Monit od Komornika do ELMERA - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 24 mar 2015, 14:36

Czy dostaliście kiedyś "monit" od komornika sądowego z wezwaniem do zapłaty zaliczki na znaczki?
Inka00

Napisano: 24 mar 2015, 14:56

nie.
Nie pomyliło mu się coś?
Napisz mu, że egzekucja świadczeń alimentacyjnych jest bezpłatna dla wierzyciela
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 24 mar 2015, 14:58

Ale na co mam się powołać, ta babka przez tel nie była zbyt miła, a dostałam pierwszy raz takie pismo.
Inka00

Napisano: 24 mar 2015, 15:05

Komornik przejął sprawę tzn. wszystkie tytuły wykonawcze z us dot. tego dłużnika, powołał się na art. 40 w zw z art. 39 ust. 1 i 2 oraz art.42 ust. 2 o komornikach sądowych. Podobno pracownik kancelarii miał wysłać wezwanie do zapłaty ale zapomniał dlatego teraz wysyłają monit
Inka00

Napisano: 24 mar 2015, 15:24

Zgodnie z art. 96 ustawy o kosztach sądowych w sprawach cywilnych obowiązku uiszczania opłat nie mają m.in. strona dochodząca ustalenia ojcostwa lub macierzyństwa oraz roszczeń z tym związanych.

Z mocy ustawy od opłat sądowych zwolnione są również osoby, które dochodzą roszczeń alimentacyjnych oraz strona pozwana w sprawie o obniżenie alimentów. W praktyce chodzi tutaj głównie o matki samotnie wychowujące dzieci.

a następnie kpc:
Art. 771. Zwolnienie od kosztów sądowych
Zwolnienie od kosztów sądowych, przyznane stronie przez sąd w postępowaniu rozpoznawczym lub z którego strona korzysta z mocy ustawy, rozciąga się także na postępowanie egzekucyjne.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 24 mar 2015, 15:35

Ale jak zapłacę to nie będzie to błędem. Wnioskować a zwolnienie z kosztów nie będę. A jeszcze jedno mam pytanie, czy jak zmarł dłużnik alim. komornik zawiesił postępowanie egzek. czy ja od razu umarzam zadłużenie czy jak?
Inka00

Napisano: 24 mar 2015, 15:37

zwolnienie przysługuje ci z urzędu. Wg mnie komornik nie zaczaił, że to koszta związane z egzekucją alimentów. Ja bym pisał, zapłacić m zawsze zdążysz.

Od razu umarzasz.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 24 mar 2015, 15:45

Dziękuje, dalej sobie poradzę! Pozdrawiam
Inka00

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU