Komornik przejął sprawę tzn. wszystkie tytuły wykonawcze z us dot. tego dłużnika, powołał się na art. 40 w zw z art. 39 ust. 1 i 2 oraz art.42 ust. 2 o komornikach sądowych. Podobno pracownik kancelarii miał wysłać wezwanie do zapłaty ale zapomniał dlatego teraz wysyłają monit
Zgodnie z art. 96 ustawy o kosztach sądowych w sprawach cywilnych obowiązku uiszczania opłat nie mają m.in. strona dochodząca ustalenia ojcostwa lub macierzyństwa oraz roszczeń z tym związanych.
Z mocy ustawy od opłat sądowych zwolnione są również osoby, które dochodzą roszczeń alimentacyjnych oraz strona pozwana w sprawie o obniżenie alimentów. W praktyce chodzi tutaj głównie o matki samotnie wychowujące dzieci.
a następnie kpc:
Art. 771. Zwolnienie od kosztów sądowych
Zwolnienie od kosztów sądowych, przyznane stronie przez sąd w postępowaniu rozpoznawczym lub z którego strona korzysta z mocy ustawy, rozciąga się także na postępowanie egzekucyjne.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Ale jak zapłacę to nie będzie to błędem. Wnioskować a zwolnienie z kosztów nie będę. A jeszcze jedno mam pytanie, czy jak zmarł dłużnik alim. komornik zawiesił postępowanie egzek. czy ja od razu umarzam zadłużenie czy jak?
zwolnienie przysługuje ci z urzędu. Wg mnie komornik nie zaczaił, że to koszta związane z egzekucją alimentów. Ja bym pisał, zapłacić m zawsze zdążysz.
Od razu umarzasz.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare