Na które miesiące przyznać? - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 12 maja 2017, 11:11

Środków na wypłatę stypendium wystarczy mi na 5 miesięcy. Decyzje wydam w czerwcu. Czy przyznać od lutego do czerwca czy od stycznia do maja, ponieważ mam ucznia, który kwalifikuje mi się tylko do marca ( w następnych miesiacach - podjecie pracy rodzica i dochód jej przekracza). Może ktoś pomoże. Dziękuje.
Katarzyna8080
Praktykant
Od: 12 maja 2017, 11:00
Zajmuję się:

Napisano: 01 cze 2017, 10:00

Czy ktos pomoże? albo spotkał się z takim przypadkiem i w jaki sposób go załatwił? bardzo prosze o podpowiedź
Katarzyna8080
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 01 cze 2017, 12:51

Katarzyna8080 pisze:Środków na wypłatę stypendium wystarczy mi na 5 miesięcy.
Wysokość stypendium i czasookres przyznania to z tego co pamiętam ze szkolenia, nie mogą być uzależnione od środków jakimi dysponujesz. 2 razy w roku do urzędu wojewódzkiego wskazujesz czy musisz mieć więcej środków czy mniej. Jak zaplanujesz za mało to masz naruszenie dyscypliny finansów publicznych bo zaciągniesz zobowiązanie a nie masz środków do pokrycia.

Na cały problem odpowiedziałaś sobie właściwie sama:
Katarzyna8080 pisze:ponieważ mam ucznia, który kwalifikuje mi się tylko do marca
Skoro kwalifikuje się tylko do marca to stypendium może otrzymać tylko do marca.
vero
Stażysta
Od: 22 mar 2017, 9:02
Zajmuję się: ST

Napisano: 06 cze 2017, 10:57

czy prawidłowe będzie przyznac jednemu dziecku za 3 miesiące (styczęń, luty, marzec-za te sie tylko kwalifikuje), zaś pozostałym (kilkaset uczniów) za 5 miesięcy (luty- czerwiec). mam ograniczone środki, dotacja i własne nie starczą na 6 m-cy.
Trzymam sie tego, że można przyznac na nie dłuzej niż 10 m-cy, daje na 5 m-cy.
II. Czy moze wszytkim przyznac od lutego, przy czym to jedno dziecko bedzie stratne o 1 stypednium/miesiąc?
III. Albo wszystkim od stycznia do maja?
Z kolei jak to sie bedzie miało do rachunków i faktur czy moge przyjac faktury/rachunki z miesiaca , na który nie został przyznać? Czerwcowym rachunków zazwyczaj najwięcej jest.
:idea:
Katarzyna8080
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 06 cze 2017, 12:19

Katarzyna8080 pisze:czy prawidłowe będzie przyznac jednemu dziecku za 3 miesiące (styczęń, luty, marzec-za te sie tylko kwalifikuje)
Tak.
zaś pozostałym (kilkaset uczniów) za 5 miesięcy (luty- czerwiec)
Idź z tym do kogoś podejmującego decyzje w twoim ośrodku. Bo tak teoretycznie to to jest potencjalnie kilkaset osób które Ci się mogą odwołać (przyznasz na 5 miesięcy a mogliby dostać na 6 miesięcy).
Tu była podobna sprawa - sąd opisywał co powinno zostać opisane w uzasadnieniu:
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/F3A449ECB2

Dodatkowo doradzam rozmowę na temat jak to będzie wyglądało w przyszłym roku. Bo sytuacja w której nie wiesz jak wydać kilkaset decyzji to się nie powinna wydarzyć - nigdy.
vero
Stażysta
Od: 22 mar 2017, 9:02
Zajmuję się: ST

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x