wychodzi 1470,30 zł wydatków ( CZY TE WSZYSTKIE OPŁATY MAM ZALICZYĆ DO WYDATKÓW ??). Mieszkanie ma 52 m kw. powierzchni użytkowej. W składzie gospodarstwa domowego podano 5 osób. Dochody łączne za 3 m-ce to 10210,85 zł. Jeśli zaliczę kwotę 1470,30 zł do wydatków to wychodzi ponad 1000 zł przyznanego dodatku mieszkaniowego. MASAKRA JAKAŚ . Proszę was o pomoc czy te wszystkie opłaty które podałam mam rzeczywiście policzyć do wydatków czy może jednak nie, bo powinnam przyrównać do czynszu w gminie ( czynsz w gminie wynosi 4,20 zł za m kw. ) Pomóżcie proszę