Mój dom, Moja twierdza - HYdE PaRK

Strona 1 z 3    [ Posty: 30 ]

Napisano: 28 kwie 2017, 8:06

'My home is my castle' - an essay ....!!!!! :o
No nie wiem, nie wiem...wysłuchałam wczorajszej wypowiedzi/zapowiedzi Ministra Sprawiedliwości odnośnie "rozszerzenia katalogu możliwości zastosowania obrony koniecznej" ..i powiem szczerze mam odczucia mieszane. Nie wiem co Wy o tym sądzicie ? Ja nie ufam im, stąd moje obawy być może. Zupełnie nie ufam. Co to znaczy " chyba że przekroczenie granic obrony koniecznej było rażące." Pytam zatem , kto o tym decyduje? Prokurator, policja, sąd? Taki zapis można dowolnie interpretować, nawet na niekorzyść osoby odpierającej atak napastnika.
[Anioł*]

Napisano: 28 kwie 2017, 10:43

Ale to jest specyfika prawa, że pewne wyrażenia używane w tekście prawnym są nieostre i podlegają interpretacji.
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 28 kwie 2017, 12:17

To tak jak słynne powiedzenie: "Jestem za a nawet przeciw".

Tu podobnie: niby możesz powalić złodzieja ale też i nie możesz :lol:
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 02 cze 2016, 10:23
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 28 kwie 2017, 12:52

To znaczy, że jeżeli jesteś ministrem to możesz go nawet zastrzelić.
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 28 kwie 2017, 14:30

Sytuacji wątpliwych,gdzie obywatel nie rozumie sensu przepisów prawnych, jak najmniej powinno być w prawie karnym i podatkowym korowiow. Dostaję sygnał,że mam prawo się bronić w swoim domu, ale z drugiej strony mam też wiedzieć, rozumieć i umieć ocenić sytuację,( ta rozwija się dynamicznie) kiedy ostatecznie jest ona przesłanką do użycia broni, jakie są granice obrony koniecznej...Ludzie będę strzelać do wszystkiego co rusza po ich posesji, lub nie będą reagować zupełnie. Kolejny absurd rządzących.
[Anioł*]

Napisano: 28 kwie 2017, 14:48

[Anioł*] pisze:Sytuacji wątpliwych,gdzie obywatel nie rozumie sensu przepisów prawnych, jak najmniej powinno być w prawie karnym i podatkowym korowiow. Dostaję sygnał,że mam prawo się bronić w swoim domu, ale z drugiej strony mam też wiedzieć, rozumieć i umieć ocenić sytuację,( ta rozwija się dynamicznie) kiedy ostatecznie jest ona przesłanką do użycia broni, jakie są granice obrony koniecznej...Ludzie będę strzelać do wszystkiego co rusza po ich posesji, lub nie będą reagować zupełnie. Kolejny absurd rządzących.
Od lat mniej więcej 80 prawo nie jest już pisane dla obywatela a dla instytucji. Mimo wszystko tekst prawny i tak musi zachowywać bliskość do języka potocznego i przez to właśnie jest mało precyzyjny i trzeba dokonywać jego wykładni. Z tego powodu mamy w ustawach od cholery nieostrych/wieloznacznych pojęć, które są rozumiane na różne sposoby. Wielu już chciało to zmienić, ale wszyscy polegli. A tak na marginesie, gdyby prawo było proste i zrozumiałe to prawnicy by nie mieli co jeść :mrgreen:
Korowiow
VIP

Napisano: 28 kwie 2017, 14:57

Ja mam swoją ulubioną metalową rurkę ..Stoi sobie dyskretnie w kąciku. Niech się nie przydaję nigdy. Dzieci i domu mojego tknąć nie wolno. Prawo jest dla obywatela. Uderzę.
Fajny avatar.
[Anioł*]

Napisano: 28 kwie 2017, 15:00

Tak mniej więcej wyglądam gdy wiszę na ZUSowskiej infolinii i "czas oczekiwania wynosi około 2 minut" trwa już 40 :D
Korowiow
VIP

Napisano: 30 kwie 2017, 21:03

zasada słuszna, ale wykonanie niepełne. Czym mam bronić twierdzy jak mi nie dają karabinu?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 30 kwie 2017, 21:53

może dadzą tak jak dali 500 plusss, nie trać nadziei.
A swoją drogą, to nie pamiętasz żadnej "sztuki walki" z boiska szkolnego?, nic nie wypracowałeś? Może jakąś technikę pamiętasz?
[Anioł*]

Strona 1 z 3    [ Posty: 30 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x