Moduł II zwiększenie dodatku - Aktywny Samorząd

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 11 lut 2021, 9:55

Ust. 13 Dodatek na pokrycie kosztów kształcenia.... może być zwiększony
2) 500 w przypadku gdy wnioskodawca ponosi koszty pobierania nauki poza miejscem zamieszkania.
9) 500 w przypadku gdy wnioskodawca pobierał, pobiera naukę w formie zdalnej.

Jak rozumiecie ten zapis, czy stosować go zamiennie? jeżeli uczy się zdalnie to nie ponosi kosztów w związku z dojazdami?
pawcio416
Stażysta
Od: 01 mar 2019, 11:41
Zajmuję się: środki PFRON

Napisano: 11 lut 2021, 12:04

Miałem zadać to samo pytanie. Na moją głowę to zamiennie, ale co autor miał na myśli.....??
pcprkolb
Referent
Od: 07 kwie 2014, 14:02
Zajmuję się:

Napisano: 11 lut 2021, 12:16

miałam ten sam dylemat więc mam odpowiedź od Pani Poręby "Jest możliwość zwiększenia dodatku z obu podanych przyczyn. Jeśli stan faktyczny jest taki, że Wnioskodawca ponosi koszty nauki poza miejscowością zamieszkania, gdyż mieszka np. na stancji czy w akademiku, to także w tym miejscu może odbywać się lub odbywała się nauka zdalna" Zapytałam jeszcze w jaki sposób to weryfikować ale nie odpisała. Może na wniosku będą jakieś oświadczenia. Ale na pewno trzeba będzie zmienić zaświadczenie z uczelni. A może ktoś już ma????.
Katarzyna1
Stażysta
Od: 20 mar 2017, 8:36
Zajmuję się: Podinspektor

Napisano: 12 lut 2021, 13:54

Też dostałem właśnie odpowiedź z PFRON

"w odpowiedzi na korespondencję e-mail z dnia 11.02.2021 r., kierowaną na adres [email protected], Departament ds. Polityki Regionalnej PFRON wyjaśnia, że jeśli stan faktyczny jest taki, że Wnioskodawca studiuje poza miejscem zamieszkania a dodatkowo okresowo realizuje naukę w trybie zdalnym lub mieszanym, (sytuacja wywołana pandemią) – realizatorzy programu mogą obecnie powiększać dodatek zarówno o kwotę z tytułu pobierania nauki poza miejscem zamieszkania jak i za realizację nauki w trybie zdalnym.
Pierwsze zwiększenie ma na celu dofinansować m.in. koszty zakwaterowania, jak i dojazdów na uczelnię, która mieści się poza miejscem zamieszkania Beneficjenta. W drugim przypadku wspieramy studentów w procesie nauki zdalnej – konieczność zakupu dodatkowego sprzętu komputerowego, oprogramowania, słuchawek, dostępu do internetu itp.
Student składając w Systemie Obsługi Wsparcia (SOW) wniosek, w przedmiocie wniosku powinien zaznaczyć "nauka za pośrednictwem Internetu" tylko wtedy, gdy studiuje w takiej formie. Natomiast w przypadku okresowej nauki zdalnej (np. obecnie z powodu pandemii) należy wskazać formę właściwą (studia stacjonarne, niestacjonarne itd.).
Wniosek o dofinansowanie w SOW przewiduje fakultatywnie: zaświadczenie z uczelni lub oświadczenie beneficjenta, że aktualnie nauka jest pobierana lub w poprzednim semestrze nauka była pobierana w formie zdalnej (w związku z pandemią).

Przypominamy jeszcze, że dodatek na pokrycie kosztów kształcenia nie podlega rozliczeniu – nie ma wymogu przedstawiania stosownych dokumentów księgowych/rozliczeniowych.
Z poważaniem"

Wynika z tego, że żadne dodatkowe oświadczenia nie będą konieczne.
pawcio416
Stażysta
Od: 01 mar 2019, 11:41
Zajmuję się: środki PFRON

Napisano: 12 lut 2021, 14:14

Do Pawcio416. Ja również pisałam na skrzynkę AS ale niestety nie otrzymałam odpowiedzi. Czy mógłbyś przesłać mi na mail tą odpowiedź [email protected]
Z góry dziękuję.
Majka1011
Stażysta
Od: 27 kwie 2017, 8:29
Zajmuję się: PFRON

Napisano: 16 lut 2021, 14:10

pawcio416 pisze:
12 lut 2021, 13:54
Też dostałem właśnie odpowiedź z PFRON

"w odpowiedzi na korespondencję e-mail z dnia 11.02.2021 r., kierowaną na adres [email protected], Departament ds. Polityki Regionalnej PFRON wyjaśnia, że jeśli stan faktyczny jest taki, że Wnioskodawca studiuje poza miejscem zamieszkania a dodatkowo okresowo realizuje naukę w trybie zdalnym lub mieszanym, (sytuacja wywołana pandemią) – realizatorzy programu mogą obecnie powiększać dodatek zarówno o kwotę z tytułu pobierania nauki poza miejscem zamieszkania jak i za realizację nauki w trybie zdalnym.
Pierwsze zwiększenie ma na celu dofinansować m.in. koszty zakwaterowania, jak i dojazdów na uczelnię, która mieści się poza miejscem zamieszkania Beneficjenta. W drugim przypadku wspieramy studentów w procesie nauki zdalnej – konieczność zakupu dodatkowego sprzętu komputerowego, oprogramowania, słuchawek, dostępu do internetu itp.
Student składając w Systemie Obsługi Wsparcia (SOW) wniosek, w przedmiocie wniosku powinien zaznaczyć "nauka za pośrednictwem Internetu" tylko wtedy, gdy studiuje w takiej formie. Natomiast w przypadku okresowej nauki zdalnej (np. obecnie z powodu pandemii) należy wskazać formę właściwą (studia stacjonarne, niestacjonarne itd.).
Wniosek o dofinansowanie w SOW przewiduje fakultatywnie: zaświadczenie z uczelni lub oświadczenie beneficjenta, że aktualnie nauka jest pobierana lub w poprzednim semestrze nauka była pobierana w formie zdalnej (w związku z pandemią).

Przypominamy jeszcze, że dodatek na pokrycie kosztów kształcenia nie podlega rozliczeniu – nie ma wymogu przedstawiania stosownych dokumentów księgowych/rozliczeniowych.
Z poważaniem"

Wynika z tego, że żadne dodatkowe oświadczenia nie będą konieczne.

ja tez bardzo proszę o przesłanie treści tego maila na adres:

[email protected]
Pcprnowa
Referent
Od: 01 cze 2017, 10:28
Zajmuję się: PFRON

Napisano: 23 lut 2021, 13:22

A czy ktoś wprowadza jakieś zmiany do zaświadczenia z uczelni w sprawie tych 500 zł ?
Katarzyna1
Stażysta
Od: 20 mar 2017, 8:36
Zajmuję się: Podinspektor

Napisano: 23 lut 2021, 15:23

Katarzyna1 pisze:
23 lut 2021, 13:22
A czy ktoś wprowadza jakieś zmiany do zaświadczenia z uczelni w sprawie tych 500 zł ?
nie, ale w załącznikach dodałem:
• zaświadczenie z uczelni lub oświadczenie, że aktualnie nauka jest pobierana lub w poprzednim semestrze nauka była pobierana w formie zdalnej (w związku z pandemią)
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x