MODUŁ III - pomoc PFRON w związku z epidemią
-
- Referent
- Zajmuję się: AS, DPS, ŚDS
- Kontakt:
Re: MODUŁ III - pomoc PFRON w związku z epidemią
Co robicie z klauzulą informacyjną ? Zgodnie z umową zawieraną z PFRON-em, mamy obowiązek informować uczestników o przetwarzaniu danych osobowych.
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Dodamy jako załącznik do wniosku
-
- Referent
- Kontakt:
Mam jeszcze takie pytanie, co w sytuacji gdy rodzic ma dwójkę dzieci (jedno sześcioletnie pełnosprawne, drugie 17 letnie niepełnosprawne uczęszczające do np WTZ)i bierze zasiłek opiekuńczy na dziecko młodsze - pełnosprawne. To czy może składać wniosek na pomoc z Modułu III na chore dziecko ?? Czy przez to, że bierze zasiłek opiekuńczy na pierwsze dziecko, jest wykluczony z programu ?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Dofinansowania PFRON
- Kontakt:
Mam jedno pytaniem odnośnie programu...
Wszyscy wnioskodawcy, którzy złożyli wnioski w systemie SOW wnioskują o dofinansowanie od razu za 3 miesiące = 1.500 zł. Zgodnie z zasadami programu adresaci programu składają wnioski w miesiącu kwietniu za dwa miesiące (marzec, kwiecień), a na kolejny miesiąc (maj) powinni złożyć odrębny wniosek - w sytuacji, gdy dojdzie do dalszego zawieszenia placówki.
Czy sprawdzając kompletność wniosku informujecie w SOW, że wniosek do poprawy (w sensie, że powinni wnioskować o 2 miesiące) czy wnioskować mogą o ile chcą a wypłata adekwatnie do sytuacji?
Ja osobiście wychodzę z założenia, że wnioskować mogą o ile chcą, wypłacimy tyle ile się należy przy rozpatrywaniu wniosku, pytam bo rozmawiając z innymi pracownikami PCPR traktują to jako WNIOSEK DO POPRAWY (wnioskodawcy poprawiają ilość miesięcy na dwa).
Jednak dla przykładu na zaoaptrzenie ktoś wnioskuje mi o np. 5.000 tys do aparatu słuchowego a ja mogę wypłacić jedynie 1.200... i wnioskodawca nie zmienia tej kwoty wnioskowanej. W sprawozdaniach też ujmujemy kwoty wnioskowane i kwoty wypłacone.
Jak do tego podchodzicie?
Z góry dzięki za odpowiedź.
Wszyscy wnioskodawcy, którzy złożyli wnioski w systemie SOW wnioskują o dofinansowanie od razu za 3 miesiące = 1.500 zł. Zgodnie z zasadami programu adresaci programu składają wnioski w miesiącu kwietniu za dwa miesiące (marzec, kwiecień), a na kolejny miesiąc (maj) powinni złożyć odrębny wniosek - w sytuacji, gdy dojdzie do dalszego zawieszenia placówki.
Czy sprawdzając kompletność wniosku informujecie w SOW, że wniosek do poprawy (w sensie, że powinni wnioskować o 2 miesiące) czy wnioskować mogą o ile chcą a wypłata adekwatnie do sytuacji?
Ja osobiście wychodzę z założenia, że wnioskować mogą o ile chcą, wypłacimy tyle ile się należy przy rozpatrywaniu wniosku, pytam bo rozmawiając z innymi pracownikami PCPR traktują to jako WNIOSEK DO POPRAWY (wnioskodawcy poprawiają ilość miesięcy na dwa).
Jednak dla przykładu na zaoaptrzenie ktoś wnioskuje mi o np. 5.000 tys do aparatu słuchowego a ja mogę wypłacić jedynie 1.200... i wnioskodawca nie zmienia tej kwoty wnioskowanej. W sprawozdaniach też ujmujemy kwoty wnioskowane i kwoty wypłacone.
-
- Referent
- Zajmuję się: PFRON
- Kontakt:
Może to wynikać, z tego, że składając wniosek w kwietniu również na maj, nie mogli złożyć oświadczeń dotyczących przyszłego miesiąca.jnnk pisze: 22 kwie 2020, 14:33 Mam jedno pytaniem odnośnie programu...
A czy przyjmujecie wnioski przesłane na e-mail? wg naszego radcy przesłanie wniosku elektronicznie to znaczy przez ePUAP, a dokumenty przesłane poprzez e-mail nie są ważne. I teraz musimy kontaktować się z tymi osobami aby złożyły wniosek albo w wersji papierowej albo w SOW.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: dofinansowania
- Kontakt:
A czy wiecie, że nie wszyscy „podopieczni placówek rehabilitacyjnych, których działalność finansowana jest ze środków PFRON na podstawie art. 36 ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych.” mogą skorzystać z modułu III?
Okazuje się, że placówka taka może mieć kasę z PFRON-u, ale konkretny podopieczny, który złożył wniosek, wcale nie musi korzystać akurat z tych środków. A adresatem ponoć ma być ten, który faktycznie jest dof8inansowany z jakiegoś projektu pfronowskiego.
Okazuje się, że placówka taka może mieć kasę z PFRON-u, ale konkretny podopieczny, który złożył wniosek, wcale nie musi korzystać akurat z tych środków. A adresatem ponoć ma być ten, który faktycznie jest dof8inansowany z jakiegoś projektu pfronowskiego.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: pracownik socjalny
Zamiast dać krótkie, rzeczowe wytyczne kto się kwalifikuje, to takie obchodzenie paragrafami.
Super, ze ludzie mogą otrzymać pomoc, ale wszystko scedowane na pracownika
Super, ze ludzie mogą otrzymać pomoc, ale wszystko scedowane na pracownika
-
- Stażysta
- Zajmuję się: dofinansowania
- Kontakt:
Jak w końcu robicie z załącznikami? Żądacie czegoś? PFRON strasznie odcina się od tego typu praktyk. Będzie zaraz wojna, że to urzędnicy robią sztuczne zamieszanie.
Odnośnie wpisu: "W sytuacji wystąpienia uzasadnionych wątpliwości i zastrzeżeń, zidentyfikowanych na podstawie np. posiadanych przez realizatora informacji dotyczących danego Wnioskodawcy,możliwe jest ewentualne żądanie od Wnioskodawcy potwierdzenia zgodności z aktualnym stanem prawnym i faktycznym danych zawartych we wniosku." - tyle, że ja faktycznie nie znam tych ludzi, a jeśli znam, to niekoniecznie wiem, czy gdzieś uczęszczają. Czyli mogę brać załączniki?
Odnośnie wpisu: "W sytuacji wystąpienia uzasadnionych wątpliwości i zastrzeżeń, zidentyfikowanych na podstawie np. posiadanych przez realizatora informacji dotyczących danego Wnioskodawcy,możliwe jest ewentualne żądanie od Wnioskodawcy potwierdzenia zgodności z aktualnym stanem prawnym i faktycznym danych zawartych we wniosku." - tyle, że ja faktycznie nie znam tych ludzi, a jeśli znam, to niekoniecznie wiem, czy gdzieś uczęszczają. Czyli mogę brać załączniki?
-
- Referent
- Kontakt:
My będziemy wymagać klauzulę i tyle
- PCPR-Trz
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
- klauzula
- orzeczenie
- zaświadczenie z placówki
- orzeczenie
- zaświadczenie z placówki
Oprócz MODUŁ III - pomoc PFRON w związku z epidemią - PFRON - zadania powiatów przeczytaj również:
sprzęt stomijny
zlecenie na FM z 2019
Info o dofinansowaniu Moduł III
Dofinansowanie do SKRiT
Dziecko z autyzmem - dofinansowanie do zakupu psa terapeuty
Moduł III Programu
Moduł III nowy program
Nowy pkt w zadaniach powiatu
„Pomoc osobom niepełnosprawnym poszkodowanym w wyniku żywiołu lub sytuacji kryzysowych wywołanych chorobami zakaźnymi”.
Nowy Podział Środków - Algorytm
podział środków a turnusy reh.
Zamiana samodzielnego lokalu mieszkalnego jako nowe zadanie powiatu
Koronawirus a sport, kultura, turystyka
Koronawirus a praca zdalna lub rotacyjna
dokumenty do wniosku o sprzęt ort.
problem z uzyskaniem orzeczenia